GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OLGU.
Advertisements

PERKÜTAN AKCİĞER BİYOPSİSİ
Hematopoetik Büyüme Faktörleri kullanımı ve Febril Nötropeni Yönetimi
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİNDE YENİLİKLER
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
KARACİĞER TRANSPLANTASYON ENDİKASYONLARI
HODGKİN VE NON-HODGKİN LENFOMALARDA YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Olgulara Klinik Yaklaşım ve Antimikrobiyal Tedavi Dr. A. Çağrı Büke
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ AD
VAKA-1 AD, 60 yaş, E Kilo kaybı, karında müphem ağrı
HIV Pozitif Hastada Direnc Problemi Case 1
49 yaşında, Kıbrıs’tan, erkek hasta.
Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi,
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Erken evre testİs tümörlerİnde tedavİ ve takİp
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
GEP NEN TEMEL CERRAHİ İLKELER
1 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İç Hastalıkları ABD. Genel Dahiliye
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü, Bornova - İzmir
RETROPERİTONEAL YUMUŞAK DOKU SARKOMLARI
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ VII. Çocuk Sağlığı Bahar Toplantısı
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
OLGU 1 Bilinen hepatit B taşıyıcılığı nedeniyle Lamivudin kullanımı olan 56 yaşında erkek hastaya, temmuz 2010’da mekanik barsak obstrüksiyonu nedeniyle.
UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 16 Eylül 2014 Salı Ar. Gör. Dr. C. Yıldırımçakar.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
İNT.DR.EMRAH ÖZKAN ARALIK 2014
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU SUNUMU 1 B. Gemicioğlu
İZMİR MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ
F.G. 49 yaş, erkek Özgeçmiş: Sigara: 20 pk yılı, 3 yıl önce bırakmış
Plevral sıvı üzerine ne çalışalım :
YENİDOĞAN ENFEKSİYONLARI
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
24 yaşında Bayan İzmir Öğretmen
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
OLGU SUNUMU Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz A.D.
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Akciğer Kanserinde Tedavi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
Vena Cava Süperior Sendromu
S.S. 39 yaş, perimenopozal Sağ meme ÜİK da 2 cm düzensiz sınırlı kitle. Palpabl LAP (-). Mamografi + US: Sağ meme saat 1 hizasında 15 mm çapında malign.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Mayıs 2015 Salı Ar. Gör. Dr. Oktay Kuloğlu.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYONU NEDİR?
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
F PET-BT’ DE TUTULUMLARIYLA YAYGIN HEMATOLOJİK MALİGNENSİYİ TAKLİT EDEN BİR AKCİĞER KARSİNOMU Zahide ALAÇAM¹, Neşe DURSUNOĞLU¹, Gamze GÖKÖZ DOĞU², Papatya.
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
Akciğer Kitlesini Taklit Eden Yellow Nail Sendromu Olgusu
BİR OLGU İLE ERİŞKİN STİLL HASTALIĞI
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
NAB-PAKLİTAKSEL TEDAVİSİNE YANIT ALINAN BİR METASTATİK PANKREAS KANSERİ OLGUSU. EMRE BİLGİN 1, SERKAN AKIN 1, ÖMER DİKER 1, ŞUAYİB YALÇIN 1 1HACETTEPE.
Olgularla Plevral Efüzyona Yaklaşım Olgu – 3
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
Küçük Hücreli Akciğer Ca Olgusu
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
BRONŞEKTAZİ.
Sunum transkripti:

GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Bornova-İzmir ** Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, Bornova-İzmir GİRİŞ Germ hücreli tümörler genel olarak kemoterapiye duyarlıdır ve nispeten olumlu prognoza sahiptir. Bununla birlikte mediastinal non-seminomatöz germ hücreli tümörlerin prognozu oldukça kötüdür. Standart bleomisin-etoposid-sisplatin (BEP) kemoterapisi ile tedavi edilen hastalarda 5 yıllık sağkalım yaklaşık %50’dir. Hemofagositik sendrom (HFS) ateş, pansitopeni, karaciğer disfonksiyonu ve kemik iliğinde hemofagositoz ile karakterizedir. HFS sıklıkla enfeksiyon, otoimmün hastalıklar ve maligniteler ile ilişkilidir. Mediastinal germ hücreli tümör ile hemofagositoz birlikteliğini içeren olgumuz nadir görülmesi nedeniyle sunulmuştur. OLGU 31 yaşında erkek hastanın, Eylül 2014’te inatçı öksürük nedeniyle çekilen toraks bilgisayarlı tomografisi (BT)’de sağ akciğerde 83x114x148 mm lobüle konturlu, düzensiz kontrast tutulumu olan kitle ile multiple mediastinal lenfadenopati (LAP) saptandı. Plevral sıvı örneklemesi benign sitoloji olarak raporlandı. İki kez yapılan tru-cut biyopsisi tümör nekrozu olarak değerlendirildi. Pozitron emisyon tomografisi (PET BT)’de kitlenin timus sağ lobundan kaynaklanan timik malignite ile uyumlu olabileceği düşünüldü. Anemi ve trombositopeni (40.000/mm3) mevcut olan hastaya kemik iliği aspirasyon biyopsisi (KİAB) yapıldı. Hiperselüler kemik iliği ve hemofagositoz olarak yorumlandı. Ateş yüksekliği olan hastanın kan, idrar ve balgam kültürlerinde üreme olmadı. Alfa feto-protein (AFP) 21.394 ng/ml saptanan hasta mediastinal germ hücreli tümör olarak değerlendirildi. Genel durumu göz önüne alınarak tek ajan sisplatin verildi. Intravenöz immunoglobulin (IVIG) ve 1 mg/kg/gün metilprednizolon tedavisi uygulandı. Günlük replasmana rağmen trombosit değeri 1.000 – 3.000/mm3 seyreden hastaya IVIG ve steroitten fayda görmemesi nedeniyle plazmaferez önerilmedi. Sisplatin sonrası AFP 10212 ng/ml ölçüldü. İkinci kür kemoterapi BEP olarak uygulandı. Takibinde gastrointestinal kanamaya bağlı masif transfüzyon ihtiyacı olan, nötropenik dönemde ateş yüksekliği ve kültürlerinde kanda karbapenem dirençli klebsiella pneumoniae; idrarda ve kanda maya mantarı üremeleri olan hasta sepsis nedeniyle exitus oldu. SONUÇ Embriyonik yolk sac hücrelerinin kan elemanlarını stimüle eden büyüme faktörleri ürettiği gösterilmiştir. Literatürde tanımlanan germ hücreli tümör ve hematolojik malignite birlikteliğinin aynı malign kök hücreden köken aldığı öne sürülmektedir. Hipersitokinemi ile indüklenerek aktive olan T lenfositlerin ve makrofajların HFS’nin patogenezinde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Tanı dönemindeki zorluklarla birlikte elde edilen ipuçları ile süreci düzeltmeye yönelik agresif tedavi zorunluluğu olguyu ilginç kılmaktadır.