İŞLETMELERİN KURULUŞ AMAÇLARI OBJECTIVES OF THE ESTABLISHMENT OF ENTERPRISES.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞİMCİLİK Mustafa Özhan KALAÇ
Advertisements

Motivation for SPI? Orhan Kalaycı Halil Şengonca Harun Öztürk
BRS, Türkiye’de bir ilki başlatarak birçok firmadan alınacak hizmetleri tek bir kuruluştan alınmasını sağlayacak profesyonel bir kadroyla iyi bir hizmeti.
ERK İSG&İK –
KONU: Verimlilik nedir? Verimlilik hesabı nasıl yapılır?
İşletme Tanımı İşletme: doğrudan veya dolaylı olarak ihtiyaçları karşılamaya yönelik üretim faaliyetinde bulunan ekonomik, teknik ve hukuki birimdir. Fiziksel.
PERSONEL İHTİYAÇ ANALİZİ
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
ISLETME BILIMINE GIRIS 1
İŞLETMELER VE ÖZELLİKLERİ
İkİncİ Bölüm.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
ERK İSG&İK – –
İŞLETME YÖNETİMİ.
Müşteri-Sektör-Rekabet
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Pazarlama araştırmalarında veriler üç yöntemle elde edilir
İŞ PLANI İŞ PLANI NEDİR? İşin kurulacağı güne kadar hazırlanan kapsamın ortaya çıkarılması için bir çok aktivite sıralı ve önceden belirlenen niteliklerde.
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
24 Kalite yönetimi.
BÖLÜM 8. İtibar kavramı, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü’nde şöyle tanımlanmıştır: Saygı görme, değerli, güvenilir olma durumu, saygınlık, prestij.
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
YÖNETİCİLİK VE MOTİVASYON
İŞLETMELERİN KURULUŞ AMAÇLARI OBJECTIVES OF THE ESTABLISHMENT OF ENTERPRISES.
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
Pazarlama Yönetimi Süreci
İnsan Kaynakları Yönetiminin
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
İşletmeyi neden kurarız ?
EKONOMİK YAŞAM SINIRSIZ İNSAN İHTİYAÇLARININ KIT KAYNAKLARLA
ÖĞR. GÖR. ELİF ÜNALAN ÖZÇELİK
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 1 BİLİŞİMLE İLGİLİ GENEL KAVRAMLAR VE İŞ DÜNYASINDA BİLİŞİMİN ÖNEMİ.
Büyüklüğüne Göre İşletmeler
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
DENETİM İHTİYACI, DENETİM TÜRLERİ VE DENETİM BENZERİ KAVRAMLAR
İNSAN KAYNAKLARI İŞLEVİNİN TANIMI VE AMAÇLARI
Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK
KONU:ÜCRET HAZIRLAYANLAR: MEHMET BURAK KARAKUŞ SELİM UĞRAŞ.
UYGULAMALAR Yeşil Mühendislik Etiği* Kürklü Foklar; Admiral Çukuru, Yeni Zelanda.
Başlamak için sorular:
ÇEVREMİZDEKİ RESMİ KURUMLAR
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
İşletmenin Kuruluş Çalışmaları
E-DEVLET Hazırlayan: EFSER YILDIRIM E-DEVLET NEDİR? E-devlet, devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak elektronik ortamda,
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
GENEL İŞLETME İŞLETMENİN AMAÇLARI
YÖNETİM VE YÖNETİCİLİK
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
7 TEMEL İLKE İlkyardım Eğitimi.
Kalite ile ilgili kavramlar
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
FİNANSAL YÖNETİM.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
KARİYER SİSTEMİ.
Hasta Kayıt Kabul, Taburcu Ve Transfer İşlemleri R-ADT
TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN AŞILMASI GEREKLİ SORUNLARI
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
Hizmet Pazarlamasında Ürün Kavramı
Sunum transkripti:

İŞLETMELERİN KURULUŞ AMAÇLARI OBJECTIVES OF THE ESTABLISHMENT OF ENTERPRISES

İŞLETMELERİN KURULUŞ AMAÇLARI İşletmenin kuruluş amaçlarını genel amaçlar ve özel amaçlar diye ikiye ayırmak mümkündür. Bir işletmeyi kurmada güdülen başlıca genel amaçlar şunlardır: Kar elde etmek: Kamu işletmeleri dışında özel işletmelerin kurulmasında güdülen en önemli veya birinci! amaç, kurucularına kar sağlamaktır. Kar, genellikle bir işletmenin belirli bir süredeki gelirinin aynı süredeki toplam giderlerinden fazla olan bölümüdür. Aşağıda değinileceği gibi, işletmenin kuruluşunda kar sağlamak dışında işletmenin yaşamını sürdürmek ve topluma hizmet etmek gibi diğer amaçları da olabilir. Fakat büyük çapta diğer amaçların gerçekleştirilmesi de,işletmenin karlılığına bağlıdır. Genellikle kar, işletme faaliyetlerinin başarılı yürütülüp yürütülmediğini gösteren en pratik bir ölçüttür. Hatta bu konuda bazıları daha da öteye giderek, karın işletmenin verimliliğinin ölçütü olduğunu iddia ederler. Fakat bunun böyle olduğunu düşürmek zordur.

İŞLETMELERİN KURULUŞ AMAÇLARI Zira verimsiz çalışan bir işletmenin, talebin yüksek olduğu ve üretim faktörlerinin ucuz temin edildiği durumlarda da karlı çalıştığı görülebilir. İşletmenin faaliyetlerinin değerlendirilmesi dışında, kar aynı zamanda bir denetim aleti, işletmenin varlığını sürdürmesi ve geliştirilmesi için bir araçtır. Okullar, hastaneler ve hayır kurumları gibi kar amacı gütmeyen işletmelerin de varlığı söz konusudur. Hizmet amacı güden bu tür işletmeler bu kitabın konusunu oluşturacak endüstriyel işletmeler dışında tutulmuştur. Ülkemizde faaliyetlerini sürdüren kamu işletmelerinin (KİT), kar amacı gütmeyen işletmeler grubundan sayılması doğru değildir. Şu var ki, özel işletmeciliğin temel ilkeleri bu işletmeler içinde geçerli ol­masına karşın kamu işletmelerinde topluma hizmet amacı karlılık amacından önce gelir. Topluma Hizmet: İşletmelerin kuruluş amaçlarından diğer bir tanesi de, üretimini yaptıkları. ürünler ve hizmetlerle toplumu oluşturan bireylerin gereksinimlerini karşılamaktır. işletmelerin, top­luma hizmet sağlamaksızın kar sağlamaları ve özellikle uzun süre varlıklarını sürdürmeleri beklenemez.

İŞLETMELERİN KURULUŞ AMAÇLARI İşletmelerin varlıklarını korumaları veya sürdürmeleri: Karlı olarak çalışan kurulu bir işletmenin karlılığını sürdürmesi her şeyden önce işletmenin yaşamasına bağlıdır. Yoksa mutlak varlığını korumak amacıyla bir işletmenin kurulması düşünülemez. İşletmelerin özel amaçları arasında şunları sayabiliriz: 1. Bağımsız çalışma arzusu: Birçok kimse başkalarına bağımlı olarak çalışmak istemez. Çalışma koşulları ağır ve az karlı olsa bile, kendi kendinin buyruğu olma arzusu birçok kimseye olanakları oranında bağımsız çalışmak isteği aşılar. 2. Sosyal prestij: Bağımsız çalışmak, hiç kimseye bağlı olma­dan bir işletme sahibi olmak bazıları için sosyal saygınlık ve prestij unsuru olabilir. 3. İşletmede çalışanlara iyi ücret ödemek, işletmede istihdamı sürekli kılmak, topluma veya devlete hiz­met etmek, istekleri de işletmenin diğer özel amaçları arasında sayılabilir