Arş.Gör.Dr. Asiye Acar Prof.Dr. Mahmut Baykan. Surendra K. Sharma, Ninoo George, Tamilarasu Kadhiravan, Pradip K. Saha, Hemant K. Mishra& Mahmud Hanif*

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN.
Advertisements

HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM VE TÜBERKÜLOZ
TÜBERKÜLOZDA DOĞRUDAN GÖZETİMLİ TEDAVİ D G T
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
VAN TÜRKİYE’ DE YANIK YARASI İZOLATLARININ BAKTERİYOLOJİK PROFİL VE ANTİBİYOGRAMININ ÜÇ YILLIK İNCELEMESİ Araş. Gör. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent Danışman:
HÜKÜMET POLİTİKALARI.
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
LOMBER SPİNAL STENOZ TANISINDA MRG ESNASINDA AKSİYEL YÜKLEMENİN TANIYA KATKISI UZM. DR. ERDAL KUNDURACI.
Dr. Meltem Atalay Doç. Dr. M. Cavidan Arar
TÜRKİYE’DE VEREM SAVAŞI 2009 RAPORU. Yöntem Türkiye’de Verem Savaşı 2009 Raporu’nda Nüfus olarak 2007 yılında yapılan adrese dayalı nüfus sayımı rakamları.
Türkiye’de verem savaşı dispanserlerine 2006’da kayıt edilen hasta sayıları Toplam hasta: –Olgu hızı: 28 / nüfus Yeni olgular: Tedavi.
Bu çalışma için herhangi bir kurumdan maddi destek alınmamıştır.
Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
HIV Pozitif Hastada Direnc Problemi Case 1
Dünyada konu ile ilgili sorunlar Ekonomik zorluklar, Sağlık altyapısının yetersizliği, Eğitimli ve yetişmiş personel eksikliği,
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
TÜRKİYE’DE VEREM SAVAŞI 2010 RAPORU. Ülkemizde “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri kapsamında 2007 yılından itibaren her yıl Daire Başkanlığımızca.
Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi,
Son üç yılda pulmoner emboli seyrinde ne değişti?
Antibiyotikler ve Antibiyotik Direnci
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
TEST – 1.
1/20 GRAFİKLER Yandaki grafik, hangi çeşit grafiktir? Şekil Sütun Çizgi Daire KIZ ERKEK   Her resim 4 öğrenciyi gösteriyor A B C D.
Özel durumlarda tüberküloz tedavisi Dr. Serir Aktoğu Özkan İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ISTC International Standarts for TB Care TB-UBS TB’da Uluslararası Bakım Standartları 1 Bütün TB hastaları ve TB’dan şüphelenilen hastalar için uygulanması.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
PPD pozitifliği için kriterler.
OLGU SUNUMU 1 B. Gemicioğlu
Dünya KOAH Günü Kasım 2013 Nefesiniz Daralıyorsa,
Tüberküloz Tedavisinde Temel İlkeler
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
OLGU-1.
Tüberküloz .
VEREM SAVAŞI. DSÖ 1993 yılında TB için acil durum ilan etmiştir Nedenleri: 1- Hükümetlerin ihmali nedeniyle TB kontrol programları zayıflamıştır 2- Kötü.
Dr. Kemal Tahaoğlu Kış okulu 2007
İran İsfahan’daki Hemodializ Hastaları, İ.V İlaç Kullanıcıları ve Sağlıklı Kan Donörlerinde TTV Enfeksiyonu Prevelansı’nın Karşılaştırılması Danışman:Prof.Dr.Mahmut.
ÇİD-TB Tanı ve Tedavisinde Ülkemizdeki Deneyim
Doğrudan Gözetimli Tedavi
Özel durumlarda tüberküloz tedavisi Dr. Serir Aktoğu Özkan İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
BASINÇ YARASI PREVALANSI
Prof.Dr. Hayati BİLGİÇ GATA Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz A.D.
HASTANE ENFEKSİYONLARI
TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİNİN YÖNETİMİ
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIM TOPLANTISI 20 NİSAN 2007 ANKARA MİNİMUM SAĞLIK VERİ SETİ (MSVS) SONER KIRICI BİLGİ ve YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANI.
BMI DÜZEYİ VE ÜREME BAŞARISI DOÇ.DR.MUAMMER DOĞAN DR.RUHAT KARAKUŞ DR.AND YAVUZ DR.KIVANÇ ŞAHİN.
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
BAYRAKLI HİPERTANSİYON PREVALANS VE FARKINDALIK (BAYHİP) ÇALIŞMASI
Yeni Nesil Laboratuvar
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
ARB Pozitif Balgam Örneklerinde Mycobacterium tuberculosis Kompleks Suşlarının ve İlaç Direncinin Hızlı Tanısında Multipleks Real-Time PCR Yönteminin Değerlendirilmesi.
TBC HASTASI Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. , Antalya
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ.
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Sunum transkripti:

Arş.Gör.Dr. Asiye Acar Prof.Dr. Mahmut Baykan

Surendra K. Sharma, Ninoo George, Tamilarasu Kadhiravan, Pradip K. Saha, Hemant K. Mishra& Mahmud Hanif* Department of Medicine, All India Institute of Medical Sciences & *New Delhi Tuberculosis Centre New Delhi, India Received February 12, 2009 Indian J Med Res 130, October 2009, pp

 MDR-TB( multidrug-resistant tuberculosis) ve XDR-TB(extensively drug-resistant tuberculosis) küresel tüberküloz kontrolü için önemli bir tehdit olarak ortaya çıkmıştır.

 WHO’nun verilerine göre MDR-TB tüm dünyadaki vakaların %5.3 ünden sorumludur.  Yeni ve daha önce tedevi edilen olgulardaki prevelans ise sırasıyla %2.9 ve %15.3’tür  Bu raporda ayrıca 35 ülkeden gelen 4012 MDR-TB izolatında yapılan 2. kuşak ilaç duyarlılığı testi sonucunda XDR-TB oranı 301(%7) olarak bulunmuştur.

 Haziran 2008 itibariyle, 49 ülkede XDR-TB vakaları rapor edilmiştir.  Dünyanın birçok bölgesinde XDR-TB prevalansı hala bilinmiyor  Hindistan’da yapılan diğer hastane tabanlı çalışmalar XDR-TB nin MDR-TB hastaları arasındaki endişe verici oranı bildiriyor.

 New Delhi, AIIMS( All İndia Institute of Medical Scienses Hospital)  yılları arasında MDR-TB tedavisi görmüş hasta kayıtları retrospektif olarak incelendi

 MDR-TB tedavisine başlamadan önce tüm hastalar tüberküloz merkez laboratuarında mikobakteriyel kültür ve DST işleminden geçti.  Bu laboratuar WHO’nün uluslararası referans laboratuarı olarak kullanıldı.  Kültürler LJ besiyerine ekildi.  İzole edilen mikobakterileri tanımlamak için niasin, katalaz ve paranitrobenzoik asit testleri yapıldı.

 1. ve 2. kuşak tbc ilaçları için ilaç duyarlılıkları konvansiyonel yöntemle yapıldı  Test edilen ilaçlar ve konsantrasyonları. isoniasid- 0.2, rifampisin- 40, pirazinamid- 100, etambutol- 2, streptomisin- 4, kanmisin- 64, siprofloksasin- 8, ofloksasin-8, etionamid- 320, sikloserin- 160, PAS- 4, Thiasetazone- 4 ve klaritromisin-128 µg/ml

 MDR-TB, isoniazid ve rifampisinin en düşük konsantrasyonuna bile dirençli tbc olarak tanımlandı.  XDR-TB ise rifampisin ve izoniasidden başka florokinolon ve en az bir enjektabl 2. kuşak ilaca (kapreomisin, kanamisin, amikasin) direnci ifade etmektedir.

 HIV tarama testleri tüm hastalara uygulandı.

 211 MDR-TB’li hastanın 207’si daha önce tüberküloz tedavisi almıştı. Sadece 4 hastanın daha önce tedavi hikayesi yoktu.  Ortalama yaş 33±12 ve 51 tanesi bayandı.  Ortalama BMI 17.3±3.0 kg/m 2  Tüm hastalar HIV(-)

 211 hastanın 21(%10)’i en az bir florokinolona, 14(%6.6)’ü enjektabl ilaç olan kanamisine dirençli çıktı.  5 hastada XDR-TB tespit edildi.  MDR-TB’li hastalar içerisinde XDR-TB prevalansı %2.4 olarak bulundu.

 MDR-TB tedavisi gören hastalar arasında XDR-TB’nin nadir görüldüğü bulundu (%2.4). Bu bulgular Hindistan’da XDR-TB’nin sık olduğuna dair daha önceki çalışmaları desteklemiyor( eski çalışmalarda bu oran % arasında değişiyordu)  Güney Hindistan’daki toplum kaynaklı çalışma verileri XDR-TB prevalansının düşük olduğunu gösteriyor.

 HIV enfeksiyonu ve kontrol programının yerel aksaklıkları XDR-TB’nin çeşitli oranlarda görülmesine sebep olmuştur.

 Aynı kurumdan elde edilen şimdiki ve geçmiş bulgular arasındaki çelişki iki çalışmanın temel özelliklerinin farklı olmasıyla açıklanabilir.  Bunlardan biri önceki çalışma AIDS hastaları ile yürütülmüştür.  Şimdiki çalışmada MDR-TB’li hastaların hiçbiri HIV ile koenfekte değildi. Buna göre HIV enfeksiyonu ilaç dirençli tb hastalarında genel populasyona göre daha sık değildir.

 Bizim çalışmamız hastane kaynaklı olmasına ve DST’nin güvenilir bir laboratuarda yapılmasına rağmen XDR-TB nadir bulunmuştur

 Hindistan’da tüberkülozlu hastalardaki HIV prevalansı ile ilgili geniş bilgiler olmasına rağmen MDR-TB’li hastalardaki HIV prevalansı ile ilgili sadece birkaç çalışma var.  Chennai’de yürütülen bir çalışmaya göre MDR-TB’li hastalardaki HIV(+) liği %4.42 olarak bulunmuştur.

 Bu çalışmada bazı sınırlamalar vardı.  Birincisi bu çalışma retrospektif olduğu için ilaç direncinin bugünkü durumunu yansıtmayabilir.  İkincisi çalışma hastane kaynaklı olduğu için sonuçlar topluma genellenemeyebilir.  Bu nedenle geniş çaplı bir toplum örneği ile XDR-TB’nin gerçek prevalansı bulunmalıdır

 Periyodik ilaç kontrolleri ulusal tüberküloz kontrol programının bir parçası olmalıdır  Ülke çapında kalitesi güvenilir laboratuar ağı kurulmalı, 2. kuşak DST’nin bu merkezlerde uygulanması sağlanmalıdır.  2. kuşak ilaçların gereksiz kullanımından kaçınılmalı ve tedavinin her safhasında dikkatli kullanılmalıdır.

TEŞEKKÜR EDERİM…