HİPNOZ VE HİPNOTERAPİ Uz. Dr. Şeref Özer.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Advertisements

BEBEKLER Giriş.
Moral Tedavi Philippe Pinel ( ) akıl hastanelerinde ruh hastalarının insancıl tedavisine yönelik harekette önemli bir kişi. Paris’te La Bicetre.
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
Kanser Hastalarında Enfeksiyon Kontrolü
HYPNOS’US. HYPNOS’US HİPNOZUN TANIMI Hypnos: Yunan mitolojisinde uyku tanrısı. Hipnoz; Uykudaki gibi bütün vücudun gevşediği fakat uykudan farklı olarak.
EĞİTMEN: Zafer AKINCI MBA, DMS, “UK” UZM.PSK., EMEIH Master Eğitmeni. Hipnoz Practitioner : ( 5 GÜN)   Eğitim yeri:İSTANBUL Hipnotik sesinizi keşfedin!!!
Zihin Beden Tıbbı Uzm.Dr.Sedat Yıldız Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
İŞARET DİLİ.
DİSSOSİYATİF BOZUKLUKLAR
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
PSİKİYATRİNİN TARİHÇESİ
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?
Podoloji Eğitimi – Tanımlar
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
UYKU BOZUKLUKLARI UZM. DR. CAHİT ÖZER KASIM 2000.
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
=>SES BİLGİSİ
Prof. Dr. Feray Karaali-Savrun Nöroloji Anabilim Dalı
EVDE HASTA BAKIMI.
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
1. EEG Çalışmaları Wykert, Hipnozda tam bir uyanıklık EEG’sinin;
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme.
Bülent Uran Eğitim Danışmanlık.  3D  D UYGU  D ÜŞÜNCE  D AVRANIŞ  Varlığımıza ait olduğunun bildiğimiz ama teknolojik -objektif ölçeklerle ölçülemeyen.
Hümanist (İnsancıl) Yaklaşım çağdaş bir psikoloji akımıdır
Bülent Uran Kişisel Gelişim programı 1
PSİKOLOJİDE EKOLLER.
 Sorun dışsal bir olaya verilen içsel bir tepki sonucunda ortaya çıkan fiziksel, ruhsal, davranışsal olumsuz semptomlardır.
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları Beklenti düzeyi Görev ve sorumlulukları erteleme Başarısız olma ve değerlendirilme.
ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
Hipnoz ve Depresyon Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005 İst.
Hipnoz ve tarihçesi. HİPNOZ NEDİR? Zekâ, depresyon ve anksiyete gibi birçok psikolojik olguda gibi, hipnoz da öznel deneyime, olduğu katılımcıların anlatımlarına.
PSİKOHİPNOTERAPİ Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist
Psikanaliz D.Hakan Delibaş.
Yaygın anksiyete Bozukluğunun Tedavisi Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005.
Aile Hekimliğinde Anamnez ve Genel Muayene Zekeriya AKTÜRK Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD 28 Eylül 2015
Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Tedavisi. GENELLEŞMİŞ KAYGI BOZUKLUĞUNDA TEDAVİNİN İKİ AMACI VARDIR; birincisi ortalama kaygı düzeyinin azaltılması ve ikinci.
Klinik uygulamalarda hipnoz. TEMEL HİPNOZ KURSU KONULARI (21-33 saat) 1. Hipnoz’un Tanımı 2. Mitler ve Yanlış Anlaşılmalar 3. Hastanın Hazırlanması ve.
Agorafobinin Tedavisi Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005 İst.
KLİNİK UYGULAMALARDA HİPNOZ Tahir ÖZAKKAŞ MD.,PhD. RUH SAĞLIĞI TEŞHİS, TEDAVİ VE GELİŞTİRME MERKEZİ 2004 İSTANBUL.
İLK YARDIM ALANININ KURULMASI
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
Bilişsel Gelişim Çocukluk Çağı 1.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN
MONTESSORİ EĞİTİMİ I Montessori Eğitiminin Tarihçesi Felsefesi, İlkeleri ve Materyalleri Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI.
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
MASUMİYET/DÜRÜSTLÜK.
HİPNOZ VE TARİHÇESİ Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist - Psikoterapist
TERMİNAL DÖNEM Terminal evredeki hasta, yaşamının son günlerini yaşayan, ölmek üzere olan hasta anlamına gelir. Çok az insan ani bir ölüm yaşarken, çoğunluğu.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
KALIN BAĞIRSAK MERİDYENİ
DALAK MERİDYENİ.
Prof. Dr. Süheyla Ünal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
Zihnimiz bir bilgisayar gibidir
Telkin3-1 Çekim Yasası.
Regresyon hipnoterapisi nedir?
GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
STRES YÖNETİMİ
Öğrencinin Adı-Soyadı: Nazan BEKTAŞ Merve TAŞ Tarih:
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
UYKU VE RÜYALAR….
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eriksonian Hipnoterapi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

HİPNOZ VE HİPNOTERAPİ Uz. Dr. Şeref Özer

Dissosiyatif bir süreç HİPNOZ Doğaüstü mistik mucizevi bir süreç Şarlatanlık kandırmaca illüzyon Sanat Alternatif Tedavi Psikoterapi Dissosiyatif bir süreç

İçerik HİPNOZ BİLGİSİ UYGULAMA Hipnoz tarihçesi İndüksiyon teknikleri Nedir, Ne değildir? Fizyolojisi Hipnozun evreleri Hipnotizabilite Kullanım alanları Hipnoz etiği UYGULAMA İndüksiyon teknikleri Derinleştirme tekn. Relaksasyon Hipnoterapi Hipnozun bitirilişi Uygulama örnekleri

Günlük Yaşamımızda Hipnoz

M.Ö 5000’den... Günümüze Dini Ayin ve Törenlerden Tedaviye Kabile büyücüleri Şamanlar Rahipler Tarikat Liderleri Soylular Hint fakirleri Krallar İllüzyonistler Psikologlar Hekimler

Bergama / Asclepion “UYKU TAPINAKLARI”

BERNHEIM PAVLOV BABINSKI BREUER FREUD M. ERICKSON CHARCOT BROCA P. JANET

“Yıldızların İnsan Vücudu üzerine Etkileri” (1765) FRANZ ANTON MESMER (1734-1815) “Yıldızların İnsan Vücudu üzerine Etkileri” (1765)

“ANİMAL GRAVİTASYON” / “MESMERİZM”

RECAIMER (1821), CLOUQET (1829) Avrupa’da Mesmerik koma ile ilk ameliyatlar WHEELER (1929) ABD’de Hipnoanestezi ile ilk ameliyat

Dr. JAMES BRAID (1795-1860) “NÖROHİPNOTİZM” 1840

Dr. JAMES BRAID (1795-1860) “NÖROHİPNOTİZM” 1840 “MONOİDEİZM”

Nancy Ekolü – 1 LIEBEAULT ve BERNHEIM (1866) “Telkine Dayalı Mental Tedavi” “... HER DÜŞÜNCEDE BİR GERÇEKLEŞME EĞİLİMİ GİZLİDİR ...”

Nancy Ekolü – 2 Dr. WETTERSTRAND (1898) MAYALANMA ? Tüm hastaların bir arada bulunduğu salonda, önce eski (daha önceden defalarca hipnoza alınmış) hastaları hipnoza almanın, onları seyreden yeni hastaların hipnoza girişini kolaylaştırdığını keşfetti. Mary Foulcaut, 1990

Yeni Nancy Ekolü Eczacı Coué (1885) Kendi kendine telkinle vücudun kontrol altına alınması Coué, Pas yapmaktan özellikle kaçınmış, olağanüstü güçlere sahip olduğunun sanılmasını inatla önlemeye çalışmıştır. “Günden güne, her bakımdan iyileşiyorum.....” Grup hipnozu oto hipnoz

FREUD ve BREUER Histerik hastaların, normalde anımsamadıkları ‘bilinçaltı materyal’in hipnoz ile ortaya çıkartılması ve hastaya yeniden yaşatılması halinde hastalık belirtilerinin düzeldiğini gözlemlediler (1888). Bu gözlem ve deneyimler sonucunda Freud, ‘Psikanalitik Kuram’ı oluşturdu.

Freud hipnozu bir transferans olayı olarak açıklar. Hipnozitör, sujenin çocukluk dönemindeki “ideal ben”i temsil eden otoriter baba rolünü üstlenmekte; Suje de kendini bu babaya tamamen teslim ederek onun telkinlerine uyan çocuk rolünü almaktadır.

PAVLOV Hipnozu şartlı refleks olarak açıklar. Hipnozitörün telkinleriyle, sujenin korteksinin büyük bir bölümü inhibe olmakta, daha az inhibe olan subkortikal bölgeler dominant hale gelerek zaman içinde hipnozitörün telkinlerine karşı şartlı refleks oluşmaktadır. Korteksin inhibe olmayan az bir bölümü ile de suje-hipnozitör ilişkisi sürmektedir....

PIERE JANET BORIS SIDIS MORTON PRINCE Psikoterapide hipnozu kullanmışlar, özellikle de dissosiyasyon-hipnoz ilişkisi üzerinde çalışmışlardır.

Milton Erickson (1901-1980)

Türkiye’de Hipnoz 1951’de Watson’un hipnoz seansları HİPNOTİZMA (İ.Ü Diş Hek. Fakültesinde diş çekimleri) HİPNOTİZMA (Dr. Recep Doksat’ın doktora tezi, 1960) HİPNODONTİ (Dr.Turhan Cengiz, 1967) Kadın-doğum çalışmaları (Dr. Cenan Tan) Dr. Hüsnü İsmet Öztürk, (Hipnoanestezi ile 1000’nin üzerinde ameliyat)

Uygulanması Hakkında Yönetmelik Türkiye’de Hipnoz T.C. Sağlık Bakanlığı Hipnoz ve Hipnoterapi Uygulanması Hakkında Yönetmelik (Taslak) 17. 02. 2004

Tanım Hipnoz, bakışla, sözle, imajinasyonla ya da bazı yardımcı nesneler kullanılarak ; “TELKİN İLE OLUŞTURULAN ÖZEL BİR BİLİNÇ DURUMU” dur.

Hipnoz Nasıl Oluşur ? HİPNOZ KONSAN- TRASYON HAYAL GÜCÜ

Hipnoz Sırasında -Dış uyaranlara karşı kapanma, -Hipnoz yapan kişinin telkinlerine karşı artmış bir uyanıklılık, -Dikkat, algı, bellek ve duygu durumunda değişiklikler, -Telkin alma ve kabul etme yetisinde olağanüstü bir artış

Hipnoza İlişkin Mitler “İsteğim dışında zorla hipnoza sokulur muyum?” “Kontrolü mü kaybeder miyim ?” “Hipnoz sırasında bana istemediğim bir şeyi yaptırabilirler mi ?” “Ya uyanamazsam ? ” “Saf ve geri zekalılar daha mı kolay hipnoza girer ? “

Hipnozun Evreleri I. HAFİF TRANS: Hipnoz başlamak üzeredir Kaslarda gevşeme Telkin alma yetisinde artış (Letarjik Devre) Göz kapaklarında seyirme DTR’nde artma II. ORTA TRANS: Vücut donup kalmıştır Verilen pozisyonu korur (Kataleptik Devre) Solunum derin ve yavaş Pupillalarda genişleme Ses tonusunda değişme III.DERİN TRANS: Hareketler monoton Mimikler azalmış (Somnanbulistik Devre) Hipnotik fenomenler

Hipnotik Fenomenler Hallusinasyonlar (renk, koku, tat, ısı, manzara) Analjezi, Anestezi, Paralizi Amnezi / Hiperemnezi / Ekmnezi Yaş Geriletme Posthipnotik Telkinler Stigmalar