LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
Advertisements

YENİ TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN YAPMALARI GEREKEN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
BANKANIN ORGANLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Limited Şirketler Türk ekonomisinde sayı itibariyle en fazla olan şirket türü limitettir.Sanayi ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre ülkemizde yaklaşık.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR YARDIMCILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KAMBİYO SENETLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
TİCARİ İŞ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
İşletme Adı, Unvan VE Marka
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ŞİRKETLER HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İŞLETME TÜRLERİ (HUKUKİ YAPILAR)
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
Genel Hükümler, Kuruluş, Temel İlkeler. Tanım TK.329- (1) Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla.
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66)
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
SERMAYE PİYASASI VE BORSA TERMİNOLOJİSİ Dr
ANONİM ŞİRKETLERDE KURULUŞ İŞLEM ADIMLARI
ŞİRKETLER HUKUKU TTK’da düzenlenmiş ticaret ortaklıkları, kollektif şirket, komandit şirket, anonim şirket ve limited şirkettir. Adi şirket Borçlar Kanunu’nda.
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
TİCARET HUKUKU 10. HAFTA Şirket (ortaklık), sözleşmeyle kurulan ve iki veya daha fazla kimsenin müşterek bir amacın gerçekleştirilmesi hususunda birbirlerine.
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
ANONİM ŞİRKETLER (GENEL KURUL)
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
ANONİM ŞİRKETİN ORGANLARI
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
İşletme-7.
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL
AD İ Ş İ RKET Ar. Gör. Nevfel Akkaşo ğ lu Temel Hususlar.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Kooperatifler Hukuku Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD © myolcu.
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
BÖLÜNME Bölünme; sermaye şirketlerinin ve kooperatiflerin malvarlıklarını tamamen veya kısmen kendilerinden ayırarak tasfiyesiz olarak ve kısmi külli halefiyet.
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
6102 SAYILI TTK’YA GÖRE ORTAKLARIN KİŞİSEL ALACAKLILARININ DURUMU. Yrd
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
İŞ KURMA, BAŞKA İŞLETMEYİ SATIN ALMA,FRANCHİSE, EV EKSENLİ ÇALIŞMA
TİCARİ İŞLETMELER HUKUKU
DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU) Doç. Dr. Mustafa ÇEKER

LİMİTED ŞİRKET KAVRAMI Limited şirketler, TTK.m.503-556. maddelerinde düzenlenmiş olan bir ticaret şirketidir. Sınırlı sorumluluk esasından dolayı anonim şirketlere benzer, ancak yönetimi ve işleyişi bakımından daha çok kollektif şirkete yakındır. Sermaye şirketi olmasına rağmen ortaklar arasındaki karşılıklı güvene dayalı olarak işleyen limited şirket, ülkemizde en yaygın olan şirket türüdür. Bunun başlıca sebebi, limited şirketin az ortak ve sermaye gerektirmesi, kişisel unsurları koruması ve şirket borçlarından dolayı kendi malvarlığı ile sorumluluk taşımasıdır.

TANIMI VE UNSURLARI iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir unvan altında kurulup, ortaklarının sorumluluğu koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve esas sermayesi belirli olan şirkete limited şirket denir. Unsurları Ortaklar Amaç ve Konu Ticaret unvanı Sermaye Sınırlı Sorumluluk Tüzel kişilik

Anonim Şirketle Karşılaştırılması Anonim şirketler en az beş ortak ile kurulur, ortak sayısı bakımından herhangi bir üst sınır yoktur. Limited şirketlerin kuruluşu için iki ortak yeterli iken, ortak sayısı elliden fazla olamaz. Anonim şirketin kuruluş sermayesi en az 50.000 YTL iken, limited şirkette bu tutar 5.000 YTL.dir. Anonim şirkette sermaye küçük birim değerli paylara bölünmüş olup, her ortağın birden fazla payı bulunabilir. Limited şirketlerde ise, pay sayısı ortak sayısı ile sınırlıdır; her ortağın bir payı olur. Anonim şirket, paylarını temsilen kıymetli evrak niteliği taşıyan hisse senetleri çıkarılabilir. Hisse senetleri payların devrini kolaylaştırır. Limited şirkette ise, payı temsilen hisse senedi çıkarılamayacağı gibi, payın devri diğer ortakların iznine bağlanmıştır. Anonim şirket, sermaye artırımında bulunarak halka açılabilir ve ortak sayısını genişleterek dışarıdan kaynak sağlayabilir. Limited şirkette halka açılma olanağı yoktur. Sermaye artırımı, bütün ortakların oy birliği ile ve ancak iç kaynaklardan (yani ortakların sermaye taahhütlerini artırarak) yapılabilir. Anonim şirkette genel kurul kararlarında çoğunluk ilkesi geçerlidir. Toplantıda temsil edilen çoğunluk tarafından alınan kararlar, bütün pay sahipleri açısından bağlayıcı olur. Limited şirkette ise, kararlar, sermaye ve ortak sayısı itibarıyla ortakların çoğunluğunun katılımıyla alınır. Bazı hallerde, oybirliği veya dörtte üç gibi ağırlaştırılmış yetersayılar öngörülür. Anonim şirket ortaklarının kamu borçlarından dolayı sorumluluğu (şirketi temsil yetkisi olanlar dışında) bulunmadığı halde, limited şirkette, ortaklar, temsil yetkisine sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın, her hâlükârda kamu borçlarından şahsen sorumluluk taşırlar.

Diğer Şirketlere Özgü Unsurlar Sermaye Şirketlerine Özgü Unsurlar Şahıs Şirketlerine Özgü Unsurlar Ortakların sınırlı sorumluk taşıması Her ortağın şirketi yönetme hakkının bulunması Sermayenin asgari sınırının olması Şirketten çıkma ve çıkarılmanın izne bağlanması Sermaye olarak emek sermayesi getirilememesi Payın devrinde ortakların onayının gerekmesi Şirketin temsilinin organlara tanınması Sermaye artırımının oybirliği ile alınması Haklı sebeplerle şirketin feshinin istenebilmesi Ortağın iflâsı veya payına haciz gelmesi durumunda şirketin feshinin istenebilmesi

KURULUŞ Limited şirketler, anonim şirketler gibi kuruluş formalitelerine tâbidir. Ancak, bazı anonim şirketlerde halen geçerli olan Bakanlık izni, limited şirketler için 2003 yılından itibaren tamamen kaldırılmıştır. Ayrıca, limited şirketlerde halka açılma olanağı bulunmadığından, tedrici kuruluş da söz konusu olmaz; limited şirketler sadece âni şekilde kurulurlar.

KURULUŞ AŞAMALARI Şirket Sözleşmesinin Düzenlenmesi Noter Onayı Ticaret Siciline Tescil ve İlan