حَدَّثَنِي حَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى التُّجِيبِيُّ، (R7)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hadis Usûlü 12. Ders (14. hafta)
Advertisements

ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
RAVİLERİN SAYILARINA GÖRE HADİS ÇEŞİTLERİ.
BAKARA SÛRESİNDEN SON İKİ AYETİ
SENETTEKİ KOPUKLUĞA GÖRE ZAYIF HADİS ÇEŞİTLERİ
Dizinleme ve Öz HazIRlama
عَنِ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ  قَالَ أَخَذَ رَسُولُ اللَّهِ  بِمَنْكِبِي فَقَالَ كُنْ فِي الدُّنْيَا كَأَنَّكَ غَرِيبٌ أَوْ عَابِرُ سَبِيلٍ وَكَانَ ابْنُ
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ (6 Saat). Bu SEMİNERDE vaazlarda hadis seçimi ve kullanımına ilişkin esaslar ile bir konu ile ilgili hadislerin hangi kaynaklardan.
Evet, bildiniz: “Bismillahirrahmanirrahim” yazıyor.
Merfû hadise örnek: Muvatta, Vukutu’s-salât, 5.
KANDİL GECELERİ.
ÖZGÜRLÜK Bir İnsanlık Değeri Yrd. Doç. Dr. Ali KUZUDİŞLİ
Hadis Usûlü 11. Ders (13. hafta)
HADİS USULÜ 3-B SINIFI.
حَدَّثَنِي عَبْدُ العَزِيزِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ، (*) Senedin başı (R6)
Hadis Usûlü 3. Ders (3. hafta)
حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى قَالَ:
Öğretmenlik Uygulaması
GÖKLERİN VE YERİN SAYISI. GÖKLERİN SAYISI  Kuran göklerin sayısını yedi olarak zikreder. Bu konuya yer veren dokuz ayetteki (Bakara 2/29; İsra 17/74;
حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ، قَالَ (R7)
Dersi mutlaka dikkatli ve sessiz izleyelim.
Hadis Usûlü 1. Ders (1. hafta)
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
Geçen haftanın ödevi 2. sorunun cevabı: ez-Zührî’nin et-Tarîhu’l- Kebîr’deki biyografisini dinibil.com’dan indirebilirsiniz. 4. sorunun cevabı:
İsim – Fiil - Harf Oynayalım mı?. Aşağıdaki isim fiil ve harfle basit cümleler kurun. بِـ قَلَم كَتَبَ
Hadis Usûlü 2. Ders (2. hafta)
HANBELİ MEZHEBİ İmam-ı Hanbel (Ahmed bin hanbel)'in kendi usulüne göre şer'i deliller çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Hanbeli Mezhebi denir. Ehl-i.
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
Fiillerde Anlam (Zaman) Kayması
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
BARIŞ İLE DOĞA YARIN KIYAMET KOPACAĞINI BİLSENİZ DAHİ AĞAÇ DİKİNİZ. HZ. MUHAMMED ORMANLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlısı hacamat olmaktır
HADİS İLMİ VE TEMEL KAVRAMLARI
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
MEZHEPLER.
Sıhhat Derecesine Göre
Mâtürîdî (Arapça: الماتريدي‎) ya da tam adıyla Ebu Mansur Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî, Hanefi mezhebinden olanların itikad.
4. İbadetlere Devamlılığı
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Hicri Dördüncü ve Beşinci Asırlar
Nakil Dönemi-devam 8. Ders.
Nakil Dönemi 6. Ders.
Nakil Dönemi-devam 7. Ders 7. Ders.
IV.ÜNİTE HADİS ÇEŞİTLERİ.
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
Son Dönem -devam 11. Ders.
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
Hadis Kaynaklarının Güvenilirliği Hakkındaki Oryantalistlerin İddiaları ve Eleştirisi 11. Ders.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Hadis Tarihi Dersinin Konusu, Kaynakları ve Temel Terimleri
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
- HADİS - 1- Peygamber Efendimizin söz, fiil ve takrirlerinin sözlü ifadesidir. 2- Peygamberimize izafe edilen söz, fiil, takrir ile yaradılış veya ahlaka.
İsnadla İlgili Oryantalist Kavramlar ve Eleştirisi II
İsnadla İlgili Oryantalist Kavramlar ve Eleştirisi
Kitap tanıtımı/Boor reivews
Zayıf Hadis Sahih ve Hasen hadis şartlarını taşımayan hadistir.
HADİS USULÜ Hadis Usulü:kabul ve red yönünden ravi ile mervinin (rivayet edilen hadisin) durumunun bilinmesidir. Hadisler üç bakımdan ele alınırlar Ravi.
İbn Ömer’in Azatlısı Nafi Hakkındaki İddialar ve Eleştirisi
Birçok Ravinin Uydurma Olduğu İddiası
RİVAYET DÖNEMİ HİCRİ ASIRLAR ÖZELLİKLERİ.
VAKF İŞARETLERİ (SECÂVENDLER)
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
MEZHEPLER (5 MEZHEP) Hamza Solak. HANEFI MEZHEBI  Hanefi mezhebi, (Arapça: الحنفية veya المذهب الحنفي) İslam dininin sünni fıkıh mezheplerinden biri.
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
HADİS Mİ DEĞİL Mİ?. “Vatan sevgisi imandandır.” Bu sözün halk arasında Peygamber Aleyhisselam’a nispeti pek yaygındır. Fakat kaynaklarda bunun hadis olmadığı.
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ
EMEVİLER Hz. ALİ TARAFTARLARI.
Sunum transkripti:

حَدَّثَنِي حَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى التُّجِيبِيُّ، (R7) Geçen haftanın ödevi Senedin başı حَدَّثَنِي حَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى التُّجِيبِيُّ، (R7) أَخْبَرَنَا ابْنُ وَهْبٍ، (R6) أَخْبَرَنِي يُونُسُ، (R5) عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، (R4) أَخْبَرَنِي أَبُو سَلَمَةَ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ، وَسَعِيدُ بْنُ الْمُسَيِّبِ، قَالَا: (R3) كَانَ أَبُو هُرَيْرَةَ (R2) يُحَدِّثُ، أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ: (R1) Senedin Sonu Metin: «مَا نَهَيْتُكُمْ عَنْهُ، فَاجْتَنِبُوهُ وَمَا أَمَرْتُكُمْ بِهِ فَافْعَلُوا مِنْهُ مَا اسْتَطَعْتُمْ، فَإِنَّمَا أَهْلَكَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ كَثْرَةُ مَسَائِلِهِمْ، وَاخْتِلَافُهُمْ عَلَى أَنْبِيَائِهِمْ»

Hadis Usûlü 5. Ders (6. hafta) B. RİVAYET LAFIZLARI Yrd. Doç. Dr. Ali KUZUDİŞLİ

B. Rivayet Lafızları (الفاظ الأداء أو صيغ الأداء) Hadisin hangi metotla rivayet edildiğini belirtmek üzere isnatta kullanılan tabirlerdir. Rivayet lafızlarının kullanımında hicri ikinci ve üçüncü asırlarda tam bir ittifaktan söz edilemez.

B. Rivayet Lafızları -devam 1. Sema‘ metoduna delalet edenler: En üstünü “Semi‘tü” (Ben işittim = سمعت) lafzıdır. Benzer anlamda “Haddesenî” (Bana rivayet etti = حدثني) ; “ahberanî” (Bana haber verdi = أخبرني) ve benzeri ifadeler kullanılmıştır. 2. Kıraat metoduna delalet edenler: Şeyhin talebeye veya talebenin şeyhe hadis okumasına delalet eden lafızlardır. Bunlar: Bunlar: Okudum = قرأت ; Arz ettim = عرضت vb. ifadelerdir. Bana haber verdi = أخبرني vb. ifadelerin hicri ikinci ve üçüncü asırdan sonra kıraat metoduna delalet etmek üzere kullanıldığı bilinmektedir.

B. Rivayet Lafızları -devam 3. İcâzet metoduna delalet edenler: En belirgin ifade, “Bana icazet verdi = أجاز لي ifadesidir. Bana izin verdi = أعطاني ve bana haber verdi = خبَّرنا ifadelerinin de kullanıldığı görülmektedir. 4. Münâvele metoduna delalet edenler: En belirgin ifadeler, Bana rivayetlerini verdi = أعطاني ve Bana kitabını verdi = دفع إليَّ كتابه vb. lafızlardır. 5. Mükâtebe metoduna delalet edenler: En belirginleri, Filan bana yazdı = كتب إليَّ فلانٌ vb. ifadelerdir.

B. Rivayet Lafızları -devam 6. Vasiyet metoduna delalet edenler: En belirginleri, Filan bana vasiyet etti = أوصى إليَّ فلانٌ vb. ifadelerdir. 7. Vicâde metoduna delalet edenler: En belirginleri, Buldum = وجدت ve Bana ulaştı = بلغني vb. ifadelerdir. 8. Rivayet metotlarının hepsine delalet edenler: Bazı ifadeler belirli bir metoda has olmayıp geneldir. عن , قال vb. ifadeler genel anlam ifade etmektedir.

C. Hadis Okuma Usülleri Hadislerin tek tek rivayetlerinin sona ermesiyle birlikte, hadis kitaplarının nakli dönemi başlamıştır. Hadis kitaplarının naklinde uygulanan yöntemler şunlardır: 1. Okuma (طريق السَّرْد ): Hadis kitabındaki hadisler, seri biçimde okunup geçilir. Amaç, hadislerin tekrarlanması ve hatırlanmasıdır. Çoğunlukla alimler, kendi aralarında bu yöntemle hadis okur. 2. Açıklama ve araştırma (طريق الحل والبحث): Bir hadis kitabının talebelere okutulması durumunda uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde hoca, hadisleri açıklamalı olarak talebelere anlatır. 3. Geniş açıklamalı yöntem (طريق الإمعان): Genellikle bir hadis kitabının halka hitap edecek biçimde okunup açıklanmasıdır.

II. Rivayetin Sıfatı Rivayetin sıfatı ifadesiyle, hadislerin Hz. Peygamber’den işitildiği lafızlarla mı yoksa aynı anlamdaki farklı lafızlarla mı nakledildiği hususu kastedilmektedir. A. Lafzen rivayet: Hadislerin Hz. Peygamber’den duyulduğu gibi kelimesi kelimesine rivayet edilmesidir. B. Manen rivayet: Manayı korumak üzere, rivayetin farklı lafızlarla nakledilmesidir.

5. Hafta dersinin sonu Talat Koçyiğit’in Hadis Istılahları ve Abdullah Aydınlı’nın Hadis Istılahları Sözlüğü adlı eserlerden Semâ‘, Kıraat, icâzet, münâvele, mükâtebe, i‘lâm, vasiyyet ve vicâde terimlerini araştırarak özetleyiniz. Aşağıdaki hadisi ezberleyiniz ve “Concordance”tan kaynağını bulunuz. «قَالَ لِي رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اتَّقِ اللهِ حَيْثُمَا كُنْتَ، وَأَتْبِعِ السَّيِّئَةَ الحَسَنَةَ تَمْحُهَا، وَخَالِقِ النَّاسَ بِخُلُقٍ حَسَنٍ.»

Bu hadisin senedini RYA’ya göre numaralandırınız. 5. Hafta dersinin sonu Bu hadisin senedini RYA’ya göre numaralandırınız. Bu hadisin naklinde hangi rivayet lafızları kullanılmıştır? Bu lafızlar nelere delâlet etmektedir?