BELEN KAHVESİ 'Belen Kahvesi'ne yılda 40 bin kişi geliyor.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
Advertisements

AT SIRTINDA KÜTÜPHANE.
AMAN BU OYUN HİÇ BİTMESİN... Berber, sokakta oynayan çocuklardan birini çağırdı ve o gelince cebinden biri beş milyonluk, öteki beşyüzbinlik iki banknot.
ATATÜRK’ÜN OKUDUGU OKULLAR
USULÜNCE CEVAP VEREBİLMEK BİR MEZİYETTİR..
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Küçük bir jest….
Bu sevimli penguen ailesinde çok büyük fedakarlıklar gerektiren bir iş bölümü olduğunu biliyor musunuz?
ZAYENDE GEZGİNLERİ İLE CUNDA’DA İLKBAHAR KEYFİ 29 Nisan-1 Mayıs 2011
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
ÜLKEMİZ HERŞEYE RAĞMEN AYAKTAYSA BUNU MUSTAFA'lara BORÇLUYUZ Eşekli KütüphaneSb-1 Mustafa GÜZELGÖZ
90/10 kuralı Hayatın %10'u,sizin başınıza gelenlerden oluşur.
UZAKTAN UZAĞA… Öyle gülüp harap etme içimi, İçimden bir şeyler düştü, düşecek.. Bilmem, nasıl aşık ettin ki beni, Ulaşamadığım, sen kaldın bir tek..
Mustafa Kemal Gibi Düşünmek...
tarafından yayınlanmaktadır.
23 NİSAN BİZİM BAYRAMIMIZ
ÖMER HAYYAM RUBAİLER - 1.
Vaktiyle bir Keloğlan varmış… Bütün ailece çiftlikle meşgul olurlarmış
Bana Biraz İstanbul Verin SESİ AÇIN VE TIKLAYIN Bana biraz İstanbul verin arkadaşlar, İstanbul’un en güzel yerlerinden olsun. İçinde çocukluğum olsun;
Çin öyküsü
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
ÇANTA. Süslü püslü dışı Kocaman içi Fermuarı var Ceket değil Bil bakalım nedir?
Aşk ve Evlilik Geçişler İçin Tıklayınız Tasarım: magirbas ©
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
Bu sevimli penguen ailesinde çok büyük fedakarlıklar gerektiren bir iş bölümü olduğunu biliyor musunuz?
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
Çanakkale zaferi Çanakkale şehitleri.
SUSARAK Güneş altında söylenmedik söz yokmuş.. Bu yüzden geceleri söylüyorum sevdiğimi.. Ne gece ne gündüz yokmuş söylenmemiş söz.. Bende söylenmişleri.
Bir yaz günü üçgen tek başına parkta oynuyordu.
Önemli Günlerim Ayşe Beril Heral.
DiŞ DOKTORU Diş hekiminin odasına giren genç ve güzel kadın:
Ömer Hayyam Rubailer BÖLÜM-2
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
Ömer Hayyam rubailer Ömer Hayyam
EY CAN, GİTME BENSİZ… SESLİDİR..SESİ AÇINIZ… OTOMATİK ÇALIŞIR..
10 KASIM TÜRKÜSÜ Atatürk! Anıtkabir devrimlerini söyler, Bozkır ovalarına, Erciyes'e Ağrı'ya, Ulusun egemen olduğunu, Özgür olduğunu. Haykıracağım haykıracağım.
CÜMLEDE ANLAM.
BİRLİKTE BİR KAHVE İÇELİM Mİ?
tartışmalarına yol açar.
ZAMİR (ADIL).
VOTED THE BEST OF THIS YEAR (Rivayete göre 2009 yılının en iyi e- postası seçilmiş)
TÜFAD İZMİR ŞUBESİ SERTİFİKASYON PROGRAMI – 2 GENÇLERDE YAŞ GRUPLARINA GÖRE TAKTİK ANTRENMANLAR “GENÇ MÜSABAKALARININ GELİŞİMİ” 01 Nisan 2013 – İZMİR Prof.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Karanlıklar uzaklaştı
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
Zerdali Dalı Mısın?.
YA KİMSEYE GÜVENEMESEYDİK
Bir bilgeye sormuşlar:
AYTEN Ümit Yaşar OĞUZCAN ŞİİRLER MİLYON KERE AYTEN AYTEN’İN SONU ÇIKIŞ
ŞİDDET VE SONUÇLARI.
Bir akşam sofrasının hararetli bir döneminde Mustafa Kemal, kişisel özgürlüğünün birçok bölümlerinden yoksun bırakılması acısını hüzün dolu sözlerle şöyle.
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
Bilinen adıyla 2014 Türkiye Cumhuriyeti yerel seçimleri, resmî adıyla 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan ve.
GEÇİŞLERDE TIKLAYINIZ
Çocuk Gelinler Dosyası
Karışık olarak verilen kelimeleri anlamlı cümle olarak yazalım …
CANIN KUŞLARI Can, o gün annesine ne kadar çok sıkıldığını anlatıyordu: — Neden oyuncaklarınla oynamıyorsun? diye sordu annesi. — Ama onlar benimle oynamıyorlar.
ŞÜKRAN AŞKINCI 1/C SINIF ÖĞRETMENİ 1. 2 FEDAKÂR ANNEC İĞİ M; SANA OLAN VEFA BORCUMUZU B İ R GÜNDE ÖDEYEMEY İ Z D İ YEREK YOLA ÇIKTIK.
Şapka satarak geçinen bir adamın yolu bir gün bir ormana düşmüş. Adam biraz yürüdükten sonra sıcaktan ve yorgunluktan bunalmış, bir ağacın altına oturmuş.

GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Bir zamanlar, birbirine bitişik iki çiftlikte yasayan iki erkek kardeş vardı. Günlerden bir gün bu iki kardeş arasında bir anlaşmazlık baş gösterdi. İki.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI Sunu Bakanlığımızca yapılan fotoğraf yarışmasında derece giren 50 tane resimden oluşmaktadır. Resim üzerindeki yazılar.
DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
Sunum transkripti:

BELEN KAHVESİ 'Belen Kahvesi'ne yılda 40 bin kişi geliyor. Muğla’ya bağlı Çaybükü (Gevenes) köyünde bulunan ve meşhur "Ormancı" türküsüne konu olan "Belen Kahvesi", yılda ortalama 40 bin turist ağırlıyor. Muğla Valiliği'nce onarılan ve 6 Nisan 2005'te yeniden açılan kahvede eskisi gibi dama oynanıyor ve sürekli 'Ormancı' türküsü çalıyor.

BELEN KAHVESİ Oldukça harap durumda olan Belen Kahvesi Muğla Valiliği'nce onarılan ve 6 Nisan 2005'te yeniden açılmıştır. 'Ormancı' türküsüne konu olan Belen Kahvesi köye hakim bir tepecik üzerinde kuruludur.

BELEN KAHVESİ Belen Kahvesi'nin eski hali. Yöre halkı turistlerin ilgisinden hiç şikayetçi değil... Kahvede türküyü çalıp söyleyen isimler arasında Kemal Aydın da bulunuyor. Kahvenin her tarafında 'Ormancı' türküsünün konusunu anlatan yazılar bulunuyor.

BELEN KAHVESİ Türküye konu olan olay ise aslında basit bir dalaşmadan çıkmış. Gevenes köyünde 1922 yılında dünyaya gelen Mustafa Şahbudak (fotoğraftaki) ağa çocuğudur. Mustafa’nın en yakın arkadaşı köy muhtarı Tevfik Cezayir'dir. Her akşam köy kahvesinde dama oynayan iki arkadaşın iddialı ve dostane karşılaşmaları kahvehanedekiler tarafından da ilgiyle izlenir. 1946 yılının bir Temmuz gününde, yine dama tahtasının başına otururlar. Oyunun yarısında 'Sarı Memet' lakaplı Orman Memuru Mehmet İn çıkagelir. Mehmet, sarhoştur. Bir gün önce, komşu çiftlik köyünde yangın çıkmıştır. Ormancı, yangın evrakının bir an önce ilçeye götürülmesi için bekçiyi muhtardan ister. Muhtar Cezayirli, bekçinin başka yere gitmesi gerektiği için ret yanıtı verir. Aralarında tartışma başlar.

BELEN KAHVESİ Ormancı dama masasına bir yumruk atar. Mustafa Şahbudak, bu davranışa tahammül edemez ve ormancıyı tokatlar. Tartışma büyüyünce ormancı Mehmet kamasını çıkartıp Mustafa Şahbudak’ı kolundan yaralar. O zaman, Mustafa Şahbudak ormancıyı korkutmak için, belindeki tabancayı çıkarır ve ateş eder. Ancak mermi yanlışlıkla en yakın arkadaşı olan muhtara isabet eder. Muhtar Tevfik'i hastaneye götürürler ama artık yapacak bir şey yoktur. Tevfik eliyle işaret edip Mustafa’yı yanına çağırdıktan sonra ”Ben ölüyorum, hakkını helal et” der ve can verir.

BELEN KAHVESİ Mustafa, en yakın arkadaşını öldürdüğü için teslim olur, 4 yıl ceza alır. Bu acı olaydan sonra köyde kalamayacağını anlayan ormancı Mehmet İn ise, tayinini ister, Kavaklıdere Orman Müdürlüğü’ne atanır. Aslen Marmarislidir. Emekliliğinden sonra oraya yerleşir. Doksanlı yılların başında da ölür. Mustafa Şahbudak da, cezaevinden çıktıktan sonra, anılarla dolu o köyde yaşayamayacağını anlayıp Muğla’ya yerleşir. Muhtar’ın eşi Pembe eşinin ölüm acısına dayanamayıp birkaç yıl sonra akli dengesini yitirir. Bu arada Mustafa'nın anne tarafından akrabası olan Değirmenci Pisili Tahir Usta (Fotoğrafta) Gevenes Köyü’nde yaşanan bu acı olayın türküsünü bestelemiştir. Bay Mustafa 28 Mart 2005 günü İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 83 yaşında ölür.

BELEN KAHVESİ Türkünün sözleri şöyle: Çıktım Belen Kahvesi'ne baktım ovaya, baktım ovaya Bay Mustafa çağırdı, dama oynamaya Ormancı da gelir gelmez, yıkar masayı, yıkar masayı Söz dinlemez ormancı, çekmiş kafayı Aman ormancı, canım ormancı Köyümüze bıraktın yoktan bir acı Köyümüzün ortasında, değirmen döner, değirmen döner Değirmenin suları, dağından iner Ormancıya atılan kurşun, Tevfik'e döner, Tevfik'e döner Tevfik'in feryatları, yürekler deler Köyümüzün suları da hoştur içmeye, hoştur içmeye Üstünde köprüsü var, gelip geçmeye Tevfik'imi vurdular, hiç mi hiç yere, hiç mi hiç yere Yazık ettin ormancı, köyün iki gencine.