NÜFUS VE YERLEŞME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
TÜRKİYE’DE YERLEŞMELER
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
Bu Slayt Sosyal Bilgiler konularını daha iyi öğrenebilmek ve öğretebilmek için hazırlanmıştır Ülkemiz ve Dünya Ünitesi 1. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
Çark-ı Sosyal Oyunu.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
Kazanım 1.Görsel materyaller ve verilerden yararlanarak Türkiye'de nüfusun dağılışının neden ve sonuçlarını tartışır. 2.Tablo ve grafiklerden yararlanarak.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
Doğu Anadolu Bölgesi.
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur.
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
Türkiye’nin Bölgelere Göre Yıllık Yağış Rejimleri
Coğrafi Bölgeler.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
Göç ve Nedenleri.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
TÜRKİYE.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
NÜFUSUN VE EKONOMİK FALİYETLERİN DAĞILIŞI NÜFUS NEDİR`, SINIRLARI BELLİ BİR ALANDAYAŞAYAN İNSAN SAYISINA NÜFUS DENİR.
MARMARA BÖLGESİ.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Hazırlayan: Esra ARTUÇ.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Ege Bölgesinde hangi halk oyunu oynanır?. Bir yerin uzun yıllar boyunca değişmeyen hava durumuna ne denir?
Yurdumuzda Nüfus.
ÜNITE II: ÜLKEMİZDE NÜFUS. EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
ÖZEL EĞİTİMDE YÖNETSEL DÜZENLEMELER
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
Marmara Bölgesini Tanıyalım
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
TÜRKİYE’DE NÜFUS VE YERLEŞME Sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. ( Nüfus bilimi = demografi ) Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımı.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Sunum transkripti:

NÜFUS VE YERLEŞME

KAVRAMLAR NÜFUS: SINIRLARI BELLİ BİR ALANDA YAŞAYAN İNSAN SAYISIDIR. DEMOGRAFİ: NÜFUSUN YAPISINI VE HAREKETLERİNİ İNCELEYEN BİLİM DALIDIR. NÜFUS YOĞUNLUĞU: SINIRLARI BELLİ BİR YERDE YAŞAYAN KİŞİ SAYISI OLARAK İFADE EDİLİR. NÜFUSUN YÜZÖLÇÜME BÖLÜNMSEİYLE HESAPLANIR.

TÜRKİYE’DE NÜFUS DAĞILIŞI Türkiye’de nüfus dağılışı düzenli değildir. Bazı yerler çok kalabalık, bazı yerler tenhadır. Nüfusun bu şekilde dağılmasında İKLİM YER ŞEKİLLERİ ULAŞIM TARIM OLANAKLARI ENDÜSTRİ MADENLER Gibi doğal ve ekonomik koşulların etkisi vardır.

TÜRKİYE’DE NÜFUSUN FARKLI DAĞILIŞINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER ŞUNLARDIR: FİZİKİ ÖZELLİKLER BEŞERİ FAKTÖRLER SANAYİLEŞME İKLİM ÖZELLİKLER TARIM YERŞEKİLLERİ YER ALTI KAYNAKLARI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ULAŞIM

UYARI BİR ÜLKENİNNÜFUS DAĞILIMINDA FİZİKİ FAKTÖRLER ETKİLİYSE, O ÜLKE GELİŞMEMİŞTİR. NÜFUS DAĞILIMINDA BEŞERİ VE EKONOMİK FAKTÖRLERİN ETKİLİ OLDUĞU ÜLKELER SANAYİLEŞMİŞ VE GELİŞMİŞ ÜLKELERDİR.

TÜRKİYE’DE NÜFUS ÖRNEKLERİ İSTANBUL; ÜLKEMİZİN EN KALABALIK ŞEHRİDİR. SANAYİ VE TİCARİ FAALİYETLER NÜFUS YOĞUNLUĞUNUN FAZLA OLMASINA NEDEN OLMUŞTUR. ARTVİN; YERŞEKİLLERİ ENGEBELİ OLMASI NEDENİYLE EKONOMİK FAALİYETLERİN OLUMSUZ ETKİLENDİĞİ BİR İLDİR. BU NEDENLE AZ NÜFUSLANMIŞTIR. ADANA; TARIM VE SANAYİNİN GELİŞMESİNDEN DOLAYI YOĞUN NÜFUSLANMIŞ BİR ŞEHRİMİZDİR. AYDIN; MEVSİMLİK GÖÇ ALAN BİR İLİMİZDİR. BUNDA TURİZM VE TARIM ETKİNLİKLERİ BELİRLEYİCİ OLMUŞTUR. ŞIRNAK; YERŞEKİLLERİ KOŞULLARININ ELVERİŞSİZ OLMASI NEDENİYLE NÜFUS YOĞUNLUĞU AZ OLAN BİR ŞEHRİMİZDİR.

AŞAĞIDA YER ALAN RESİMLERDEKİ YERLERİNNÜFUS ÖZELLİKLERİYLE İLGİLİ YORUMLAR YAPINIZ?

TÜRKİYE’DE NÜFUS YOĞUNLUKLARI ARİTMETİK NÜFUS YOĞUNLUĞU: TOPLAM NÜFUSUN YÜZÖLÇÜMÜNE BÖLÜNMESİYLE ELDE EDİLİR. KİLOMETREKAREYE DÜŞEN İNSAN SAYISINI BULMAMIZI SAĞLAR.

NÜFUS ARTIŞI BİR YIL İÇİNDE, DOĞUM VE ÖLÜM SAYISINA BAĞLI NÜFUS ARTIŞINA DOĞAL NÜFUS ARTIŞI DENİR. DOĞAL NÜFUS ARTIŞI; EĞİTİME, KÜLTÜRE VE EKONOMİK GELİŞİME BAĞLI OLARAK DEĞİŞİR.

NÜFUS ARTIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER DOĞUMLAR GÖÇLER ÜLKE SINIRLARININ GENİŞLEMESİ

TÜRKİYE’DE NÜFUSUN YOĞUN OLDUĞU KESİMLER: Çatalca-Kocaeli Bölümü Ege bölümü Çukurova ve Akdeniz’in kıyı kesimi Doğu Karadeniz’in kıyı kesimleri İç kesimlerde verimli alüvyal ovalar

TÜRKİYE’DE NÜFUSUN SEYREK OLDUĞU KESİMŞLER Doğu Karadeniz’in iç kesimleri Doğu Anadolu Bölgesindeki yüksek platolar Hakkari Bölümü Menteşe yöresi Teke ve Taşeli platoları Yıldız dağları Bölümü Tuz Gölü çevresi Biga Yarımadası

NÜFUS ARTIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Beslenme ve barınma olanakları Sosyal ve ekonomik durum İş olanakları ve çalışma koşulları Eğitim düzeyi Sağlık hizmetlerinin niteliği Aile planlaması Savaşlar Doğal afetler Göçler

TÜRKİYE'DE NÜFUSUN YAŞ GURUPLARINA GÖRE DAĞILIMI

SOSYAL DEVLET Sosyal Devlet kanunlarında ve yaptıklarında toplum yararını gözeten devlet anlamıma gelmektedir. Bu temel ilke Cumhuriyet’in diğer temel nitelikleri ile birlikte Anayasa’nın 2. maddesinde şöyle açıklanır.

MADDE 2: TÜRKİYE CUMHURİYETİ, TOPLUMUN HUZURU, MİLLİ DAYANIŞMA VE ADALET ANLAYIŞI İÇİNDE, İNSAN HAKLARINA SAYGILI, ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNE BAĞLI, BAŞLANGIÇTA BELİRTİLEN TEMEL İLKELERE DAYANAN, DEMOKRATİK, LAİK VE SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİDİR.

MADDE 60 HERKES SOSYAL GÜVENLİK HAKKINA SAHİPTİR. DEVLET, BU GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIR VE TEŞKİLATI KURAR.

MADDE 61 DEVLET, HARP VE VAZİFE ŞEHİTLRİNİN DUL VE YETİMLERİYLE, MALÜL VE GAZİLERİ KORUR VE TOPLUMDA KENDİLERİNE YARAŞIR BİR HAYAT SEVİYESİ SAĞLAR. DEVLET, SAKATLARIN KORUNMALARINI VE TOPLUM HAYATINA İNTİBAKLARINI SAĞLAYICI TEDBİRLERİ ALIR. YAŞLILAR DEVLETÇE KORUNUR.YAŞLILARA DEVLET YARDIMI VE SAĞLANACAK DİĞER HAKLAR VE KOLAYLIKLAR KANUNLA DÜZENLENİR. DEVLET KORUMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLARIN TOPLUMA KAZANDIRILMASI İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRLERİ ALIR BU AMAÇLA GEREKLİ TEŞKİLAT VE TESİSLERİ KURAR VEYA KURDURUR.

SOSYAL DEVLETİN SOSYAL HAKLARI: ÇALIŞMA HAKKI EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKI