ANKARA’DA YEREL YÖNETİMLERDE KATILIMCILIK ve TEMSİLİYET Ya Katılımcılık Ya Teslimiyet... Dr.Nuran Talu Büyük Ankara Kurultayı, 7-11 Ekim 2013.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİYASAL SÜREÇ ve KAMUSAL SEÇİM
Advertisements

SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
YEREL YÖNETİMLERDE SOSYAL BÜTÇELEME
GEZİ PARKI ARAŞTIRMASI
Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu – Avrupa Konseyi Ankara, 18 Şubat 2009.
DEMOKRASİ ENDEKSİ HARİTASI
Sosyal Bilgiler Öğreniyorum
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Kolluğun Parlamenter Gözetimi
Montpellier France Décembre 2008 GENÇLİK PROJESİ Eylem Ankara, (Türkiye)
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Türkiye’de Kadın ve Siyaset Kamuoyu Araştırması
Siyaset Bilimine Giriş
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Kadın Parlamenterlere Yönelik İhtiyaç Analizi UNDP Türkiye Türkiye’de Kadının Yerel Siyasete Katılımı.
“Erasmus ve Kültürel Etkileşim” Ayşegül Şah BOZDOĞAN İstanbul Üniversitesi Almanca Mütercim Tercümanlık Dönemi Giden Öğrencisi.
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
DEMO-VILLAGE Orda Bir Köy Var Demokrasiyle!
Bilişim teknoloji ve yazılım SUDE SALAR 436
Çocuklarımız için çocukça bir okul…
Yerel Seçim çalışması ve Sonuçları. YEREL SEÇ İ M ÇALIŞMALRI NASIL YÜRÜTÜLÜR? 1. Seçim strateji merkezinin kurulması 2. Seçim bürolarının kurulması 3.
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
İsveç Yerel Yönetiminden Stratejik Planlama ve Performans Bütçeleme Örnekleri Per Molander Ankara, 11 Ocak 2005.
GELİN BİRAZ EMPATİ YAPALIM farz edelim ki AB Parlamentosuna girmiş bir Politikacısınız.
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları 15 Haziran 2011 Galatasaray Üniversitesi.
ELEKTRONİK DEMOKRASİ Grup Adı:No Name Nebi Doğan Arığ Nebi Doğan Arığ Songül Boran İmren Coşkun.
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
MUT MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ OY İSTATİSTİKLERİ
30 Mart Mahalli İdareler Seçim Sonuçları İncelemesi.
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
Bilinen adıyla 2014 Türkiye Cumhuriyeti yerel seçimleri, resmî adıyla 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan ve.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
AK PARTİ GENEL MERKEZ KADIN KOLLARI DIŞ İLİŞKİLER BAŞKANLIĞI
İSTANBULUN TRAFİK SORUNU. Dünya navigasyon pazarının ilderlerinden TomTom’un 5 kıtada 160’tan fazla şehrin trafik yoğunluğunu belirleyen en son ‘Trafik.
YEREL SEÇİMLER Yerel yönetimlerin kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SİYASİ PARTİLER. Demokratik yönetim sisteminin temelini oluşturan siyasi partiler, prensip itibariyle birer dernek konumundadırlar.
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
BİLECİK CUMHURİYET MAHALLESİ
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
Soru Avrupa Yurttaşlığı Girişimi Başarılı Olabildi mi?
SOSYAL BİLGİLER.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
B u s l a y d a ş i r k e t a m b l e m i n i z i e k l e m e k i ç i n E k l e m e n ü s ü n d e n " R e s i m ” i s e ç i n A m b l e m d o s y a.
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri

Yerel Yönetimlerde Katılım Söylemi ve Gerçeklik
. DERS.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
Sosyal Medyanın Politik Katılım ve Hareketlerdeki Rolü
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ANKARA’DA YEREL YÖNETİMLERDE KATILIMCILIK ve TEMSİLİYET Ya Katılımcılık Ya Teslimiyet... Dr.Nuran Talu Büyük Ankara Kurultayı, 7-11 Ekim 2013

NASIL BİR ANKARA’DA YAŞAMAK İSTİYORUZ? KENT TEMSİL ARAÇLARI HALK KATILIM ARAÇLARI

NASIL BİR ANKARA’DA YAŞAMAK İSTİYORUZ? Kuruntusuzca, “alt tarafı dünyanın sonu” dercesine, tepkisiz hayatlarımıza devam mı edelim? Ne tür bir kentte/yerleşmede yaşamak istediğimiz sorusu, “insan – insan” ve “insan – doğa” ile ne tür bir ilişki içinde olacağımızda saklı Nasıl bir mekansal düzen ve nasıl bir coğrafya ile bir kent resmi çiziyoruz? Silüet kaygımız var mı? Bir kentin nasıl yönetileceği, aslında siyasete bakışımız ile doğru orantılı. Siyaset= toplum bilimi.

KENT TEMSİL ARAÇLARI Ankara’da temsili demokrasi işliyor mu? Belediyelerimizin hizmet performanslarını ölçüyor muyuz, bu alanda hak arıyor muyuz?? (sosyal yardım/güvence, ekolojik planlama, çevre, barınma, kentsel dönüşüm, afet yönetimi, sağlık, emniyet asayiş, altyapı, ortak kullanım, kamusal alan, ulaşım politikaları vb.) Temsil zeminleri ve araçlar yeterli mi? Belediye Meclisleri, muhtarlık, - bütünşehir yasası - tek başkan tek meclis! Belediye Meclislerinde Ankara’nın kuleleşmesi/gökdelenleşmesi, yeşil tahribi kararları seri halinde geçiyor – ekolojik ve demokratik olmayan sayısız karar var Toplumun tüm kesimini yansıtıyormu? Kadın, LGBT, engelli, kent aktivisti temsili ne ölçüde? Muhtarımız mahalleli ile belediye ve merkezi hükümet arasında hizmet ihtiyacı belirlenmesinde köprü mü? niye yapsın?

BİZİ KATIYORLAR MI? Katılımcı demokrasi dedik oldu mu? Liberal katılımcılık yalanları ile iyi uyutulduk. Kanunlara bizi koydular çok sayıda yerel kamu komisyonlarına çağırılıyoruz. “Devleti tamamlayıcılık” rolümüzü pek güzel oynadık bugüne kadar Kent konseyi, belediye çözüm merkezleri (talepler, şikayetler), TODAM’lar, belediyelerin, parti il teşkilatlarının teknik komisyonları vb. Vatandaş Karnesi – kamu hizmetlerine karne verdik, sınıfta kaldılar, eee sonra... Mühendisler, çevreciler, şehir plancıları vb. ile sokaktaki insan buluşuyor mu? Yerel referandumlar? mahalle sınırları değişiklikleri!

GEZİ ÖĞRETİSİ= KATMIYORLARMIŞ Yerel yetkililer vatandaşı katmak için onların öz örgütlenmelerine bakmalılar. Parklar, forumlar, sosyal medya mecrası Bu hiç belediye meclisi toplantılarına benziyor mu?

BUNLAR HİÇ KENT KONSEYİ TOPLANTILARINA BENZİYOR MU?

DOĞRUDAN DEMOKRASİ DİYORLAR... GEZİ BİR DOĞRUDAN DEMOKRASİ MODELİDİR 1.SANDIKTA DEMOKRASİ = Erdoğan Demokrasisi - kısır ve reaktif 2.SOKAKTA DEMOKRASİ - bu mertebeye yükseldik, ama daha çok reaktifiz 3.DOĞRUDAN DEMOKRASİ - Daha yaygın yöntem lazım, o da kucağımızda, labtop - proaktif birey önde. - Her konuda ön oy hakkın var. Yani, iletişim devrimini bir doğrudan demokrasi modeline dönüştürme deneyimi - Elektronik Demokrasi. Kent ihlallerine hayır diyeceğimiz ve kentin geleceğini şekillendireceğimiz bir fırsatımız var – yerel seçimler Artık uyandık, rant ve popilizm kaygısından uzak kent yönetimi istiyoruz, hemen! Böyle bir seçim daha geçiremeyiz. Halkın geçim kaynağından ve hayat alışkanlıklarından/yaşam kalitesinden politikacılar sorumlu. Bununla oy alıyorlar Yerel yöneticilerimizi seneye Mart’ta seçeceğiz, zaman var, zaten sadece bir Pazar günü bilemedin 1 saat kent demokrasisine ayırsak yetme mi?

YOKSA... Bugünden çalışsak, bu süreçlere biz de önden katılsak olma mı? Neden belediye başkan ya da meclis üyeleri aday adaylarını bize de danışmıyorlar? Yok mu örnekleri...Var: “Tüm seçmenlere açık önseçim” yöntemleri. İsviçre, Fransa, Almanya, İtalya ve Yunanistan sosyalist partileri son yıllarda bu tür sistemleri benimsedi. ABD’deki eyaletlerin çoğu da on yıllardır açık önseçimi başarıyla uyguluyor. Yeşiller Partisi de açık önseçim uygulamasını Avrupa çapında yapıyor. Almanya son yerel seçimlerinde Papağan Partisi (Parrot Party) Berlin Belediyesinde Meclis üyelerinin çoğunu böyle almış. Internet üzerinden en yaygın katılım modelini kullanarak. Fransa sosyalist partisinin 2011 yılında gerçekleştirdiği ve 3 milyona yakın vatandaşın katıldığı açık önseçim model alınabilir. Bu modelde, tüm seçmenlere en az 2 TL bağış yapmak ve parti ilkelerini içeren çok kısa bir metni imzalamak şartıyla kendi yörelerindeki Parti adayını belirleme sürecine katılma imkanı tanınmış. Komedyen-siyasetçi Beppe Grillo’nun kurduğu Beş Yıldız Hareketi (BYH), “hepinize lanet!” sloganıyla Elektronik Demokrasi yoluyla katıldığı seçimlerden % 25,5 oyla birinci parti olarak çıktı (2012). İsviçre doğrudan demokrasinin tüm aygıtlarını yerel düzeyde kullanıyor (zorunlu ve ihtiyari referandumlar, anayasal halk inisiyatifi). Anayasal halk inisiyatifi hakkı ile BM üyeliğini, minareleri reddettriler İsveçliler.

BİTTİ