BESİNLERİN SİNDİRİMİ Kaan Can Genç Yağmur Demirci Alperen Tabaksoy Hazırlayan Kaan Can Genç Yağmur Demirci Alperen Tabaksoy Hasan Hüseyin Taşkın İrem Salıca Arda Dızman Özgür Tıkılı
SİNDİRİM NEDİR? Sindirim: Büyük tanecikli besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir.
SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI AĞIZ-YUTAK-YEMEK BORUSU-MİDE-İNCE BAĞIRSAK-KALIN BAĞIRSAK
AĞIZ Ağız: Besinlerin mekanik sindirimi çiğneme ile gerçekleşir. Karbonhidratların kimyasal sindirimi ise tükürük içerisinde bulunan enzimler sayesinde başlar. Yanaklar, dudaklar, küçük dil ve damak tarafından çevrilmiş boşluktur. Ağızda dişler, dil ve tükürük bezleri bulunur.
YUTAK Yutak: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.Yutakta sindirim olmaz.
YEMEK BORUSU Yemek Borusu: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez.
MİDE Mide: Besinlerin mekanik sindirimi, midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide öz suyu ve bazı maddeler tarafından gerçekleştirilir. Böylece, besinler
İnce bağırsak İnce Bağırsak: Yağların kimyasal sindirimi burada başlar. İnce bağırsağa gelen pankreas öz suyu ile yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır. B esinler ince bağırsakta en küçük moleküllerine kadar parçalanır. Bu moleküllerin ince bağırsaktan kan damarlarına geçmesi olayına emilim adı verilir. İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür.
Kalın bağırsak Kalın Bağırsak: Besinler içerisinde kalan su, kalın bağırsak tarafından emilir.
Anüs Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümü anüs yoluyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır
KAYNAKLAR GÜVENDER YAYINLARI TÜM DERSLER İNTERNET Bilim Çocuk Dergisi