TÜRKÇE / Parçada Anlam.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR VE EDATLAR Fidan Çiftçi
=>PARAGRAFTA ANLAM<=
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
SİLVAN İMAM LİSESİ FAHRETTİN KAYA
SİNAN AYTULU BUĞDAYIN YOLCULUĞU
İletişim Nedir? Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.
ZAMİRLER.
PARÇADA ANLAM.
Sıralı Resimlerle Türkçe Dersi
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
ZAMİRLER.
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ZEHRA ÇETİN
PARAGRAF.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
PARÇADA ANLAM Paragrafın Yapı Yönü
Fiiller …Egitimhane.com….
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
SEVGİ BÖCÜKLERİ HEPİNİZE EYÜ DERSLER
9. Sınıf Dil ve Anlatım MAYIS.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö) 2.SINIF
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
YAPI BİLGİSİ.
SORULAR.
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
TÜRKÇE / Paragrafın Anlam Yönü
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
Fiiller.
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
R.B. Hazırlayan Nisa Çilingir Lütfen akışında izleyiniz.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
1 P A R Ç A D A A N L A M TÜRKÇE / Parçada Anlam Parçanın Konusu Parçanın Başlığı Anahtar Sözcükler.
HAZIRLAYAN: hüseyin çaglar Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Vücudumuzdaki Kimyasal Reaksiyonlar
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
TÜMCE (CÜMLE) Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği bildiren sözcük ya da sözcük dizilerine tümce (cümle) denir. Göçmen kuşlar yurdumuzdan.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
O, şiirinin yanı sıra, eleştirici denemeleriyle de Türk şiirine biçim açısından değerli tohumlar eken yenilikçi bir yazın adamı. Şiirinin dünya şiiriyle.
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
HAZIRLAYAN: Kübra ASLAN Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
Sunum transkripti:

TÜRKÇE / Parçada Anlam

TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragraf tamamlamayla ilgili sorular, paragrafın sonuç cümlesinin bulunmasına yöneliktir. Paragrafı tamamlarken paragrafın içeriğine dikkat edilmelidir.

TÜRKÇE / Parçada Anlam Düşünce içerikli paragraflarda paragrafın son cümlesi, anlatılanları sonuca bağlayacak bir özellik taşımalıdır.

Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam Dil, uygarlığın ilerlemesinde ve yayılmasında en önemli araçtır. Bu güçlü araç, insan ilişkileri söz konusu olduğunda sığ ve etkisiz kalır. Bir bakış, bir dokunma ve vücudun durumu duyguları daha etkili ve dolaysız anlatır. Kısacası omuza konan bir el, dostluk üzerine yazılmış güzel bir yazıdan daha etkilidir.

TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragraf tamamlarken, olay anlatan paragraflarda paragrafın son cümlesinin olayın bitişini bildiren cümle olmasına dikkat edilmelidir.

Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam Ay’a giden astronotların taş örnekleri toplamaları gerekiyordu. Bunu yapabilmek için, astronotların taşınabilir aletlere gereksinimi vardı. Üstelik bunlar hem hafif hem de kablosuz olmalıydı. Böylece ilk kablosuz el aleti üretildi.

TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragrafı oluşturan cümleler, anlam ve yapı bakımından birbirini tamamlamalıdır. Paragraf bir düşünce bildiriyorsa düşünceler mantık sırasına göre yazılmalıdır.

Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam Sahip olduğunuz fikirler başkalarına açılmadıktan sonra içinizde gömülü kalır. Bu yüzden konuşarak kendi içinizden dışarı çıkmalı, insanlarla temasa geçmeli, sosyal bağlar kurmalısınız. Bir fikir, ancak yazı ve sözle ortaya konulduğu zaman etkisini gösterir.

Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam Bir fikir, ancak yazı ve sözle ortaya konulduğu zaman etkisini gösterir. Sahip olduğunuz fikirler başkalarına açılmadıktan sonra içinizde gömülü kalır. Bu yüzden konuşarak kendi içinizden dışarı çıkmalı, insanlarla temasa geçmeli, sosyal bağlar kurmalısınız.

TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragraf oluşturulurken, olay anlatan paragraflarda, olayların oluş sırasını göz önünde bulundurmak gerekir.

Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam Kuğuların uçuşunu seyrettim. Bu sabah erkenden Kuğulu Park’a gittim. Bembeyaz hayvanların bir müjde gibi gelişi muhteşemdi. Hele kuğunun uçuşu ve suda kanatları açık ilerleyişi, muhakkak ki yeryüzünde görülebilecek şeylerin en güzeliydi.

Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam Bu sabah erkenden Kuğulu Park’a gittim. Kuğuların uçuşunu seyrettim. Bembeyaz hayvanların bir müjde gibi gelişi muhteşemdi. Hele kuğunun uçuşu ve suda kanatları açık ilerleyişi, muhakkak ki yeryüzünde görülebilecek şeylerin en güzeliydi.

TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragrafı oluşturan cümlelerin tamamı aynı düşünce etrafında toplanır, aynı konuyu anlatır. Paragrafta işlenen düşüncenin ya da konunun farklı bir yönünü anlatan cümle düşüncenin akışını bozan cümle olarak nitelendirilir.

Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam Bizim memleket eskiden çok hareketliydi. Değirmencilik öyle işlek bir zanaattı ki, on kilometrelik yerden çiftçiler öğütülecek buğdayı bize getirirlerdi. Şimdi ise ne eski değirmen ve değirmenciler ne de buğday getiren köylüler kaldı... Bu kalabalığı izlemek beni mutlu ederdi.

TÜRKÇE / Parçada Anlam