AKARSU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Advertisements

Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
TÜRKİYE’NİN TOPRAKLARI EROZYON,HEYELAN
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
TÜRKİYE’DE YERLEŞMELER
KARSTİK ŞEKİLLER   Kolay eriyebilen kayaların (kalker, jips,kayatuzu) kimyasal yolla erimesi ve tekrar  çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. En fazla.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN TOPRAK ÇEŞİTLERİ ve ÖZELLİKLERİ
İÇ ve DIŞ KUVVETLER YERİN YAPISI JEOLOJİK DEVİRLER OROJENEZ EPİROJENEZ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
Hazırlayan: Tarık ÇETİN
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
KONYA COĞRAFYASI.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
DIŞ KUVVETLER AKARSULAR
Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kağıt üzerine çizilmesine harita denir.
Grup karakartal Karadeniz bölgesi.
TÜRKİYE’NİN KIYI OVALARI
AKARSU.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Türkiye Ovalarının Genel Özellikleri
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
KARADENİZ BÖLGESİ.
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
Türkiye’deki Akarsular ve Göller
AŞINDIRMA VE BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
KUVVETLER DIŞ VE ETKİLERİ.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
Rüzgar aşındırma.
Buzul Aşındırması a)Sirkler b)Buzul Vadileri c)Cilalı Yüeyler
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Topografya.
..KARADENİZ BÖLGESİ...
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL.
İZOHİPSLER.
TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
DIŞ KUVVETLER Rüzgar aşınım ve birikim şekilleri
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
Ülkemiz Akarsularının Özellikleri
COĞRAFYA.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
Akarsular ve oluşturduğu şekiller
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
Ege Bölgesini Tanıyalım
AKARSULARDA AŞINDIRMA
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN OVALARI.
DİKKAT!!! 5-Akarsularımızdan şu şekilde yararlanılır: -İçme suyu
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
TÜRKİYE’DEKİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ. Yeryüzü Şekilleri.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Coğrafya mekansal bir sentez:türkiye
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Sunum transkripti:

AKARSU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ 7-11 NİSAN AKARSU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ

FİZİKSEL AŞINDIRMA VE KİMYASAL AŞINDIRMA Kimyasal Aşındırma:Toprak ve kayaların erimesi yoluyla olur. Kayaların yapısına suyun sıcaklığına ve içindeki CO2 miktarına bağlıdır. Mekanik Aşındırma:Akarsuların toprak ve kayalardan parçalar koparması ile oluşur Akarsuyun mekanik aşındırma gücü şu etkenlere bağlıdır: a) Su Miktarı (Akım) b) Akış Hızı c) Yük Miktarı d) Zeminin Özelliği

AKARSULARIN AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ 1) VADİLER Akarsuların yataklarını derine ve yana aşındırması ile oluşan ve sürekli inişi olan uzun çukurlardır. Değişik şekilleri vardır. a) Boğaz Vadi -Eğimin fazla ve arazinin sert olduğu yerlerde oluşan dik yamaçlı derin vadilerdir. - Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat, Sakarya yüksek dağ sıralarını enine yarıp geçer. - Boğaz vadiler aynı zamanda doğal geçittir, bu sebeple ulaşım açısından önemlidir (Örneğin Gülek Geçidi).

b) Çentik Vadi - Akarsuların kaynak kısımlarında sert arazilerde oluşan V şeklindeki genç vadilere denir. - Ülkemizde en yaygın vadi tipi olup dağlık alanlarda, özellikle Doğu Karadeniz’de görülür. c) Kanyon Vadi - Akarsuların sert kalkerli arazilerde kademeli olarak derinleşmesi ve enlemesine aşındırmalara bağlı oluşan basamaklı vadilere denir. - Türkiye’de pek yaygın değildir. Akdeniz Bölgesi’ndeki Göksu bu tür bir vadidir.

d) Yatık Yamaçlı Vadi - Yumuşak yapılı arazilerde akarsuların enlemesine fazla aşındırma yapması sonucu oluşan yamaç eğimi az vadilerdir. e) Alüvyonlu Geniş Tabanlı Vadi Akarsuların düz ovalarda kendi alüvyonlarının içinde akarken oluşturduğu vadi tipidir. Özellikle Ege Bölgesi'nde Batı Anadolu’da yaygındır. Murat, Kızılırmak, Fırat, Seyhan bu tür akarsulardır.

2 ) MENDERESLER 3) DEV KAZANI -Yatak eğiminin azaldığı yerde akarsuyun büklümler yaparak akmasına denir. -Ege Bölgesinde Büyük Menderes ve Küçük Menderes bu tür vadilerdendir. 3) DEV KAZANI -Akarsuların çağlayanlar (şelaleler) yaparak döküldükleri yerlerde aşınma sonucu oluşan çukurluklara dev kazanı denir. -Tortum (Erzurum), Muradiye (Van), Düden, Manavgat (Antalya)’da dev kazanlarına rastlanır.

4) Sekiler (Taraçalar) -Yatağını alüvyonlarla dolduran akarsuların bulunduğu arazinin yeniden yükselmesi (epirojenez) sonucu yatağını tekrar derinleştirmesiyle oluşan eski vadi tabanının yukarıda basamak halinde kaldığı yerlere seki (taraça) denir. 5) Peribacaları -Volkanik arazilerde selinti sularının aşınmaya karşı farklı dirençteki tabakaları aşındırması sonucunda oluşur. -Ülkemizde Nevşehir, Ürgüp – Göreme ve Avanos’ta yaygındır.

6) Peneplen (Yontukdüz) -Akarsuların yüksek yerleri aşındırıp çukurlukları doldurmasıyla arazi zamanla hafif dalgalı bir düzlük haline gelir. -Ürgüp – Göreme, Gaziantep, Şanlıurfa Platolarında 7) Kırgıbayır (Badlands) - Daha çok sağanak yağışların görüldüğü yarı kurak arazilerde meydana gelen girintili çıkıntılı yer şekli. Türkiye’de, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.

Türkiye'de Akarsu Biriktirme Şekilleri 1. Birikinti Konisi Akarsular, eğimin azaldığı yamaç eteklerinde taşıdıkları alüvyonları koni şeklinde biriktirirler. 2. Dağ Eteği Ovası Birikinti konilerinin birleşmesiyle oluşmuş dalgalı ovalardır. 3. Dağ İçi Ovası -Dağlık alanların iç kısımlarında eğimin azaldığı yerdeki birikmeler sonucu oluşmuştur. -Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygındır.  

4. Taban Seviyesi Ovası 5. Deltalar -Akarsuyun deniz veya göle yaklaştığı ve eğimin azaldığı yerde görülen ovalardır. 5. Deltalar - Akarsuların getirdiği alüvyonların deniz veya göle ulaştığı yerde biriktirmesiyle oluşan verimli ovalardır. -Türkiye’de Çukurova, Bafra, Çarşamba, Silifke Ovaları delta özelliğindedir.