YAĞ DOKU (Adipoz doku).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
Advertisements

YAĞ DOKUSU.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
YAĞ DOKUSU.
YAPISAL BÜTÜNLÜĞÜN PRENSİPLERİ
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
SOMATİK DUYULAR AĞRI VE ISI DUYULARI Uzm. Dr. Mustafa SARIKAYA.
Proteinler.
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
ADRENAL MEDULLA HORMONLARI
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XV
AÇLIK, İŞTAH, TOKLUK Prof.Dr. Meral AŞÇIOĞLU
Protein Metabolizması
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
Trigliseridler gliserol-3-fosfat ve yağ açil CoA prekürsörlerinden sentezlenir.
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DETAE Dr. Nuh Mehmet ŞAHİN
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
VÜCUMUZ VE BÖLÜMLERİ Coşkun Koleji İSTANBUL.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
İSKELET Sağlık Slaytları
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
Hareket Sistemi Öğr. Gör. Ümmühan Demir.
DENGELİ BESLENME.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
PROTEİNLER.
ATP’NİN YAPISI VE HORMONLAR
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
LİPİTLER (YAĞLAR)
Alkol Metabolizması.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
HORMONLAR ve HORMON ÜRETEN ORGANLAR
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
HAZIRLAYAN: Fen Bil. Öğrt. Mervenur HOŞGÖR
PROTEİNLER 2.
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
İNSAN VÜCUDU.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Prof.Dr.Asuman Sunguroğlu
Beyaz ekmeğin vücudumuza olumsuz etkileri ve tam buğday unu ile yapılan ekmeğin yararları Dr. Ahmet Nayır.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

YAĞ DOKU (Adipoz doku)

Bağ dokunun, lipid sentezi ve birikimine özelleşmiş hücrelerin oluşturduğu tipidir. Yağın trigliserit şeklinde depolandığı özel bir bağ dokusudur. Normal bir insanın % 10-15 i yağ dır. Bu da yaklaşık 40 günlük enerji sağlar. Hormonal ve sinirsel uyarılara son derce iyi yanıt verir.

Mezenşimal hücrelerden veya lipide afinitesi olan modifiye fibroblastlardan köken alır. Her iki durumda da sentezlenen yağ nedeniyle hücre genişler, stoplazmik uzantılarını kaybeder ve tipik bir adiposite dönüşür. Yağ dokunun canlıdaki dağılımı yaşa, cinsiyete ve beslenmeye bağlı olarak farklılık gösterir.

Yağ dokusunun histogenezi

Yağ doku tipleri Yağ vakuolunün gelişim süreci Sayısı Yerleşimi Fonksiyonu ve histolojik farklarına göre iki tip yağ dokusu ayırt edilir. Beyaz yağ dokusu Kahverengi yağ dokusu

Beyaz yağ dokusu Tek bir yağ damlası içeren hücrelerden oluşur. Nükleus ve sitoplazma kenara itilmiştir. Hücre zarı; insülin, nörepinefrin, büyüme hormonu ve glukokortikoidler için reseptör taşırlar.

Beyaz yağ dokusu

Dağılımları: Subkutan dokuda Vücutta biriktiği yerler cins ve yaşa göre değişir Erkekte: boyunda kalça ve uylukta Kadında. Göğüs, basen,kalça ve laterallerde Her 2 cinste: karın içi kavitede omental boşluk ve mezenter etrafında

Depo yağları; Besinlerden alınan yağlardan oluşan şilomikronlardan gelen yağ asitlerinden Karaciğerde glukozdan sentezlenen ve serum serum lipoproteinleri şeklinde yağ dokusuna gönderilen yağ asitlerinden Yağ hücrelerinin kendilerindeki karbonhidratlardan sentezlenen trigliseritlerden sentezlenir…..

Kahverengi yağ dokusu Çok sayıda vakuol içeren hücrelerden oluşurlar. Beyaz yağ doku hücrelerinden küçük olup nükleusları orta konumludur. Vasküler ve otonomik sinir donanımı bakımından oldukça zengindir. Bir çok miyelinsiz sinir uzantısı adipositlerle kontakt kurmaktadır.

Dağılımı: Beyaz yağ dokunun bulunduğundan daha az miktar ve lokalizasyondadır. Genç ve orta yaş erginlerinde çok azdır veya hiç yoktur. Fetüste ve ve yeni doğanda koltuk altı, boynun posterior yanları ve renal bölgede daha yoğun olarak dağılım gösterir. Kış uykusuna yatan canlılarda mevcuttur. Fonksiyonel özellikleri: beyaz yağ dokununkilere benzer fakat metabolik aktivitesi daha fazla ve ısı üretimi sağlar.

Dokuyu etkileyen hormonlar İnsülin: glukoz alınımını arttırır ve karbonhidratlardan trigliseritlerin sentezlenmesini aktive eder. Peptid hormonlar ve nörepinefrinler:adipsitte c-AMP seviyesini arttırırlar. Glukagon-Yıkım Büyüme hormonu-yıkım Tiroid hormonları-yıkım

Yağ doku fonksiyonları Enerji depolar Sinir ve hormon uyarılarına hassatır. El, ayak, topuk ve taban altında vurma ve çarpmalara karşı koruyucu olur. Isı yalıtımını sağlar. Boşlukları doldurur.

İlgili hastalıklar Şişmanlık (Obezite): hücre fazla yağ biriktiriyorsa hipertrofik, yağ hücre sayısı artıyorsa hiperselüler obeziteden bahsedilir. Tümörler: adipositlerin iyi huylu tümörleri lipoma olarak bilinirler. En fazla gövdede ve üst kol bölgesinde görülürler. Liposarkoma ise kötü huylu tümörlerdir. Sıklıkla bacaklarda ve peritonal dokunun gerisinde oluşacağı gibi vücudun herhangi bir yerinde de görülebilir.