23. Klinik bilgi sistemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
HASTAYA ULAŞANA DEK BİR İLACIN YOLCULUĞU
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
CompuGroup Medical Türkiye
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Dünyada konu ile ilgili sorunlar Ekonomik zorluklar, Sağlık altyapısının yetersizliği, Eğitimli ve yetişmiş personel eksikliği,
20. Sağlık insangücü planlaması
BAŞHEKİMLİK TIBBİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ.  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ve belli aralıklarda güncellenen Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklikleri.
HASTANIN TRANSFERİ Giriş : Acil Serviste ilk müdahalesi yapılan ve acil servisten, hastane içindeki bir başka birime veya hastane dışında bir sağlık kurumuna.
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
2. Sağlık hizmetleri.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
HIMSS NEDİR HIMSS 1961 yılında kurulmuş olan; Amerika, Avrupa ve Asya’da yapılanmaları bulunan ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak bilinmektedir.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
6. HASTANE ORGANİZASYONU.
8. Tıp hizmetleri organizasyonu
MEDİKAL ENFORMATİK.
EVDE HASTA BAKIMI.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
KOMİTELER VE TOPLANTI KAYITLARI
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
Ecz. Sema ÖREN Uygulama Adı: İlaç Bilgilendirme Notları
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
İŞBİRLİĞİ VE GÖRÜŞMENİN SONLANDIRILMASI
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
Klinik Karar Destek Sistemleri
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
Sağlık Bilgi Sistemleri
USKAF MAYIS 2016 KOCAELİ Nuh Zafer CANTÜRK Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi SAKİD Başkanı SENATURK Başkan Yardımcısı.
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
YAŞAM SONU BAKIM HASTALARININ BAKIM YERİNİN BELİRLENMESİNDE TOPLUMSAL TERCİHLER EV/HASTANE HEMŞİRE :HURİŞAH AKSAKAL.
DİSPANSERLER
HIMSS EMRAM ile 2017de Bizi Neler Bekliyor
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Yeni Nesil Laboratuvar
İYİ ECZACILIK UYGULAMALARI KILAVUZU
PERSONEL YÖNETİMİ Personel işlevi, işletme işlevleri içinde yer alan kolaylaştırıcı bir işlevdir. Nasıl ki, bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal.
Özel Körfez Marmara Hastanesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Madde Bağımlılığı Politikası
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 4. DERS : TIBBİ KAYITLAR
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
1 HAYVAN HASTANELERİ.
JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE AKILCI
Farmakovijilans Sorumlusu
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
YÖNETİM KURULU GENEL DİREKTÖR
İÇERİK Hasta dosyaları arşiv komitelerinin çalışma alanları
Hastane Bilgi Sistemlerinde Veri Madenciliği
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Laboratuvar Bilgi Sistemleri
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

23. Klinik bilgi sistemleri

Klinik bilgi Klinik (tıbbi) bilgi, hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgili kararların alınmasına yardımcı olan değerli bir varlık olarak tanımlanabilir.

Klinik bilgi sistemi Tanı ve tedavi hizmetlerini destekleyen, hekimlerin klinik kararları daha etkili biçimde almalarını kolaylaştıran bilgileri üreten bilgi sistemi olarak tanımlanabilir.

Temel klinik bilgi sistemleri İSTEK BİLGİ PLAN İLETİŞİM EŞGÜDÜM DESTEK Eczane Bilgi Sistemi Lab. Bilgi Sistemi Klinik Karar Destek Hasta Dosyaları PoliklinikB ilgi Sistemi Hasta İzleme Sistemi Diğer Bilgi Sistemleri Hemşire Bilgi Sistemi Hekim Hasta Karar

Hasta dosyası Sağlık kurumlarına başvuran hasta ve yaralıların, kurumda kaldıkları süre içersinde teşhis ve tedavileriyle ilgili olarak yapılan çalışmalardan elde edilen bilgileri içeren; belgelerin bilimsel kurallara uygun olarak düzenlenmesinden elde edilen dosyalardır.

Elektronik hasta dosyası

Elektronik hasta dosyalarının faydaları Anında ve uzaktan erişim, Kolay okunabilirlik, Veri güvenliği, Esnek kullanım, Diğer bilgi sistemleri ile entegrasyon, Verilerin birleştirilmesi, Veri kalitesinin sağlanması, Araştırmaları kolaylaştırma, Verimlilik.

Klinik karar destek sistemi Klinik karar destek sistemleri (KKDS) (medical decision support systems), hekimlere, hastalıklara tanı koyma ve tedavi planı geliştirme ile ilgili kararlarda yardımcı olmaktadır. Aktif KKDS Pasif KKDS

Pasif KKDS Pasif KKDS, hasta ile ilgili bilgileri (hastanın demografik özellikleri, geçirdiği hastalıklar, fiziksel muayene sonuçları, laboratuvar test sonuçları vb) toplayan, örgütleyen ve hekimin kullanıma sunan bilgi sistemidir.

Aktif KKDS hekime tanı koyma ve tedavi planı geliştirmede doğrudan yol gösterir. Aktif KKDS, hasta bilgileri ile tıbbi bilgi veya tıp bilimini birleştirerek, hekimlere karar önerileri sağlamaktadır. (1) Uzman Sistemleri (expert systems), (2) Olasılıksal Algoritmalar (probabilistic algorithms) (3) Anımsatma, Uyarı Sistemleri (remainder/alert systems)

Aktif KKDS Algoritması

Örnek 2

Laboratuvar bilgi sistemi

Hasta takip sistemi

Eczane bilgi sistemi Eczanede, binlerce ilacın, satın alınması, depolanması, hasta ve servislere dağıtımı, stok düzeylerinin kontrolü amacıyla eczane bilgi sistemleri geliştirilmiştir. Eczane bilgi sistemi, eczane faaliyetleri yanında tedavi hizmetlerini de desteklemektedir. Eczane bilgi sistemi, hasta reçetelerini incelemekte, hastalara verilen ilaçları takip etmekte, ilaçların dozu, ilaç etkileşimleri ve yan etkileri hakkında sağlık personelini uyarmaktadır..

Hemşirelik bilgi sistemleri Hemşirelik hizmetleri bilgi sistemleri, özellikle tedavi planlaması, hasta takibi ve hemşirelik hizmetleri yönetimi alanlarında yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Teletıp Hasta tedavisi, hasta ve sağlık personelinin eğitimi ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla iki bölge arasında, elektronik iletişim araçları ile tıbbi bilgi alış verişi olarak tanımlamaktadır

Kullanım alanları Konsültasyon Teleradyoloji Hasta takibi Tıp eğitimi Sağlık eğitimi Tutuklu ve kırsal alanlarda sağlık hizmetlerine erişimi artırma

Teletıbbın yararları Konsültasyon ve eğitim yoluyla tıbbi kararların etkililiğinin yükselmesi ve hizmet kalitesinin artırılması, Tedavinin etkili ve kolay biçimde takip edilmesi, Maliyetlerin aşağıya çekilmesi, Sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve kullanılabilirliğinin yükseltilmesi, Hastaların daha ekonomik ve zahmetsiz biçimde hizmete ulaşmaları, Hastanelerin gereksiz kullanımının önlenmesi, Tıp personelinin eğitimi, Hekimlerin, diğer kurum, bölge ve ülkelerdeki meslektaşlarıyla işbirliği yaparak, dışa açılmaları.