Kabakgiller, dünya üzerindeyetiştiriciliği yapılan Cucurbitaceae familyasına ait 118 adet cins ve toplam 825 adet türden oluşmaktadır (Bisognin, 2002).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RADYASYONUN DAMARLANMA (ANGIOGENESIS) ÜZERİNE ETKİSİ
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE OMEGA 3 KULLANIMININ KOGNİTİF FONKSİYONLAR ÜZERİNE OLAN ETKİSİ Uzm.Dr. Sena Kara Öncü.
Fenilketonüri.
AMASYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ
RÜZGAR EROZYONU ARAZİ ÖLÇÜMLERİ : Karapınar Örnek Çalışma
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Bir Özellik İçin Kullanılan Seleksiyon Yöntemleri
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
ÇÖZELTİLER.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
Ahmet Kavaklı1, Süleyman Gürbüz2, Emre Kaya3, Erhan Yılmaz2
SULAMADA TUZLU ATIK SULARIN KULLANIMI VE YÖNETİMİ
Kalıtım ve Çevre.
IN VITRO KOŞULLARDA HASTALIKSIZ BİTKİ MATERYALİ ÜRETİMİ
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
TLA223 TIBBİ MİKROBİYOLOJİ III
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
M. İrfan YEŞİLNACAR, A. Dilek ATASOY
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
SULAMADA TUZLU ATIK SULARIN KULLANIMI VE YÖNETİMİ
ANTİOKSİDAN.
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
Tuz Stresi Altındaki Kabak Fidelerinde Sodyum ve Klor İyonlarının
STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar
Dr. İpek Gönüllü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) Etmenine Dayanıklılık Sağlayan Sw-5 Geninin Moleküler İşaretleyiciler Yardımıyla Belirlenmesi Asu OĞUZ1 Şebnem.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
2011 – EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAHAR YARIYILI
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI
KİMYASAL BAĞLAR
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
TUZLU KOŞULLARA TOLERANSI YÜKSEK BAZI YERLİ KAVUN AKSESYONLARI
BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARI (Sera Tipleri)
Proje Lideri Mehmet Emin VURAL Araştırmacılar : Ahmet KARATAŞ (GAPUTAEM) Necdet AKAY (BDUTAEM) Yrd. Doç. Dr. Selahattin KİRAZ (H.Ü.Z.F.) Doç. Dr. Seyrani.
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE JEOLOJİNİN 100
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi Alpaslan KUŞVURAN1.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
Geniş sıralar arası (cm) Bitki yoğunluğu (bitki/m2)
Özlem KARA Birkan YAKAN Emin KAYMAK Mustafa KARA
Erodium malacoides (L. ) L'Herit. ve Erodium hoefftianum C. A
AİLE, ÇOCUK, ÖĞRETMEN İLETİŞİMİNİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
DOMATES, HIYAR, KAVUN VE KARPUZ TOHUMLARINDA SOĞUK ZARARI OLUŞUMUNUN
Islah Yöntemleri ve Islahı ve ülkemizde geliştirilen bazı çeşitler Seleksiyon Doğal bitki populasyonları ve yerel (köy) çeşitleder genetik çeşitlilik.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 10
Hippo sinyal iletim sistemi üyesi Yes Associated Protein 1’in
Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
TOHUM ÖZELLİKLERİNDEKİ VARYASYON
EPİGALLOKATEŞİN GALATIN ANTİOKSİDAN VE PROOKSİDAN, POLİFENON 60’IN PROOKSİDAN, KOENZİM Q’NUN ANTİOKSİDAN ETKİSİ Pureda Yazici1, Gül Güner-Akdoğan1,2 Dokuz.
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
MİKROORGANİZMALARIN ÜRETİLMESİ
- BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ -
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları)
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
Sunum transkripti:

Kabakgiller, dünya üzerindeyetiştiriciliği yapılan Cucurbitaceae familyasına ait 118 adet cins ve toplam 825 adet türden oluşmaktadır (Bisognin, 2002). Genetik çeşitlilik bakımından kabakgillerde önemli bir yere sahip olan Türkiye’de (Sarı ve ark., 2008), bu türde de olumsuz çevre koşullarından biri olan tuzluluk, bitki gelişimini ve verimi engelleyen ilk sıralardaki faktörler arasında yer almaktadır. Olumsuz çevre koşullarından biri olan tuzluluk karşısında toleransı yüksek kabak çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla yapılacak seleksiyon çalışmalarına esas teşkil etmek üzere yapılan bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yetiştirilen yerel kabak çeşitlerinde tuza tolerans bakımından bazı seçim kriterleri geliştirebilmektir. Bu amaçla, tuza tolerant ve duyarlı ikişer adet kabak genotipinde klorofil ve MDA miktarı, SOD ve CAT enzim aktiviteleri incelenmiştir. Hidroponik Kültürde ve Doku Kültüründe Uygulanan Tuz Stresinin Tuza Tolerant ve Duyarlı Yerel Kabak Genotiplerinde Antioksidatif Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi Şenay Sevengör 1, Ferah Ertekin 1, Fikret Yaşar 2, Şebnem Kuşvuran 3, Mehlika Yücer 1, Şebnem Ellialtıoğu 1 1 Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Ankara, 2 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Van 3 Çankırı Karatekin Üniversitesi, Kızılırmak Meslek Yüksekokulu, Çankırı Materyal ve Yöntem Su kültürü deneyleri: Kontrollü koşullara sahip iklim odasında kurulan ve Hoagland besin çözeltisi kullanılan hidroponik yetiştiricilikte, tuza tolerant ve duyarlı olarak belirlenmiş ikişer adet yerel kabak çeşitleri kullanılmıştır. 100 mM NaCl uygulanan fidelerde stresin 7. gününde analiz ve ölçümler yapmak üzere bitki örnekleri alınmıştır. Kontrol ve stres uygulama gruplarından alınan yaş bitki örneklerinde; malondialdehit (MDA) miktarı, klorofil miktarı ve antioksidatif enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Giriş  Tuzluluk stresinde artan lipid peroksidas- yon miktarları, hücre zarlarında hasar meydana geldiğini göstermektedir. Kontrol uygulaması ile karşılaştırıldığında tuza tolerant kabakların MDA miktarlarında azalma meydana gelmiştir. MDA miktarı kontrole nazaran düşük olan kabakların tuza tolerant, MDA miktarındaki artışları fazla olanların ise tuza duyarlı genotipler oldukları yönünde kabakta güçlü bir yönelim ortaya çıkmıştır.  Yapraklardaki toplam klorofil miktarı, seçimlerde göz önünde bulundurulması gereken fakat tek başına yeterli bulunmayan bir parametre olarak görülmüştür  Antioksidatif enzim aktivitelerinden SOD ve CAT, kabak türünde tuz stresi ile ilişkilen- dirilebilecek bir değerlilikte bulunmuştur.  Doku kültürünün tuz stresi için yapılacak bir tarama (screening) işleminde kullanılabileceği, tuzlu ortamda yetiştirilen hipokotil dokularının gelişim durumlarına, SDO ve CAT aktivitelerine bakarak gruplandırmanın yönlendirici olabileceği kanaatine varılmıştır.  Dokuların homojen bir yapıda olması, kısa sürede çok sayıda bitki materyalini çok küçük bir laboratuvar alanında teste tabi tutma kolaylıkları nedeniyle doku kültürünün tercih edilebileceği izlenimi edinilmiştir. Bulgular ve Sonuç Doku kültürü deneyleri: Temel MS ortamına 1 mg/l NAA ve 0.1 mg/l BAP katıldıktan sonra %3 oranında sukroz ve %0.7 oranında agar ilave edilerek ortam pH’sı 5.7’ye ayarlanmıştır. In vitro koşullarda çimlendirilen kabak tohumlarından gelişen fidelerden hazırlanan hipokotil eksplantları tuz ilave edilmeyen veya 50 mM NaCl ilave edilen ortamlara yerleştirilmiş, 21. günde analizler yapılmıştır. a. Tuzlu ortamda (100 mM NaCl) ve tuz ilave edilmeyen besin çözeltisinde 7 gün süreyle yetiştirilen farklı kabak genotiplerine ait bitkilerin MDA miktarları (µ mol/g T.A.) b. Tuzlu ortamda (100 mM NaCl) ve tuz ilave edilmeyen besin çözeltisinde 7 gün süreyle yetiştirilen farklı kabak genotiplerine ait bitkilerin klorofil miktarları (µ mol/g T.A.) Tuza tolerant ve duyarlı kabak genotiplerinin tuzlu (50 mM NaCl) ve tuz içermeyen kontrol ortamlarında 21 gün süreyle geliştirilen hipokotil dokularından görünümler. a. İskenderun-4, b. AB-44, c. ÇÜ-7, d. A-24 (solda:Tuz; sağda: Kontrol uygulamalarına ait kültürler) Tuz içeren (50 mM NaCl) ve kontrol ortamında kabak eksplantlarındaki a. SOD, b. CAT enzimi aktivitesi (  mol/dak/mg T.A.) Tuzlu ortamda (100 mM NaCl) ve tuz ilave edilmeyen besin çözeltisinde 7 gün süreyle yetiştirilen farklı kabak genotiplerine ait bitkilerin yapraklarındaki a. süperoksit dismutaz, b.katalaz enzim aktiviteleri (  mol/dak/mg T.A.) TUZKONTROL a d c b Kaynaklar Bisognin, D.A Origin and evolution of cultivated cucurbits. Ciencia Rural. 32(5): Sarı, N., Tan, A., Yanmaz, R., Yetişir, H. Baklaya, A., Solmaz, L., Aykas L General status of cucurbit genetic resources in Turkey. Cucurbitaceae 2008,