ÖĞRETMENLERİN STRES DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
Advertisements

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
TÜRKİYE’DE HAVALİMANLARINDA GÖREV YAPAN GÜVENLİK PERSONELLERİ ÜZERİNDE “MESLEĞE BAĞLILIK” ARAŞTIRMASI Yener KARDEŞ, Havalimanları Güvenlik Memurları.
Güz Yrd. Doç.Dr. Zeynep Ocak
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Barış Sezer, Doç. Dr. Deniz Deryakulu
Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları Hakkında Bilgi
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
Eyvah Öğrenciler Küçüldü: Üniversite Öğrencilerinin Çok-Kullanıcılı Sanal Bir Bilgisayar Ortamında Bilgisayar Okuryazarlığı Eğitimi Alması Araş. Gör. Gonca.
T. C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İLKOĞRETİM OKULLARINDA OLUSTURULAN OKUL KULTURU İLE OKULLARIN ETKiLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİSKİ (Erzurum.
PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araştırma Projesi Sunumu Danışman
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
FSM Feyza TOKER Sümeyye DUMAN Maide GÖKER. OKULÖNCESİ EĞİTİM ALAN ve ALMAYAN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ.
TEST – 1.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN DOKUZ ALT ALANINA YÖNELİK İLGİ ÖLÇEĞİ
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLARI YAZILIMI
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
T- TEST BAĞIMSIZ İKİ GRUP T-TESTİ
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği
T - Testi Bağımsız örneklem t – Testi, bir birinden farklı örneklemlerin ölçülen ortalaması ile tahmin edilen ya da bilinen ortalamasının karşılaştırtırılmasında.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
MEB TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
NOKTA ŞEYMA ARPACIKTAŞ – İSMAİL BÜYÜK
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
ZEHRA KÖSEHAN EDA NUR BARATALI  Araştırmanın amacı: Kanser hastalarının kişilik özellikleri ile mükemmeliyetçilik özellikleri arasında bir ilişkinin.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
İstatistiksel Analizler
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ PAZARLAMA BÖLÜMÜ
Kadınlarda iç grup yanlılığı ve iç grup yanlılığının demografik değişkenlere göre incelenmesi H.Halil Babacan1, Aleyna Nur Kaş1, Ömer Demir1, Tuğçe Erdoğru1,
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
Sunum transkripti:

ÖĞRETMENLERİN STRES DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ YAŞ CİNSİYET MEDENİDURUM MESLEKİ YIL’ A GÖRE DEĞİŞİYOR MU?

UNKNOWN MEHMET TÜRKAY METEHAN PALASLIOĞLU MURAT NAYMAN

ARAŞTIRMANIN AMACI Bu çalışmada amaç öğretmenlerin stres düzeylerinin; Yaş Cinsiyet Medeni Durum Mesleki yıla göre değişip değişmediğinin incelemektir... Daha önce tükenmişlik düzeyleri ile ilgili araştırmalar yapılmıştır fakat stres ile ilgili herhangi bir araştırmaya ulaşılamamıştır…

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ ÖRNEKLEM HİDAYET AYDOĞAN ANADOLU SOSYALBİLİMLER LİSESİ VE 75.YIL MÜHİBE GERMİRLİ İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETMENLERİNDEN TOPLAM 54 KİŞİDEN OLUŞMAKTADIR.

VERİ TOPLAMA SÜRECİ Veriler uygun bir ortamda ( öğretmenler odası,boş sınıf) öğretmenlere dağıtılmıştır. Ölçeğin nasıl doldurulacağı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Ölçeğin yönergesinde herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

VERİ TOPLAMA ARACI

Bu ölçek, 17 soru ve üç alt boyuttan oluşmaktadır. “İş Yükü” boyutu (1., 2., 3., 4., ve 5.), “Kontrol” boyutu (6., 7., 8., 9., 10. ve 11. ) ve “Sosyal Destek” alt ise 6 (12., 13., 14., 15., 16., ve 17.) sorulardan meydana gelmektedir. Sorulara verilen yanıt seçenekleri 1–5 puanlar arasında kodlanarak değerlendirilmiştir.

VERİ TOPLAMA ARACI Theorell ve arkadaşları tarafından 1988 yılında geliştirilen ve 40’tan fazla yabancı dile çevrilen “Örgütsel Stres Ölçeği’’ kullanılacaktır. Bu ölçek Türkçe’ye uyarlandıktan sonra 2008–2009 eğitim öğretim yılında Türkiye’deki devlet üniversitelerine bağlı BESYO’larda görev yapan 975 öğretim elemanına uygulanmıştır.

Testin Güvenirlik ve Geçerliliği Örgütsel stres ölçeğinin KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) örneklem yeterlilik ölçümü değeri 0,791 ve Bartlett Küresellik Testi sonucunda anlamlılık değeri p<0.001 çıkmıştır.

17 sorudan oluşan ölçek, örgütsel stres düzeyindeki toplam varyansın%54,580’ini açıklamaktadır.

VERİ ANALİZLERİ

VERİ ANALİZİ Frequency Percent ERKEK 32 59,3 KADIN 22 40,7 Frequency 20-29 YAŞ 7 13,0 30-39 YAŞ 12 22,2 40-49 YAŞ 30 55,6 50 VE ÜZERİ 5 9,3

VERİ ANALİZİ Frequency Percent EVLİ 47 87.0 BEKAR 7 13.0 Frequency 0-10 11 20.4 11-15 9 16.7 16-25 26 48.1 25 VE ÜZERİ 8 14,8

INDEPENDENT SAMPLE T TESTİ SONUÇLARI CİNSİYET’E göre İş yükü alt boyutu sırasıyla p değerleri; 0,891, 0,688 , 0,733, 0,078, 0, 416 olup p>0,05 olduğu için stres düzeylerinin iş yükü alt boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır . Kontrol boyutu sorularında sırasıyla p değerleri, 0,521 , 0,137, 0,414, 0,071 , 0,760, 0,358 olup p>0,05 olduğu için kontrol boyutunda da cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sosyal destek boyutu sorularında sırasıyla p değerleri, 0, 034, 0,610, 0, 802, 0,549, 0,783, 0,872 olup 12.soru hariç (iş ortamı sakin ve hoştur) p>0,05 olduğundan stres düzeylerinin sosyal destek alt boyutunda anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu durumda 12.soruda kadınlar erkeklere oranla iş ortamını daha az sakin bulduğu saptanmış bu da onların stres düzeylerini etkilediği bulunmuştur.

INDEPENDENT SAMPLE T TESTİ SONUÇLARI MEDENİ DURUM’A göre; İş yükü alt boyutuna göre 2,3 ve 5.sorularda p değerleri (0,062, 0, 803, 0, 763) olup p>0,05 olduğundan anlamlı bir farklılık bulunmamış olup, 1. ve 4. sorularda p değerleri 0 ,020, 0,001 olup p<0,05 olduğundan anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Örneğin 4.soruda (herşeyi yapmak için yeterli zamanım var) sorusunda evlilerin bekarlara oranla daha çok stres düzeylerini etkilediği bulunmuştur.( Evlilerde aile faktörü araya girmiş olabilir). Kontrol alt boyutuna göre sırasıyla p değerleri; 0, 233, 0,544, 0,652, 0, 756, 0, 253, 0,164 olup p>0,05 olduğundan aralarında anlamlı bilamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sosyal destek alt boyutuna göre 12 ve 15.sorularda p>0,05 olduğundan anlamlı bir fark bulunmamış olup, 13,14,,16 ve 17.sorularda p<0,05 olup aralarında anlamlı bir farklılık vardır. Sorular incelendiğinde örneğin 13.soru ‘’iş yerinde çalışanlarla iyi vakit geçiririm’’ evlilerin bekarlara göre iş yerinde çalışanlarla daha iyi vakit geçirdiği saptanmış…

ANOVA TESTİ SONUÇLARI MESLEKİ YIL’ A GÖRE; İş yükü alt boyutunda 1,2,3 ve 5. sorulara verilen cevaplar homojen olup 4.soruda 0-10 yıl ile 25 ve üzeri mesleki yıl arasında anlamlı bir farklılık olup 25 yıl ve üzeri öğretmenlerin işlerine yeterli zaman ayıramadıkları tespit edilmiştir. Kontrol boyutunda 7,9,10 ve 11.sorulara verilen cevaplar homojen olup 6.soruda 11-15 yıl ile 25 ve üzeri mesleki yıl arasında anlamlı bir farklılık olduğu, 8.soruda 11-15 yıl ile 16-25 mesleki yıl arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sosyal destek boyutunda 12, 14,15 ve 17.sorulara verilen cevaplar homojen olup ,13.soruda 0-10 yıl ile 25 ve üzeri yıl arasında anlamlı bir farklılık bulunmuş olup, sorudan hareketle 0-10 yıl çalışanların 25 yıl ve üzeri çalışan öğretmenlere göre işyerinde daha iyi vakit geçirdiği bulunmuştur. Aynı zamanda 11-15 ile 25 ve üzeri yıl çalışanlar arasında da aynı durum bulunmuştur. 16.soruda 11-15 yıl ile 16-25 yıl arasında anlamlı bir farklılık bulunmuş olup, 11-15 yıl arasında çalışanların 16-25 yıl arasında çalışanlara göre üstleriyle daha iyi geçindiği saptanmıştır.

ANOVA TESTİ SONUÇLARI YAŞ’A GÖRE; Sosyal destek alt boyutunda 20-29 yaş arası öğretmenlerin 40-49 ve 50 üzeri yaş grubuna göre iş yerinde çalışanlarla daha iyi vakit geçirdiği bulunmuştur. 20-29 yaş arasında çalışanların 50 ve üzeri yaş aralığındakilere göre iş arkadaşlarıyla çalışmaktan daha çok zevk aldığı saptanmıştır.

ÖNERİLER Aynı okuldan öğretmenlere uygulandığı için daha heterojen gruplara sahip olunabilir. Böylelikle veri setimizde de daha fazla farklılık elde edilebilir. Bu araştırma örnek olup yaş grubu ve mesleki yıl kategorilerindeki yaş ve yıl aralıkları daha standart olarak güncel ve günümüze uyarlanabilir.