ASMA ÇELİĞİ: Uygun koşullar sağlandığında kök ve sürgün oluşturarak yeni bir asma meydana getirebilen gövde, dal, sürgün, kök ya da yaprak parçasıdır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SANSEVERİA TRİFASCİATA
Advertisements

SÜRAT ÇALIŞMALARI Dr. Ali KIZILET.
KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
DOĞAL SAYILAR.
AĞLAYAN ÇİN SERVİSİ SARKIK SERVİ
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
BAHÇE BİTKİLERİNDE VEGETATİF ÇOĞALTIM YÖNTEMLERİ
Dünya Bağcılık Bölgeleri
C YNODON DACTYLON Bermuda Çimi. C YNODON DACTYLON.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Silme Sil 12 Tek dönüş.
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
KAVAK AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Alıştırma Eğitim Dokümanları
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
İŞLEM ÖNCELİĞİ MATEMATİK 5,6.
1/20 ÖLÇÜLER (Uzunluk) 4 metre kaç santimetredir? A B C D.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
1/20 ÖLÇÜLER (Değer Ölçüleri) A B C D Kaç tane 1 YTL, 5 YTL eder?
B U D A M A. Budama  Meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmalarını,  Verim çağlarında uzun zaman kalmalarını  Kuvvetten düşmeye başlamış.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Sahil Sekoyası-Sahil Mamut Ağacı
KERRIA JOPANICA KANARYA GÜLÜ
Zihinden Toplama ve Çıkarma İşlemi
BETON ve BETON BİLEŞENLERİ SEMİNERİ
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
Uzunluk ölçüleri Uzunluğu ölçtüğümüz araç metredir.
4 X x X X X
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
Metin’in yaşı kardeşinin yaşının 3 katı kadardır
1 DEĞİŞMEYİN !!!
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
KOLZA.
Camellia japonica Kamelya-japon Gülü..
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
KEREVİZ.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
PATLICAN Solanum melongena
Buddleia (Kelebek çalısı)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
Çelik Tipleri Dal Çelikleri
RUMELİ VEYMUT ÇAMI MAKEDONYA-BALAKAN ÇAMI
Cıstus spp..
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
ASMADA ORGANLAR.
Picea Excelsa Picea Excelsa Avrupa Ladini.
DOKU KÜLTÜRÜ İLE ÇOĞALTMA
Cotoneaster horizontalis (Yayılıcı Dağ Muşmulası) Ters yumurta biçimindeki kalın yapraklar 1-1,5 cm boyunda ve çok kısa saplıdır. Üst yüzü cilalı gibi.
Meyvecilikte Çoğaltma Teknikleri
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİKLERİ
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Bitki Üretim Tekniği Aşı ile Üretim.
MEYVE TÜRLERİNDE AŞIYLA ÇOĞALTMA
ÇELİKLE ÇOĞALTIM AYŞE ALTIN MURAT DEMİR NECMETTİN YILMAZ.
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sunum transkripti:

ASMA ÇELİĞİ: Uygun koşullar sağlandığında kök ve sürgün oluşturarak yeni bir asma meydana getirebilen gövde, dal, sürgün, kök ya da yaprak parçasıdır. DİNLENME HALİNDEKİ BİR YAŞLI DALLARDAN HAZIRLANAN BOĞUM VE BOĞUM ARALARINDAN OLUŞAN DAL PARÇALARI

Asmanın bir yaşlı dallarından hazırlanan çelikler; Filoksera ile bulaşık olmayan ya da zararlının etkili olmadığı alanlarda doğrudan “Yerli asma fidanı” üretiminde, Filoksera ile bulaşık alanlarda ise aşısız ve aşılı asma fidanı üretiminde, anaç ve kalem olarak kullanılmaktadırlar.

Çelik alırken dikkat edilecek konular: Omcaların seçimi: Sağlıklı ve kuvvetli gelişen Klon 2. Çelik alma zamanı: Dinlenme Dönemi (Geç sonbaharda yaprakların dökülmesiyle başlar erken ilkbaharda tomurcukların sürmesinden hemen önce yapılan kış budaması ile sona erer. 3. Çelik alıncak dalın niteliği: Öz/odun oranı (1/3) 4-11. boğum arasından

Asma çeliği standartları(TS 4027) Çelik Boyutları (1) Çelik Tipi Boy Göz Sayısı Çap (mm) Uzunluk (cm) Amerikan I 3 – 5 7 – 10 35 – 45 II 4 – 7 Yerli 8 – 10 30 – 40 5 – 7 (1) Çap, üst boğum arasının orta yerindeki kalınlık; uzunluk ise alt ve üst kesim yerleri arasındaki mesafedir.

Çeliklerin Muhafazası Soğuk hava depolarında muhafaza Dezenfeksiyon, kalın plastik torbalar, %90 oransal nem, 1-4 oC Kum havuzu içerisinde Nemli kum, yatay veya dip kısımları kum havuzunun üst kısmına gelecek şekilde ters yerleştirme

Köklendirme amacıyla yerli veya Amerikan asma çeliğinin hazırlanması: Ø :6 – 12 mm Köklendirme amacıyla yerli veya Amerikan asma çeliğinin hazırlanması: Üstteki gözün üzerinden gözün ters tarafına eğim verilerek; Alttaki gözün ise hemen altından veya boğum arasının sonundan düz olarak kesilir.

AŞISIZ ASMA FİDANI YERLİ FİDAN AMERİKAN FİDANI

Aşısız asma fidanı standardı (TS 3981) AŞISIZ ASMA FİDANI YERLİ FİDAN AMERİKAN FİDANI Aşısız asma fidanı standardı (TS 3981) Gövde uzunluğu Gövde çapı Kök sayısı Sürgün uzunluğu Amerikan asma fidanı I. boy ≥35 cm ≥7 mm ≥3 ≥ 20 cm II. boy ≥5 mm ≥2 ≥ 10 cm Yerli asma fidanı ≥30 cm

Köklenmeyi uyarıcı uygulamalar: Katlama: 2 – 3 hafta, 24 – 25 oC sıcaklıkta, nemli kum veya talaş içinde olumlu sonuç vermektedirler. 2. Suda bırakma: Hem 18 – 20 oC sıcaklıktaki ılık su içinde uzun süre (24 – 48 saat), hem de 45 – 50 oC sıcak suda kısa süre (5 – 50 dk.) tutulmaları köklenmeyi olumlu etkilemektedir. 3. BDM (Oksin) uygulamaları: IAA, IBA, NAA IAA: Çeliklerin dipten 2 – 3 cm’lik kısımları 500 ppm’e kadar yavaş daldırma (24 saat); 0.5 – 1 cm’lik kısımları 500 ppm’in üzerinde hızlı daldırma (3 saniye) daldırılması şeklindedir. IBA: 25 ppm yavaş daldırma ile 2000 – 4000 ppm hızlı daldırma yöntemi en iyi sonucu vermektedir. Bunların yanısıra yavaş daldırma yöntemi ile 50 – 100 ppm IAA ve 6 – 10 ppm NAA uygulamaları ile de daha başarılı köklenme sağlanmaktadır.