Parçacık-Olmayanların Fenomenolojisi K. O. Ozansoy Ankara Ankara Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇPF Ders 12.
Advertisements

AKIŞKAN KİNEMATİĞİ Akışkan kinematiği, harekete neden olan kuvvet ve momentleri dikkate almaksızın akışkan hareketinin tanımlanmasını konu alır. Bu bölümde.
ÇPF Ders 13.
K. ÇINAR, E. RECEPOĞLU*, H. KARADENİZ* A. ALAÇAKIR*
DİFERANSİYEL AKIŞ ANALİZİ
PARÇACIK KİNEMATİĞİ-I
FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I Bölüm 3. Örgü Titreşimleri: Termal, Akustik ve Optik Özellikler Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE Katıhal Fiziği - I Dr. Aytaç Gürhan.
Nükleer Modeller Tutay Ders:
Dr. Ergin Tönük ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü 06 Şubat 2003 Perşembe
ATOMLARIN ve İYONLARIN ELEKTRONİK YAPI HESAPLAMALARI
Parçacık yayınlanma hızı
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
FİZİK BÖLÜMÜ AKADEMİK SEMİNERLER SERİSİ / 03 SKALER ALANLI, ISI AKILI VE ROTASYON YAPAN SİCİM (STRING)KAYNAKLI KOZMOLOJİLER Arş.Gör. Sezgin.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
CERN ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
Elektromanyetik Işıma
KOLLOİDAL SİSTEMLERDE IŞIK SAÇILMASI
HIZLANDIRICI FİZİĞİNE GİRİŞ
Nükleer ve Parçacık Fiziği’nde Monte Carlo Uygulamaları Bahar Okulu
Rayleigh Saçılması Boyutları, dalga boyundan önemli ölçüde daha küçük olan molekül veya molekül yığınlarının oluşturduğu saçılmaya Rayleigh saçılması adı.
(Kerem Cankoçak, Aralık 2008)‏ CERN'de yüzyılın fizik deneyi: LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı)'nda amaçlananlar Kerem Cankocak (Aralik 2008)‏
Elektromanyetik Işının (Foton) Madde İle Reaksiyonu
İlkay TÜRK ÇAKIR TAEK SANAEM
FIZ 362 Kuatum Mekaniğine Giriş II
ÖZEL GÖRELİLİK KURAMI (İZAFİYET TEORİSİ)
Basit Bir Örnek π Sayısını Tahmin Karenin Alanı = 2r x 2r =4r2 Dairenin Alanı = π r2 r Dairenin Alanı Karenin Alanı = π r2 4r2 2r.
FİZ363 KLASİK MEKANİK (4-0-4)
X-ışınları 5. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
Deniz YILMAZ Ankara YEF Günleri Mayıs 2009 Sıfırdan Farklı θ 13 Değeri için Güneş ve Reaktör Nötrino Verilerinin Birlikte Analizi.
Beta () bozunumu Beta Bozunumu.
Basit elastik saçılma Ders 3 Çekirdek fizigi I ders 2.
Rutherford Saçılması ve Simülasyonu
Gamma Bozunumu
Elektromanyetik Işının (Foton) Madde İle Reaksiyonu Ders:Gamma-devam
Bölüm 2 VEKTÖRLER Vektör Kavramını ve vektörlerle matematiksel işlemlerin nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Bu bölümün kapsamında vektörlerle.
DUYGU TARHAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
Skaler Büyüklükler ve Vektörlerin Sınıflandırılması
Bölüm 4: İki Boyutlu Uzayda Çarpışma
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
Kuantum Mekaniği.
Parçacık Fiziği: Söyleşi
EVRENİN ÖYKÜSÜ Evren atomlardan galaksilere kadar var olan herşeydir. Astronomlar evreni incelemeye başladıktan beri onun nasıl ortaya çıktığını merak.
TAŞIYICI SİSTEMLER VE İÇ KUVVETLER
Modern Fizik 8. Bölüm Schrödinger Denklemi
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ
Fiziksel Büyüklükler: Nicel bir bilim olan fizikte bir doğa olayını incelerken: düşünme (hayal etme), kurgulama, tasarım, planlama ve gözlemleme aşamalarından.
Çakmaklı Cumhuriyet Anadolu Lisesi
Atom Molekül Dersi (Kerem Cankoçak) Bu belgeler ders notları olarak değil, Atom Molekül Ders konularının bir kısmına yardımcı olacak materyeller olarak.
Avusturyalı Fizikçi Erwin Schrödinger, de Broglie dalga denkleminin zamana ve uzaya bağlı fonksiyonunu üst düzeyde matematik denklemi hâline getirmiştir.
2 3 ‣ LHC Hızlandırıcılar DENEY 4 : Yüksek enerjilerde parçacıkları çarpıştırıyoruz. NEDEN?? yaklaşık 14 milyar yıl önce... Küçük hacimde, yüksek enerji!
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
Hazırlayan.  Einstein'ın fizik alanındaki çalışmaları modern bilimi büyük ölçüde etkiledi. Kendisi özellikle zaman ve uzay için düzenlenmiş bağlılık.
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
Çizgisel Momentum ve Çarpışmalar
VEKTÖRLER.
Banach Sabit Nokta Teoremi (Büzülme Teoremi)
Bölüm 2 VEKTÖRLER Vektör Kavramını ve vektörlerle matematiksel işlemlerin nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Bu bölümün kapsamında vektörlerle.
Konu: Radyasyonun madde ile etkileşmesi
STANDART MODEL ve ÖTESİ
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
STANDART MODEL ÖTESİ YENİ FİZİK
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
HIGGS HIGGS FİZİK DÜNYASINI SARSAN KEŞİF Hazırlayan: Ayten İLHAN
DENEME.
DENEME
Kimya Performans Ödevi Heisenberg Ahmet Turan Akkaya.
Sunum transkripti:

Parçacık-Olmayanların Fenomenolojisi K. O. Ozansoy Ankara Ankara Üniversitesi

Ankara YEF Giris 2.Konformal Simetri ve Olcek Simetrisi 3.Parcacik-Olmayanlarin Fizigi 1.Efektif Teori 2.Etkilesmeler 3. Bazi Fenomenolojik Uygulamalar 1. Dusuk enerjili elektron-notrino sacilmasi 1. Dusuk enerjili elektron-notrino sacilmasi 4. Skaler parcacik-olmayanlar uzerine sinirlar 5. Sonuclar

Ankara YEF 2009

BZ alanlarıSM alanları Çok yüksek enerji bölgesi (ultraviolet bölge): Teori bilinmiyor Yüksek enerjili parçacık değiş-tokuşu Parçacık olmayanlar için enerji ölçeği(infrared sabit nokta) Parçacık-olmayanların enerji ölçeğinin altı: Günümüz enerjileri Parçacık- Olmayanlar SM alanları Boyut dönüşümü Düşük enerjili etkin alan teorisi

Ankara YEF 2009 Enerji ölçeğinin altında Renormalizasyon etkileri BZ alanlarına bir boyut başkalaşımı gerektirir (Georgi, PRL2007) (Infrared fixed point) Parçacık-olmayanın kuantumlu alanının anormal ölçek(kütle) boyutu Parçacık-olmayan alanı Lorentz dönüşümleri altında (pseudo)skaler, spinör, (axial)vektör, tensör biçiminde davranabilir.

Ankara YEF 2009 Parçacık olmayanların etkileşmelerinin hesaplanması için Vakum matris elemanının bilinmesi gerekir: Ölçek değişmezlik koşulu faz uzayının aşağıdaki biçimde olmasını gerektirir Bu faz uzayı n-parçacık faz uzayı ile aynı yapıdadır Georgi (PRL 2007):

Ankara YEF 2009 Skaler Vektor Tensor

Ankara YEF 2009 Efektif Etkilesmeler(Georgi PRD07, Cheung, vd PRD07)

Ankara YEF 2009

3. Bazi Fenomenolojik Uygulamalar - Dogrusal carpistiricilar(LEP, ILC, CLIC) - LHC fizigi - Nötrino Fizigi: Düşük Enerjili Nötrino-Elektron Saçılması,… - Kozmoloji ve astrofizik(Buyuk patlama, karanlik madde,…) - Düşük Enerji Deneyleri(E158, Atomik Parite Bozulmasi,…) - …

Ankara YEF 2009

SM katkısı: Elektronun geri tepme enerjisiBaşlangıçtaki nötrino enerjisi Düşük Enerjili Nötrino-Elektron Saçılması

Ankara YEF 2009 SM leptonları ile parçacık-olmayan etkileşmeleri Skaler parçacık-olmayan katkısı: nötrino elektron saçılması için saçılma genliği Skaler parçacık-olmayan için propagatör

Ankara YEF 2009 Nötrinonun magnetik momenti olsaydı diferensiyel tesir kesitine şöyle katkıda bulunurdu: Parçacık-olmayan değiş-tokuşu için diferensiyel tesir kesiti

Ankara YEF 2009 U(235) kaynağından yayılan nötrino sayısı Deneylerde ölçülen nicelik: Minimum enerji P. Vogel and J. Engel, Phys. Rev. D 39, 3378 (1989). Reaktör nötrinoları:

Ankara YEF 2009

MUNU deneyi ve TEXONO deneyi nötrino magnetik momentini ölçmek için tasarlanmıştır. Son verilere göre aşağıdaki enerji eşik değerlerine kadar Nötrino magnetik momentinden kaynaklanan bir etki gözlenmemiştir: 700keV MUNU deneyi için 5 keV TEXONO deneyi için Bu limit değerleri yeni fizik teorilerine sınır koymak için kullanılabilir.

Ankara YEF 2009 Bağlaşım sabiti üzerine sınırların hesabında enerji ölçeği 4. Skaler parçacık-olmayanlar üzerine bazı sınırlar Hesaplarda TEXONO deneyinin verileri kullanılmıştır.

Ankara YEF 2009

5. Bazı Sonuçlar 5. Bazı Sonuçlar  d nin küçük değerleri için(1<d<1.3) bu sınırlar oldukça dikkate değerdir ve yüksek enerji hızlandırıcı deneylerinden elde edilen sınırlarla kıyaslanabilir ölçektedir.  Bu sınırlar ve literatürden elde edilen sınırlar parçacık-olmayanların LHC de keşfedilebileceği bir parametre uzayı bölgesinin hala geçerli olduğunu göstermektedir.

Ankara YEF 2009 Bazı Kaynaklar [1] H. Georgi, Phys. Rev. Lett. 98, (2007). [2] T. Banks and A. Zaks, Nucl. Phys. B196, 189 (1982). [3] H. Georgi, Phys. Lett. B 650, 275 (2007). [4] K. Cheung, W. Y. Keung, and T. C. Yuan, Phys. Rev. Lett. 99, (2007); Phys. Rev. D 76, [5] M. Bander, J. L. Feng, A. Rajaraman, and Y. Shirman, arXiv: [6] S. L. Chen and X. G. He, Phys. Rev. D 76, (R) (2007); S. L. Chen, X. G. He, and H. C. Tsai,arXiv: [7] S. Zhou, arXiv: [8] M. Luo and G. Zhu, arXiv: [9] T. M. Aliev, A. S. Cornell, and N. Gaur, J. High Energy Phys. 07 (2007) 072; arXiv: [10] H. Davoudiasl, Phys. Rev. Lett. 99, (2007). [11] L. Anchordoqui and H. Goldberg, arXiv: [12] A. B. Balantekin, AIP Conf. Proc. 847, 128 (2006). [13] P. Vogel and J. Engel, Phys. Rev. D 39, 3378 (1989). [14] W. M. Yao et al. (Particle Data Group), J. Phys. G 33,1 (2006). [15] Z. Daraktchieva et al. (MUNU Collaboration), Phys. Lett. B 615, 153 (2005). [16] H. T. Wong et al. (TEXONO Collaboration), Phys. Rev. D 75, (2007).