TİYATRO ve GÖLGE OYUNU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARAGÖZ ve HACİVAT.
Advertisements

İpek Yolunda Türkler Ünitesi 7. ve 8
TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
ASIL EKSİKLİK Asıl eksiklik, eksik olduğumuzu düşünmekti. Asıl eksiklik, çareyi başkasında aramaktı.
OYUN VE SPOR MÜSABAKALARI
RAMAZAN PROGRAMI Tanıtım Kataloğu 2013.
MART AYI OKUL GAZETESİ.
tarafından yayınlanmaktadır.
GÖLGE OYUNUNDA TİPLEMELER
KARAGÖZ VE HACİVAT.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
ATATÜRK VE SANAT.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KARAGÖZ HACİVAT OYUNU.
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN METİNLERİ TANIMA VE GRUPLANDIRMA
Karagöz Oyunu Karagöz, bir gölge oyunudur.
DUBLAJ-SESLENDİRME Tiyatrodan Sinemaya Uzanan Yol A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University.
Hazırlayan: Duygu Özkan
SEBEP SONUÇ CÜMLELERİ.
Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.
BİYOGRAFİ NEDİR? , BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ,
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
KARAGÖZ OYUNU.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
ÇEVREMİZDE NELER VAR? Kazanım: Okul ve çevresindeki eğitsel ve sosyal imkânlardan yararlanır. 9. Sınıf 2 nolu kazanım etkinliği.
SOSYAL VE KÜLTÜREL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ
BRANŞ DERSLERİ BÜLTENİ
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison Prepared by Esra Alagöz.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
TİYATRO.
Binbir Gece Masalları.
KARAGÖZ- HACİVAT GÖLGE OYUNU
YABANCI DİLLER TOPLULUĞU
ASIL EKSİKLİK.
GÖSTERMEYE BAĞLI DÜZYAZI TÜRLERİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HALK OYUNLARI TOPLULUĞU
HAZIRLAYAN:SONER ÖZTÜRK
SANAT TARİHİ Nurdan Gül Kökten.
Kaybetsem de Vazgeçmem
GELENEKSEL T ÜRK TİYATROSU
DOĞRU İLETİŞİM
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU TÜLERİ
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
NEDİR TİYATRO?.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
HALK HİKAYELERİ. Gerçek ya da gerçeğe yakın olayların anlatıldığı uzun soluklu anlatım türüdür. Geleneksel bir içeriği olan, kuşaktan kuşağa sözlü olarak.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
SBEP TARİHİ İPEK YOLU
KARAGÖZ ve HACİVAT GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU. ÖTEKİNE GEÇELİM.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
TÜRK EDEBİYATI AD:ÖMER SOYAD:ÖZER NO/SINIF:5291/10-A KONU:KARAGÖZ.
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
SANAT DALLARI.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
 Karagöz'ün oynatıldığı beyaz perdeye "ayna" adı verilir.. Figürler deliklidir ve bu deliklere uygun uzunluktaki tahta çubuklar geçirilir. İç tarafta.
KARAGÖZ VE HACİVAT.
1. Seyirlik yer antik tiyatro Tiyatro sözcüğü Yunanca'da "seyirlik yeri" anlamına gelen "theatron"dan türetilmiş, dilimize İtalyanca'daki "teatro" sözcüğünden.
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına hayali,
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
KARAGÖZ VE HACİVAT.
Sunum transkripti:

TİYATRO ve GÖLGE OYUNU

TİYATRO NEDİR? Oyuncular tarafından, seyircilerin önünde temsil edilmek amacı ile yazılmış veya tasarlanmış eserdir. Tiyatro bir gözyaşı ve kahkaha okuludur. Tiyatro bir kürsüdür. Tiyatro temsildir. Tiyatro yaşamın aynasıdır.

TİYATRO SAHNESİ

İLK DÖNEM TİYATRO SAHNESİ

GÖLGE OYUNU İnsan, eşya ve hayvan tasvirlerinin arkadan ışık verilerek gölgelerinin beyaz bir perde üzerine düşürülmesiyle oynatılan oyundur.

TARİHÇE Karagöz ve Hacivat, Orhan Beyin Bursa’da yaptırdığı bir camii inşaatında çalışan iki işçidir. Esprileri ile diğer çalışanları oyalamışlardır. Bunun bedelini canlarıyla öderler. Orhan Bey verdiği bu idam kararından çok pişman olur. Gölge oyuncusu Şeyh Küşteri onların tasvirlerini yaparak perdede oynatır. Şeyh Küşteri onların esprili konuşmalarını taklit ederek Orhan Beyi teselliye çalışır.

İLK DÖNEM KARAGÖZ SAHNESİ

KARAGÖZ HACİVAT

TİPLEMELER

KLASİK KARAGÖZ OYUNLARININ BAŞLICA TİPLERİ Eksen Kişiler (Karagöz, Hacivat) Kadınlar (Zenneler, Kanlı Nigar, Salkım İnci, Karagöz'ün karısı, Hacivat'ın Kızı vs.) İstanbul ağzı konuşanlar (Çelebi,Tiryaki) Anadolulu kişiler (Laz, Bolulu, Kayserili, Kürt, Kastamonulu) Anadolu dışından gelen kişiler (Arnavut, Arap, Acem) Müslüman olmayan kişiler (Rum, Ermeni, Yahudi) Kusurlu ve ruhsal hasta olan kişiler (Kekeme, Kambur) Kabadayılar ve sarhoşlar (Matiz, Tuzsuz Deli Bekir, Sarhoş) Eğlendirici kişiler (Köçek, Çengi, Cambaz, Hokkabaz) Olağanüstü kişiler ve yaratıklar (Cazular, Cinler, Canan) Geçici, ikincil kişiler ve çocuklar (Çeyiz taşıyıcıları, Satıcılar vs.)

KARAGÖZ OYUNLARININ BÖLÜMLERİ Karagöz oyunları dört bölümden oluşur. 1)Mukaddime (Giriş) 2)Muhavere (Söyleşi, atışma) 3)Fasıl (Bir öykünün anlatıldığı asıl oyun) 4)Bitiş                                      

KARAGÖZ OYUNU NE ANLATIR? Karagöz gösterilerinde neşe, şiir, müzik, taklit, dans, folklor da vardır ve her gösterinin sonunda bir öğüt verilir.

KİMLER İÇİNDİR? Karagöz, sadece Ramazan eğlencesi değildir. Her zaman her yerde perde kurulabilir. Karagöz, çocuk eğlencesi de değildir ve bütün insanların içindeki çocuklar içindir.

Çizgi film, sinema ve televizyon yok iken Karagöz vardı ve bu güzel gösteriler Asya'da, Avrupa'da ve Afrika'da yüzlerce yıl, her yaştan herkesi eğlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da birçok ülkede iz bıraktı. Yunanistan'da ise "Karaghiozis" ismi ile devam etmektedir.

BU SANATI YAŞATABİLİYOR MUYUZ?... Ancak, geçmişte tiyatro salonlarının, sonra sinemaların ve günümüzde de televizyonların etkisi ile Karagöz gösterileri azaldı ve günümüzde bir elin parmakları kadar yaşlı sanatçı kaldı. Yeteri kadar genç sanatçı da yetişemedi. Karagöz, ne yazık ki sahip çıkılmadığı ve sanatçıları onu kendi imkânları ile yaşatmak zorunda kaldıkları için bu duruma düşmüştür. Yine de onlar yurt içinde ve yurt dışında gösteriler yaparak Karagöz'ü yaşatmak ve tanıtmak için başarı ile çalışmaktadırlar.

KARAGÖZ OYUNUNU KORUMAK İÇİN; Yeni kuşaklara bu kültürel oyunu tanıtmalıyız, Karagöz oyununun perdeye taşınması için her türlü çabayı desteklemeliyiz, Tüm dünyada tanıtılmaya çalışılan bu gölge oyununun , bizim kültürümüzün bir parçası olduğunu , bizleri yansıttığını ve yine bizlerin yardımları olmadan yaşatılamayacağını unutmamalıyız!...