Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK VE SANAT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK VE SANAT."— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK VE SANAT

2 ATATÜRK VE SANAT Atatürk, sanata ve sanatçıya çok önem verirdi.
Atatürk’ün “Efendiler, hepiniz milletvekili, bakan, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatçı olamazsınız. Hayatlarını büyük bir sanata adayan bu çocukları sevelim...” sözü onun sanata verdiği önemi belirtir. O, gerçek bir sanatseverdi. Güzel sanatların her dalına ilgi duyardı. Heykellerinin yapılmasına, yalnızca heykel sanatının gelişebilmesi için izin vermişti. Güzel sanatlarda kazanılacak her başarının Türk ulusunun, diğer uluslarca tanınmasını kolaylaştıracağını söylüyordu. Çünkü sanat insanların bir arada, barış içinde yaşamalarını sağlayabilecek ortak bir dildi.

3 ATATÜRK VE SANAT Atatürk, sanata ve sanatçıya her zaman saygılı olmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında güzel sanatların hemen her dalında öğrenim görmeleri için gençleri Avrupa’ya yollamıştır. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değeri o dönemde İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda görev alan Neyire Neyir bir anısında şöyle anlatmıştır: Cumhuriyetin ilk yılları... Kadınların sanatçı kimliğinin yeni yeni önemsendiği dönemler. Benim tiyatroda çömezlik dönemim. Muhsin Ertuğrul baş yönetmen olarak atanmış, çok titiz bir insandı. Zamanında gelmeyen oyuncu oyundan uzaklaştırılıyor. Provadan oyuna, her şey saat titizliğiyle işliyordu. Perde bir dakika bile geç açılmıyordu.

4 ATATÜRK VE SANAT Bir gece İstanbul’da Atatürk’ün şehir tiyatrosuna geleceği, Dolmabahçe’den haber verildi. Ben de karşılamak için hazırdım. Fakat Paşa gecikti. Muhsin Ertuğrul kendisini beklemeden, yine tam zamanında perdeyi açıp oyunu başlattı. Bunu fırsat bilen dalkavuklar, Atatürk geldiğinde ellerini ovuştura ovuştura anlattılar. Atatürk: -Ya, öyle mi? Muhsin Ertuğrul’la görüşürüz, dedi. Piyesin bitiminde, Atatürk Muhsin Ertuğrul’u ayakta

5 ATATÜRK VE SANAT -Sizi tebrik ederim. işinizle ilgili ciddiyetiniz ülkenin gelişimini ciddiye aldığınızı gösterir. Eğer sadece bir tek benim için işinizi ihmal etseydiniz bu dalkavukluktan ileri gitmez ve beni çok üzerdi. Ben herkesin işini, her sahada bu kadar ciddiye almasını istiyorum. Ülke ancak böyle ilerler, efendiler, dedi. O zaman bu kişinin bir tek sözüyle yüzlerce kişinin nasıl arkasından geldiğini ve inkılaplarını nasıl kolayca yapabildiğinin sırrını anlamıştım.

6 ATATÜRK VE SANAT ressam heykeltıraş mimar müzisyen

7 ATATÜRK VE SANAT Atatürk gelmiştir. FİKİRLERİNİZ NELERDİR?
İşinizi çok önemsediğiniz için sizi tebrik ederim.

8 KİM SÖZ ALMAK İSTER ? ATATÜRK VE SANAT HAYDİ BERABER YAPALIM.

9 ATATÜRK VE SANAT Hadise Ressam Tablo Gökhan Çamursanatı Murat Heykel
Ebru

10 ATATÜRK VE SANAT İrem Derici Gülten Dayıoğlu Emel Vardar Kemal Sunal
Mimar Sinan

11 BİLGİLER HAZIRLAYAN:İNCİ ELEREN NO:670 SINIF:4/A ÖĞRETMEN:BAYRAM DERİN


"ATATÜRK VE SANAT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları