Http\\:www.dihed.org.tr.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
DİYALİZ HOŞ GELDİNİZ.
KADEB İ B MAHALLİ İDARELER MUHASEBE YETKİLİLERİ TOPLANTISI TARİH: SAAT: 14:00.
DEREBUCAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
Daire Başkanı Dr.Ünal HÜLÜR.
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
SAYED SAĞLIK SEMPOZYUMLARI
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
ADRES BİLGİLERİNİN TUTULMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 18 AĞUSTOS 2006 Mustafa DÖNER Genel.
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
E-Sağlık Uygulamaları
Tuzla Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri İlerleme ve Değerlendirme
BAŞHEKİMLİK TIBBİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ.  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ve belli aralıklarda güncellenen Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklikleri.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
ÇEVRE GÖREVLİSİ Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü
BAKANLIK HASTA HAKLARI UYGULAMALARI VE
26 EKİM HASTA HAKLARI GÜNÜ
Uygulama Ekibi:Antibiyotik Kontrol Ekibi
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Temel Sağlık İstatistikleri Modülü TSİM Sunumu Mayıs 2013.
TIBBİ KAYITLARIN YÖNETİMİ VE BİR HASTANE UYGULAMASI
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
Özel Sağlık Hizmet Sunucuları ve Yeni Teşkilat yasası
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
Tıbbi Laboratuar Teknikeri
DÖNEM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI ORDU İLİ
KURUM ÖZELLİKLERİ Hastane yatak sayısı: 750 Personel Sayısı: 1229
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
BİLGİ GÜVENLİĞİ.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
EVDE HASTA BAKIMI.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ AKADEMİK KURULU
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
.  ..  Proje  Hastalarımıza sağlık problemleriyle birlikte artan psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamak, kendilerini güvenilir bir ortamda.
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
ÜMMÜHAN MADEN KBH EĞİTİM HEMŞİRESİ.
Özel Sağlık Sektörünün Sorunları
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
Özel Körfez Marmara Hastanesi
HASTA HAKLARI.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Farmakovijilans Sorumlusu
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Sunum transkripti:

http\\:www.dihed.org.tr

DİYALİZ HEKİMLERİ DERNEĞİ www.dihed.org.tr Dr. Adem SEZEN

Yıllara Göre HD Makina Sayıları

HD Hasta Sayıları

Yıllara Göre HD Merkez Sayıları

2006 HD VERİLERİ Sağlık bakanlığı verileri Merkez Sayısı 670 Makine Sayısı 10164 Hasta Sayısı 37889

2006 yılında merkez ve hasta artışı Açılan yeni merkez sayısı : 93 Yıllık hasta artışı : 3412 Eklenen cihaz sayısı : 1581 Merkez başına düşen hasta ort : 57 Merkez başına düşen makine : 15.7

HD PERSONEL SAGLIK BAKANLIĞI UZM. HEKİM SAYISI 685 PRA. HEKİM SAYISI 1953 HEMŞİRE SAYISI 5692 MERKEZ SAYISI 670

Eğitimli personel (Hekim , hemşire , teknisyen v Eğitimli personel (Hekim , hemşire , teknisyen v.b) planlanmasının kamu ve özel sektör için hasta ve merkez artışıyla orantılı yapılması

İhtiyaçtan fazla sertifikalı personel yetiştirilmemesi, yetiştirilen personelin kendi eğitim aldığı konuda çalıştırılması Özellikle kamu da çalışan diyaliz sorumlu hekimlerinin ilgisi olmayan birimlerde çalıştırılmaması.

Kamuda sertifikalı personelin sayı olarak eksikliğinden ziyade dağılımında sıkıntı mevcut olup, ülkenin belirli bölgelerinde sertifikalı hekim sıkıntısı çekilirken, belirli bölgelerde ciddi yığılmalar olmaktadır.

Ülkenin belirli bölgelerinde kamunun sertifikalı personel açığını karşılamak için önerimiz :Sertifikalı personel eğitime gönderildiği bölgede belirli bir süre çalışması (en az 2 yıl), bölge dışına çıkması durumunda sertifikasının 2 yıl geçersiz kabul edilmesi.

Personel planlanmasında sadece sayı değil; eğitim kalitesi ve süresi de planlanmalı; eğitim sürelerinin uzatılması , içeriklerinin tüm ülke genelinde standart hale getirilmesi, standartların altındaki eğitimin merkezlerinin iyileştirilmesi,

Sertifika sınavlarının tüm Türkiye de merkezi sınav ile yapılması

Ülke genelinde diyaliz hizmetlerinin standartizasyonunun sağlanabilmesi için, dökümantasyon ve eğitim çalışmalarının yapılması .

Malpraktes yasasının yürürlüğe girişmesiyle birlikte ciddi problemler ortaya çıkacaktır. Mevcut yönetmelikteki personelin görev yetki ve sorumluluklarının reel olarak tanımlanmalı, bugünkü uygulanış haliyle yeniden yazılı hale getirilmesi ..

Katater (periton ve hemodiyaliz) uygulama işlemi kim yada kimler tarafından hangi şartlarda uygulanabileceği gerçeğe uygun şekilde yönetmeliğe geçirilmeli.

İlaç yazma ile ilgili problem çözülmüştür. Katater takma ile ilgili ödeme problemi aşılmış , merkezlerde takılan kataterlerin faturalandırılmasının önünü açmıştır. Medulla programı ile birçok eksik ve yanlış uygulamanın önüne geçerek hekimlere ve merkezlere kolaylık sağlamıştır.

OLUMLU DÜZENLEMELERİNDEN DOLAYI S.G.K’YA TEŞEKKÜRLER

Diyaliz hizmetlerine ait tüm yasal düzenlemeler bir yönetmelik içerisine alınmıştır. Diyaliz merkezlerinin açılış, izlem ve denetimleri taşra teşkilatına devredilmiştir Ev hemodiyalizi, reuse, HDF ve tatil diyalizi için yasal zemin oluşturulmuş ve organ nakli merkezleri ile ilişki tanımlanmıştır.

Tıbbi tetkik ve tahliller yeniden belirlenmiştir. Denetimde görev alacak personelin diyaliz eğitimine alınması sağlanmıştır. Diyaliz yeterliliğinin takibinde UKM uygulaması (aylık Kt/V ve URR) zorunlu hale getirilmiştir.

İlçelerdeki hastaneler bünyesinde 3 makinaya kadar ruhsat almayı gerektirmeyen küçük üniteler kurulmasına imkan sağlanmış ve böylece diyaliz hizmetine daha kolay ulaşılması hedeflenmiştir. 31.12. 2014 tarihinden sonra yeni açılacak merkezlerin sorumlu uzmanının nefrolog olması şartı getirilmiştir.

Resertifikasyon sistemi getirilmiştir. Diyaliz merkezlerinin denetleme esasları ve yaptırımlar belirlenmiştir. Daha önce sınava girmeye hak kazanmış, ancak sınava girememiş personele yeni sınav hakkı verilmiştir ve sınav gerçekleşmiştir.

Çocuk hasta için yaş sınırı 16 dan 18 ‘ çıkarılmaktadır. Diyaliz teknikerleri diyaliz hemşiresi ile eşdeğer tutulmuştur. Diyetisyen, psikolog ve SHU ruhsata esas olmaktan çıkarılmaktadır.

Diyaliz tedavisine ilk defa alınacak hastalarda kan grubu bilinmiyorsa kan grubu tayini ve son bir ay içinde bakılmamışsa HIV ve Hepatit testleri yapılır. Periton diyalizi hastalarının merkez tarafından hangi sıklıkta takip edileceği, ev ziyaretlerinin sıklığı ; yapılacak tetkikler (her kontrolde, 4 ayda , 6 ayda ve yılda bir yaptırılacak tetkikler) belirlenmiştir

Sayılan olumlu değişiklikler için sağlık bakanlığımıza teşekkür ederiz. ANCAK döner sermaye yönetmenliğinde yapılan son değişikliklerin mesai dışı acil diyaliz hizmetlerini aksatacağı ortadadır.

Seans sayısına ve makinaların tam doluluğuna göre çalışan ekibe ek ödeme demek; Minimum personelle mesai saatleri içinde maksimum seans yapmak anlamına gelmektedir.

Dünya standartlarında çalışabilmek için tüm sağlık personelinin belirli aralıklarla yenileme eğitimi alması yakın zamanda ülkemizde de mecburi olmalıdır. RESERTİFİKASYONa dernek olarak taraftarız.

A- Diyalizle ilgilenen tüm personele 1. basamak ve 2 A- Diyalizle ilgilenen tüm personele 1.basamak ve 2.basamak yenileme eğitimleri yapılması B- Yenileme eğitimlerinin ülkenin belirli bölgelerinde oluşturulacak süreli diyaliz eğitim programların planlanması(tıbbi bilgilerin yenilenmesi, yeniliklerin anlatılması ,mevzuat ve diyaliz merkezi yönetiminin muhakkak işlenmesi gerekliliği.)

C-Sertifakalı olarak meslekte 5 yılını dolduran personel son bir yıl içinde 1. ve 2. basamak eğitimlerine program dahilinde katılması D-Bölgesel eğitim programlarının oluşturulmasında ve eğitim verilmesinde etkin görev almaya hazırız.

Ekstracorporial tedavi uygulamaları için yönetmenlik hazırlanması ve hemodiyaliz yapan hekimlerin var olan eğitimlerinin üzerine ek eğitim verilerek uygulamaya yetkili kılınması

Eğitim süresi kısalacak personelin verimli kullanılması sağlanacak Tüm eksracorporial tedavilerin yurt çapında eğitimli personelle yapılması sağlanacak.

TEŞEKKÜRLER http\\www.dihed.org.tr