Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN.
Hoşgeldiniz HEM. YAŞAR IŞIK HASTA HAKLARI İLETİŞİM BİRİMİ HEMŞİRESİ
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
HASTA HAKLARI.
Dr. Haldun Soygür Psikiyatri Doçenti Farmakoloji Bilim Doktoru (PhD)
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü
CompuGroup Medical Türkiye
HASTA HAKLARI.
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
AKILCI İLAÇ KULLANIMI Muğla İl Sağlık Müdürlüğü
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
BAŞHEKİMLİK TIBBİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ.  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ve belli aralıklarda güncellenen Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklikleri.
Hasta Hakları.
AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Ülkemizde toplam sağlık harcamaları içinde ilacın payı  % 46 iken, İngiltere’de  %12.3, ABD’de ise.
23. Klinik bilgi sistemleri
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
Hikmet SIRMA.
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
Etkili İletişim Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
Hipertansif Yaşlı Nasıl Tedavi Edilmeli
EVDE HASTA BAKIMI.
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
Ecz. Sema ÖREN Uygulama Adı: İlaç Bilgilendirme Notları
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
AKILCI İLAÇ KULLANIMI Ecz.Özlem GÜLTEKİN.
Reçete Yazma November 2013.
Kapsamlı Sağlık Bakımı
Aile hekiminiz kayıtlı aile fertlerinize SAĞLIK HİZMETİ vermek için buradadır.!
Doğrudan Gözetimli Tedavi
Etkili İletişim Beden Dili Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Özel Körfez Marmara Hastanesi
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
HASTA HAKLARI.
Ders : Sosyal Bilgiler Öğretmen : Medine Şahin Sınıf: 6(YDA)B No:121 Adı Soyadı : Beyza Özkan.
JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE AKILCI
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Sağlığımız ve Mikroplar
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği HASTA UYUMU Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği

Amaç: Hasta uyumu ve önemi hakkında bilgi vermek Hedefler: Hasta uyumu tanımını yapabilmek Hastanın tedaviye uyumsuzluğunu artıran faktörleri bilmek Hastaların tedaviye uyumunu artırmak için iletişim stratejilerini anlamak Hasta uyumunda iletişimin etkilerini tartışabilmek

Hastalar verdiğimiz tedaviye ne kadar uymaktadır? Günde tek ilaç alanlarda %87 uyum Günde iki ilaç alanlarda %81 uyum Günde dört veya üstü ilaç alanlar % 39 uyum.

Hasta Uyumu Tanımı(patient concordance) Hastanın tedavisiyle ilgili doktorunun tavsiyelerini uygulama derecesidir.

Uyum konusunda hasta tipleri 1- Uyumsuz 2- Kısmen uyumlu 3- Yeterince uyumlu 4- Aşırı uyumlu

Aşırı uyumlu hasta

Hasta Uyumunda Dağılım 1/3 This pie chart illustrates this point. Surveys suggest that about 1/3 tedaviye bağlı, 1/3 kısmen bağlı, and 1/3 are uyumsuz 1/3 1/3

Tedaviye Bağlılık Hastaların yaklaşık 60’ının uzun dönem tedavilere karşı uyumsuz olduğu, tedaviyi bıraktıkları bilinmektedir. Tedaviye bağlılık genellikle stabildir. Bir hastanın tedaviye uyum gösterip göstermeyeceğinin en önemli belirteci hastanın tedaviye en baştan uyum göstermesi, tedaviye dahil olmasıdır.

Hasta Uyumu Ölçümü Hasta uyumunu ölçmek için elimizdeki tek metot hastanın beyanıdır. Hekimler hastalarının yaklaşık %50’sinin uyumlu olduğuna inanırlar (Caron,1985).

Uyumsuzluk Çeşitleri İlaç dozu unutma Kasten doz atlama İlacı ara sıra alma İlacı kesme

Uyumsuzluk nedenleri Unutkanlık (ör., restoran, gezi) Maddi nedenler Hasta hissetme Kendini iyi hissetme Eczaneye gitmeye üşenme Çok meşgul olup unutma Stresli yaşam olayları (ör.; ölüm, boşanma) Tedaviye inanmama Dozu karıştırma

Uyumsuzluk Nedenleri Karmaşık tedavi planı Hastanın hekimin bilgisinin yetersiz olduğunu düşünmesi Hastanın, hekimin reçete yazarken ilaç firmaları gibi dış etkenlerin etkisinde olduğunu düşünmesi Hastanın hekim tarafından yeterince dinlenmediğine inanması Hekime güvenilmemesi Hastanın yeterince yakın davranıldığını hissetmemesi Reçete kararının hastayla paylaşılmamış olması

Hekime Güven Bu hekime hangi hasta güvenir. Yada şişman bir hekimin zayıflama önerileri ne kadar geçerlidir.

Uyumsuzluk Çözümü Uyumu etkileyen bu faktörlerin çoğunluğu iyi bir hekim hasta iletişimi, hasta ile karşılıklı güven ve anlaşma ile çözümlenebilecek durumlardır. Reçeteyi yazan hekimle hasta, görüşme esnasında sağlık açısından hastanın beklediği sonuçlar ve bunlara ulaşma stratejisi konusunda fikir birliğine varmalıdır.

WHO Reçete Yazma Rehberi 1- İlacın etkileri 2- Yan etkileri 3- Talimatlar 4- Uyarılar 5- Kontrol 6- Her şey açık mı? İlaç neden gereklidir? Hangi belirtiler geçecek, hangileri geçmeyecektir? İlaç etkisi ne zaman başlayacaktır? İlaç düzensiz alınırsa ya da hiç alınmazsa ne olması beklenir? Hangi yan etkiler oluşabilir? Hasta bunları nasıl fark edecektir? Ne kadar sürecektir? Ne kadar önemli olacaktır? Bunlar için neler yapılabilir? İlaç nasıl, ne zaman alınmalıdır? Tedavi ne kadar devam etmelidir? İlaç nasıl saklanmalıdır? Kalan ilaçlar ne yapılmalıdır? İlaç ne zaman alınmamalıdır? En yüksek doz nedir? Tedavinin tümünün uygulanması neden gereklidir? Hasta hekime ne zaman tekrar gelmelidir (ya da gelmemeli)? Hangi durumlarda daha önce gelmelidir? Kontrole geldiğinde doktor hastadan hangi bilgileriHastaya her şeyi anlayıp anlamadığını, başka sorusu olup olmadığını sorun. En önemli bilgileri tekrarlamasını isteyin.

Hasta Sorumlulukları Hasta; tedavisi ve ilaçlarla ilgili tavsiyeleri dikkatle dinlemeli ve anlayamadığı yerleri sormalıdır. Hasta; uygulanacak tedaviyi reddetmesi veya önerilere uymamasından dolayı doğacak sonuçlardan kendisi sorumludur. T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi

Hasta uyumunda Ley Modeli

Hasta uyumsuzluğunun sonuçları Tedavide başarısızlık Morbiditede artma Hastalığın alevlenmesi Hekimlere daha sık başvuru Hastaneye yatışlarda artma Ölüm

O halde siz hastayla ne kadar iyi bir iletişim kurar ve hastaya güven verirseniz hasta o kadar uyumlu olur ve tedaviniz de o kadar başarılı olur.