Zekat, Hac ve Kurban ibadeti

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
Advertisements

PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT VE SADAKA
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
KURBAN.
MEDİNE’DE İLK İCRAATLAR
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
(4. Bölüm: Hz. Muhammed’in Hicreti)
8.SINIF II. ÜNİTE ZEKAT ,HAC VE KURBAN
5.SINIF 5.ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
İSLAM'DA İBADETLERDE İLKELER VE İBADETLERİN FAYDALARI
İLKÖĞRETİM DKAB DERSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUSU
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu
AİLE bilgidagi.com.
ZEKAT.
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ
Sadakanın Miktarı, Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER
İSLAM’IN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMAYA VERDİĞİ ÖNEM
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
Değerler Eğitimi Yardımlaşma
Malların Zekât Miktarları Kimlere Zekât Verilmez?
Hac İbadeti Hac Nedir? Hac Niçin Yapılır? Hac Kimlere Farzdır?
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
ORUÇ İBADETİNİN KİŞİYE VE TOPLUMA KAZANDIRDIKLARI
Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
HAC VE UMRE.
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Paylaşma ve Yardımlaşma
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 8. Sınıf 2.Ünite
KURBAN.
KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR. KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR.
İBADET: ORUÇ İBADETİ.
Toplumsal Yardımlaşma
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
YARDIMLAŞMA KURUMLARIMIZ
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN ORUCU
 Toplum içinde insanların belirlediği bir "iyilik" kavramı vardır. Yolda gördüğü dilenciye para veren, insanlara sürekli güleryüz.
OLTU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR İNSANIN PAYLAŞMA VE YADIMLAŞMA İHTİYACI ZEKÂT VE SADAKA.
KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?
Yardımlaşma Kurumlarımız
 Gerçek iyilik nedir? Toplum içinde insanların belirlediği bir "iyilik" kavramı vardır. Yolda gördüğü dilenciye para veren, insanlara.
ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA HÜKMÜ FARZ ŞARTI VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA.
BU DERSTE NELER İŞLEYECEĞİZ?
ZEKAT. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını.
8.SINIF II. ÜNİTE ZEKAT ,HAC VE KURBAN
Bugün neler öğreneceğiz?
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
İslam Medeniyetinde VAKIF VE SOSYAL DAYANIŞMA
TEMİZLİK VE İBADET 9. SINIF 2. ÜNİTE BÜŞRA SELCEN YILDIZ.
MİKTARI NE OLURSA OLSUN
İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI) SEYMEN OKUR 10/A 307.
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
70 Y ıLLıK B IR H AYAT Orhan ÇELİK. N ASıL B IR İ NSAN Erkek Üniversite Mezunu Üniversite Mezunu 24 Yaşında Namaz Kılmaya Başladı 25 Yaşında İş hayatına.
8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKÂT VE SADAKA.
2. ÜNİTE ZEKAT ve SADAKA Zekat ve Sadaka ibadetini ayet ve hadislerle açıklar.
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKÂT VE SADAKA.
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
Sunum transkripti:

Zekat, Hac ve Kurban ibadeti İköğretim DİKAP Dersi 8. Sınıf 2. Ünite pedagojiformasyon.com

2. Ünite: Konular 1. İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı 2. İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem 3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât 4. Toplumsal Dayanışma İbadeti Olarak Sadaka 5. Yardımlaşma Kurumlarımız 6. Hac Nedir ve Niçin Yapılır? 7. Hac ve Umre ile İlgili Kavramlar 8. Haccın İnsan Davranışları Üzerindeki Etkisi 9. Kurban Nedir ve Niçin Kesilir?

2. Ünite: Kazanımlar 1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar. 3. Paylaşma ve yardımlaşma ibadeti olarak zekât ve sadakanın kimler tarafından, kimlere, nelerden, nasıl verileceğini açıklar. 4. Zekâtın birey ve topluma nasıl katkısı olduğunu öğretir 5. Başkalarına yardım ettiğinde yaşadığı duyguları arkadaşları ile paylaşır.

2. Ünite : Kazanımlar 6. Ülkemizdeki sosyal yardımlaşma kurumlarını tanır. 7. Hac ve umre ile ilgili mekân ve kavramların anlamlarını açıklar. 8. Hac ibadetinin nasıl ve niçin yapıldığını açıklar. 9. Haccın birey ve toplum üzerindeki etkilerini açıklar. 10. Hac ve umrenin Müslümanlar arası iletişim ve etkileşime nasıl katkı sağladığının farkında olur. 11. Kurban ibadetinin anlamını, sosyal dayanışma ve yardımlaşma açısından önemini açıklar.

Paylaşma 1. İnsanın paylaşma ve yardımlaşma ihtiyacı Neye engel olur? Bencillik Cimrilik Kıskançlık Açgözlülük Neye engel olur? Paylaşma Neyi sağlar? sevgi Dayanışma Sorumluluk Barış

1. İnsanın Paylaşma ve yardımlaşma İhtiyacı İnsanın temel ihtiyaçları İnsanın manevi ihtiyaçları Yeme - içme Sevinç ve üzüntüyü paylaşma Barınma Destek görme Güvenlik

1.İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı Paylaşma neyi sağlar? Toplumsal barış ve huzur sağlanır. Zengin ile yoksul arasında güçlü bir sevgi bağı kurulur. Toplumda güven ortamı kurulur. Maddi ve manevi ihtiyaçlar giderilir.

1. İnsanın paylaşma ve yardımlaşma ihtiyacı Neden insan, yaşamını bir toplumun üyesi olarak yardımlaşma ve paylaşma içerisinde sürdürmek zorundadır?

“Medineli Müslümanlara niçin ‘ensar’ denilmiştir?” Medineli Müslümanlar sahip oldukları bütün imkânları Mekke’den gelenlerle paylaşmışlardır. Bu nedenle Medineli Müslümanlara “yardım edenler” anlamına gelen “ensar” ismi verilmiştir.

2. İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem “Onlar, kendi canları çekmesine rağmen yemeği yoksula,yetime ve esire yedirirler’’ (İnsan suresi-8)

2. İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem “De ki: ...Harcadığınız her şey, ana-baba, yakınlar, öksüzler, yoksullar ve yolda kalmış kişiler içindir. Allah yapacağınız her hayrı (iyiliği) bilir.”(Bakara-215)

3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât Zekat nedir? Zekât kelime olarak, “artma, çoğalma, arınma ve bereket” anlamlarına gelir.

3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât Zekât, zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine vermesidir.

3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât Nisap Şartları Özellikleri Temel ihtiyaçlar dışında 85 gr. altın Üzerinden 1 yıl geçmeli Sahibinin borcu olmamalı İhtiyaç fazlası olmalı Gelir getiren cinsten olmalı

3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât Zekatı kim? Nelerden? Ne kadar? • Altın, gümüş, nakit para ve menkul değerler • Ticaret malları • Koyun ve keçi 1/40 yani %2.5 1/30 Sığır ve manda Her beş deve için bir koyun veya keçi Deve Zengin müslümanlar Toprak ürünleri 1/10

Zekat kimlere verilir Yolda kalmış yolcular Yoksullar Düşkünler Özgürlüğünü yitirmiş olanlar Borçlular Zekat memurları Allah yolunda çalışanlar

Zekatla ilgili ayetler Sizin asıl dostunuz Allah'tır, O'nun Resulüdür ve namazlarını kılan zekatlarını veren ve rükû eden müminlerdir.(Maide :55) Siz namazı hakkıyle kılmaya bakın ve zekatı verin! Kendi nefsiniz için her ne hayır yaparsanız, Allah katında onu bulursunuz. Muhakkak ki, Allah bütün yaptıklarınızı görmektedir.(Bakara:110)

‘’Sağ elin verdiğini sol elin görmesin’’ atasözüde zekatı vurgulamaktadır.

Bu resimden ne anlıyoruz?

BOŞLUKLARI DOLDURALIM!! Zekât, ………………… Müslümanların yılda …. kez malının veya parasının belli bir miktarını Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Hicretten .......... sonra Medine’de …………… kılınmıştır.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi zengin ve fakiri birbirine sevgiyle bağlayan bir ibadettir? A. Namaz B. Zekât C. Oruç D. Hac

2. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın bireysel ve toplumsal faydalarından değildir? A. Toplumsal birlik ve beraberlik oluşur. B. Varlıklı insanlarca muhtaçlar gözetilir. C. İnsanlarda bencillik ve cimrilik duyguları oluşur. D. Toplumda sevgi ve güven gibi duygular gelişir. 3. Aşağıdaki gruplardan hangisine zekât verilmez? A. Yolda kalmışlara B. Borçlulara C. Ana-babaya D. Fakirlere

Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim