ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
TEMEL LOJİSTİK Doç. Dr. Murat ERDAL muraterdal.com.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
ABR İ NTOZ ME G.  AB – TOBB – Yerel Odalar  Ekim 2002’de ilk 3 ABİGEM kuruldu.  Gaziantep  Kocaeli  İzmir  € 17,5 Milyon bütçe  € 55 Milyon – Katma.
TEKNOLOJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ HAFTA I-II
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z.
YNT/Z 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta12 : Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
SWOT ANALİZİ.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta14: Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
GİRİŞİMCİ VE GİRİŞİMCİLİK
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ.
Lojistik Yönetimi Ders – II
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta7 : Yeniliğin İktisadi Boyutu Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
6. SANAYİ KONGRESİ Üniversitelerin teknoloji tabanlı inovasyon sürecindeki rolü ve teknolojiye dayalı ekonomiye geçişte tetikleyici model arayışı Doç.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
İGEP İş Tasarımı ve Hedef Belirleme
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
Değişime doğru Değiştirmek istemek Hayal kurmak Başkalarını beklememek Dinamik ilişkiler yaratmak.
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
İGEP Performans Yönetimi
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLD514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Ü., İ şletme Bölümü, YNT/YNTZ 5141.
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta15 : Etik Değerler Açısından Yenilik ve Teknoloji Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta9 : Ürün ve Süreç Yenilikçiliği, Yeni Ürünler Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü,
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta4 : Yenilik Planlaması Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta14 : Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.
Bilişim sistemlerinin türleri
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.
Bölümün Amacı Bu bölümde, firmanın büyük ya da küçük oluşunun neden önemli olduğu sorusunu ve büyüklüğün yapı ve kontrolle nasıl ilişkilendirildiğini.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
İşletmelerin Kuruluşu, İş Planı ve Fizibilite
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta9 : Ürün ve Süreç Yenilikçiliği, Yeni Ürünler Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü,
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
Bölüm 8: KKP Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması Prof. Mary Sumner Çeviren Sinan Berkdemir Şubat
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Sunum transkripti:

ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141

Konular Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5142 HaftaKonular: Yenilikçilik Kaynaklar Konular: De ğ işim Yönetimi Kaynaklar Hafta 1 Derse giriş. Yenilik, Teknolojik Yenilik 1:1, 2: s9-40 Teknikler: de ğ işim yönetimi Hafta 2 Yenilik Süreci 1:2, 2:s Teknikler: de ğ işim yönetimi Hafta 3 Yenilik Kuramları 1:5, 2:s44-64 Tartışma: De ğ işim yönetimi teknikleri Tunçer I Hafta 4 Yenilik Planlaması 1:3, 1:8, 2:s Örgütsel De ğ işim Hafta 5 Strateji ve Yenilik 1:4, 2:s173-8, Örgütsel De ğ işim (süre ğ i) Tunçer II Hafta 6 Ar-Ge Yönetimi 1:6, 2:s De ğ işim Yönetimi ve Direnç Hafta 7 Yenili ğ in İ ktisadi Boyutu 1:11, 2:s , 2:s De ğ işim Yönetimi ve Direnç (süre ğ i) Tunçer III Hafta 8 Ara Sınav Hafta 9 Ürün ve Süreç Yenilikçili ğ i Yeni Ürünler 1:2, 2:s40-41, 4:4.5 1:9, 2:s , 2:s31-43 Toplam Kalite Yönetimi Tokat I Hafta 10 Faaliyet Stratejileri ve Yenilik 1:7, 2:s Toplam Kalite Yönetimi Tokat II Hafta 11 Kamu Politikaları ve Yenilik Küresel De ğ işim 1, 2:s , 2:s , 3 Yönetimde Kalite: Altı Sigma Kıngır, Gürsakal Hafta 12 Teknoloji Yönetimi 5:3 Ö ğ ütler: De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 13 Bilişim ve İ letişim Teknolojilerindeki Gelişmeler 5:4 De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 14 Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları 5:5 Tartışma: De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 15 Etik De ğ erler Açısından Yenilik ve Teknoloji 3:XI Etik De ğ erler Açısından Yenilik ve Teknoloji 3:XI Hafta 16 Dönem Sonu Sınavı

Özet İçerik: Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5143  Yenilik için kamu politikaları, küresel de ğ işimin yenilik cephesindeki yansımaları, ve yenili ğ in sürücü gücü olarak teknolojinin yönetimi.

Kamu Politikaları ve Yenilik Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5144  Yenilik yapma açısından bakıldı ğ ında Kamu’nun en etkili oldu ğ u nokta Ulusal Yenilik Sistemi(UYS)dir.  Bu nedenle UYS’nin yapısını ve Kamu’nun rolünü gözden geçirece ğ iz.

UYS Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5145  UYS, yeniliklerin üretilmesi, paylaşılması ve kullanıma sokulması ile ilgili tüm paydaşlarla kurumsal ve yapısal etkenleri içeren bir sistemdir.  UYS’nin kurulmasını gerekli kılan etmenler:  Yenilik bilimsel çalışmaların firma etkinliklerine yansıtılmasına dayanır  Rekabetçi pazarlar işletmeleri daha hızlı yenilik yapmaya zorluyor  İ şletmeler arası a ğ lar daha önemli konuma geliyor  Ekonomiler küresel bir yapıya dönüşüyor.  Başarı için tüm paydaşların etkin katılımı sa ğ lanmalıdır.  UYS’nin iki temel bileşeni:  Üretim sisteminin yapısı ve kurumsal düzeni  İ şletme, üniversite, Ar-Ge kuruluşları ve teknoparklarda oluşmuş kural, norm ve gelenek gibi biçimsel (resmi) olmayan yapılar

Gelişmekte olan ülkelerin zorlukları Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5146  UYS kurulurken ülkenin gelişmişlik düzeyi, keza işletmelerin ve pazarların büyüklü ğ ü, dikkate alınmalıdır.  Gelişmekte olan ülkelerde:  Artımsal yenilikler öncelikli,  Rekabetçilik yenilik yerine fiyat tabanında  Ucuz iş gücüne ve do ğ al kaynaklara dayalı oldu ğ u görülür.  Gelişmekte olan ülkelerde yenili ğ i biçimlendiren etmenler özetle:  Makro ekonomik belirsizlik ve istikrarsızlık,  Fiziksel altyapı eksikli ğ i  Kurumsal kırılganlık  Yenilik farkındalı ğ ı eksikli ğ i  Girişimcilerin riskten kaçınması  Girişimci eksikli ğ i  İ ş kurmanın önündeki engeller  Yönetici e ğ itimi  Kamunun ticari deste ğ e yönelik politikaları eksikli ğ i.

UYS’de Devletin rolü Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5147  Ar-Ge etkinliklerine kaynak sa ğ lama  Çevresel ve yasal düzenlemeleri yapma  E ğ itmenlik  Öncü kullanıcı olma (hatta Devletçi yönetimlerde öncü uygulayıcı olma)  Bilgi, belge ve danışma merkezi oluşturma  Makro ekonomik gereklilikleri yerine getirme  Yenili ğ i teşvik eden politikalar uygulama  Yenili ğ e yardımcı unsurları sa ğ lama

Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5148

Küresel Değişim Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5149  Küresel de ğ işimin ölçümü yenilik göstergeleri ile izlenir.  Ulusal düzeyde yenilik göstergeleri:  Ar-Ge etkinlikleri: yatırımlar ve çalışan sayıları ile ölçülür  Fikir hakları: patent, marka, tasarım, co ğ rafi işaretler, bilgisayar donanım/yazılım ve telifler.  Avrupa Yenilik De ğ erlendirme Cetveli:  Girdiler:  Yenili ğ in dinamikleri, sürücüleri,  Bilgi yaratma  Yenilik ve girişimcilik  Çıktılar:  Uygulamalar  Fikir hakları  Cetvel 5.1 a ve b.

Cetvel 5.1a Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 51410

Cetvel 5.1b Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 51411

Teknoloji Yönetimi: Terimler Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Teknoloji =:  Fiziksel, bilgi ve sosyal boyutları olan bir kavramdır.  Üretimde kullanılan yöntemlerdir.  Bireyin üretim araçlarını kullanarak çevresini de ğ iştirmek amacıyla geliştirdi ğ i yöntemlerdir.  Ar-Ge sonucu elde edilen tekniklerin üretime uygulanması sonucunda geliştirilen süreç, yöntem ve bilgidir.  Yeni bir mal ve hizmet üretilmesine ya da mevcutların daha ucuz ve kaliteli olarak üretilmesine olanka sa ğ layan üretim bilgisi, süreci ve tekni ğ idir.   Teknoloji, insan gereksinmelerinin daha etkin biçimde karşılanması amacıyla örgütsel süreçlere bilginin uygulanmasıdır.

Terimler Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Teknoloji sınıflamaları:  Mühendislik /Yönetim teknolojileri  Ürün / süreç teknolojileri  Yüksek / düşük teknolojiler  Basit / karmaşık teknolojiler  Mevcut / stratejik teknolojiler  Teknolojik de ğ işim: fırsat ve tehdit özellikleri  Seçenek teknoloji: günümüz teknolojilerinin neden oldu ğ u sorunları çözebilmek için geliştirilen teknolojidir.

Teknoloji Yönetimi Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Sadece Ar-Ge yönetimi olarak düşünülmemelidir. Özetle:  İ leri teknoloji örgütlerinin stratejisi  Yeni ürün geliştirme  Yeni süreç geliştirme  Teknoloji aktarımı  Örgüt içi teknoloji yönetimi  Teknoloji uygulaması  Teknolojik de ğ işim yönetimidir.

Teknoloji Yönetimi için modeller Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  İ lgililere geri bildirim sa ğ lanması  Zamanla de ğ işimin öneminin kavranması  Sorunları çözümleme  Takım olarak çalışma  Eşzamanlı mühendislik uygulamaları gerçekleme  Üretime de ğ er katmayan işlemlerin ortadan kaldırılması  Otomasyona geçişin planlı ve aşamalı yapılması, yeterli zaman ayrılması  Yeni otomasyon uygulanmasını riskleri gözeterek ve ilgili birim eliyle yapmak  Otomasyonda insan etmenini göz önüne almak

Yeni teknolojiye geçiş: Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Yeni teknolojinin maliyeti nedir?  Yeni teknolojinin örgüte sa ğ layaca ğ ı yararlar?  Yeni teknoloji ile ilgili belirsizlikleri gidermek gerekir.

Yeni kuşak teknolojiler Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  İ leri üretim teknolojileri: Cetvel 3.1  Mühendislik teknolojileri:  Sayısal denetimli tezgahlar  Robotlar  Bilgisayar destekli başarım  Bilgisayarla tümleşik üretim  Otomatik malzeme taşıma  Grup teknolojileri (hücresel üretim)  Esnek üretim sistemler  Yönetim teknolojiler:  Toplam kalite yönetimi  Ö ğ renen örgüt  De ğ işim mühendisli ğ i  Rekabetçi kıyaslama  Tam zamanında üretim  Malzeme ihtiyaç planlaması  Üretim kaynakları planlaması  Kurumsal kaynak planlaması

Bağlantılar Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  LinkedIn’in kurucusu genç dolar milyarderinden yeni mezun olacaklara ö ğ ütler LinkedIn’in kurucusu genç dolar milyarderinden yeni mezun olacaklara ö ğ ütler

Değişim Yönetimi: Gürsakal: Altı Sigma – Müşteri Odaklı Yönetim Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 51419