MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Advertisements

CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
Mikroplar Nelerdir?.
Mikro-organizmalar nelerdir?
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VİRÜSLER.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
VİRÜSLER
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 186 İLKNUR BEKTAŞ 201 SELDA AKAY 3-C CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ.
HÜCRENİN YAPISI.
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
SENCE ÇEVRENDEKİ CANLILAR SADECE GÖRDÜKLERİNLE Mİ SINIRLI? HADİ GEL CEVABINI BULALIM.
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
Çevremizdeki Canlılar
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ:
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
? Bu canlıları gruplandırmasında arkadaşımıza yardım eder misiniz?
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
1) Havanın kirlenmesi. 2) Okullarda küfür edilmesi 3) Virüsün çoğalması….. 4) Çevreyi çöp atarak kirletmek… 5) Çimlere basılması 1) Havanın kirlenmesi.
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
Çevremizdeki Canlılar
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
KONULAR 1-BİTKİLER 2-HAYVANLAR 3-MANTARLAR 4-MİKROSKOBİK CANLILAR.
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
BAKTERİLER BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
CANLILAR ARASINDAKİ ETKİLEŞİM VE BESLENME
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Canlıların Dünyasını Gezelim ve Tanıyalım.
MANTARLARI TANIYALIM.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
MİKROSKOBİK CANLILAR.
Sağlık:Sıhhat,afiyet,sağlamlık anlamına gelen bir kelimedir.
Canlıların Çeşitliliği
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
MİKROSKOBİK CANLILAR.
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
Yağlar (lipidler).
VİRÜSLER.
ADIM ADIM TEMİZLİK.
HÜCRE NEDİR?.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
DERS: FEN BİLİMLERİ ÜNİTE: 5 CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
X A. CANLILARI NEDEN SINIFLANDIRIYORUZ? Büyüme, gelişme, çoğalma (üreme), beslenme, solunum yapma, uyarılara tepki verme ve hareket etme gibi ortak özelliklere.
VİRÜSLER VİRÜSÜN AKRABALARI  Grip  Soğuk algınlığı  Sarılık  Kabakulak  Kızamık  Kuduz  Su çiçeği BİR VİRÜS NASIL ÇOĞALIR? HASTALIKLARDAN KORUNMA.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
Mikroskobik Canlılar.
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM

BENİ ANCAK MİKROSKOPTA GÖREBİLİRSİNİZ BENİ ANCAK MİKROSKOPTA GÖREBİLİRSİNİZ. BENİ VE ARKADAŞLARIMI TANIMAK İSTERMİSİNİZ ?

BAKTERİLER MANTARLAR MİKROSKOBİK CANLILAR PROTİSTLER VİRÜSLER

VİRÜSÜN HÜCREYE GİRİŞİ BAKTERİ HÜCRESİ 1) Virüs hücreye gelir. 2) Virüs kalıtsal maddesi ile hücreyi kontrol altına alır. Yeni virüsler için kalıtsal madde ve kılıflar oluşturur. Yeni virüsler oluşur. 5) Sonuçta kullanılan hücre zarar görür.

VİRÜSLER BEN SU ÇİÇEĞİ VİRÜSÜYÜM. BİZ SOĞUK ALGINLIĞI VİRÜSÜYÜZ. BİZ KUDUZ VİRÜSÜYÜZ. BEN KIZAMIKÇIK VŞRÜSÜYÜM. BEN GRİP VİRÜSÜYÜM. Virüsler kendi başlarına var olamazlar. Canlı varlıkların hücrelerini işgal ederler, Böylece çoğalıp hastalıklara neden olurlar. BEN KABAKULAK VİRÜSÜYÜM.

VİRÜS MODELİ BAŞ GÖVDE KUYRUK

ANTİBİYOTİK BAKTERİLERİN NEDEN OLDUKLARI HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİK ADI VERİLEN İLAÇLAR KULLANILIR.

BAKTERİ BİZ DİŞLERİNİZDE BULUNURUZ BİZ KOLERA BAKTERİSİYİZ. BİZ SİVİLCE YAPARIZ. BİZ BADEMCİKLERE SALDIRIRIZ. BİZ KULAĞINIZI AĞIRTIRIZ. BAKTERİLER BİR HÜCRELİ ORGANİZMALARDIR. BAKTERİ HÜCRESİNİN STOPLAZMASI VE KALITSAL YAPISI VARDIR.

BAKTERİLERİN YARARLARI Yediğimiz besinleri sindirmemizi Kolaylaştıran bakteriler midemizde yaşar. 2) Sütün yoğurt durumuna gelmesini Bakteriler sağlar. 3) Bitkilerin köklerinde yaşayan bakteriler Azotun alınmasına yardımcı olur. Bu bakterilere azot bağlayıcı bakteriler denir.

1) Mantarlar ılık,karanlık, nemli ve besin Bakımından zengin ortamlarda yaşar. 2) Açıkta bırakılan uzun süre beklemiş Yemek, sebze, meyve ve salçaların Üzerinde küf mantarı oluşur. 3) Küf mantarı onlarla beslenip çoğalarak yiyeceklerin bozulmasına neden olur.

AYRIŞTIRICI BAKTERİLER

BAKTERİLERDEN KORUNMA YOLLARI 1) Bakteriler tenine yapışabilir, vücudundaki bakterilerden kurtulmak için haftada en az iki kere banyo yapmalısın. Dişlerini fırçalayarak ağzından ve dişlerinden bakterileri uzaklaştırırsın. 3) Su ve sabun senin en büyük yardımcılarındır. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka ellerini yıkamalısın.

PROTİSTLER 1) Biz protistler deniz, göl ve dere sularında yaşarız. 2) Bir damla deniz suyunda bir protist dünyası bulunabilir. 3) Deniz kıyısındaki taşların üzerindeki yeşilliğin sebebi biziz. 4) Sularda yaşayan canlılar için algler, besin ve oksijen kaynağıdır.

ZARARLI PROTİSTLER 1) İnsanlardaki bazı hastalıklara protistler neden olur. Örneğin temiz olmayan yiyeceklerle ve kirli sularla İnsanların bağırsaklarına yerleşen bir çeşit protistin neden olduğu hastalık amipli dizanteridir. 2) Protistler kalıcı izli yaralar oluşturur. Bunlara örnek olarak şark çıbanı verilebilir.

BUZDOLABI MAĞARA KURUTMA BESİNLERİ KORUMAK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER TURŞU TUZ SİRKE KONSERVE

BESİNLERİ KORUMA YÖNTEMLERİNİN ÖZELLİKLERİ 1) Sirke bakterileri üzüm suyunda yaşayıp çoğalarak üzüm suyunu sirkeye dönüştürür. Oluşan sirke de başka bakterileri öldürür. Bu nedenle sirke içerisinde saklanan yiyecekler uzun süre kalabilir. 2) Buzdolabında saklanan yiyecekler bir süre bozulmadan kalabilir.Çünkü bakterilerin soğuk yerde çoğalmaları daha uzun zaman alır. 3) Kurutulan yiyeceklerde su olmadığı için bakteriler yaşayamaz 4) Konserve yapılmış yiyecekler bütün bakterileri öldürecek kadar yüksek bir sıcaklıkta ısıtılır.

DEĞERLENDİRME D Y D Y D Y D Y D Y D Y * Aşağıdaki cümlelerin bazıları doğru bazıları yanlış verilmiştir. Doğru cümlelerde “D” ‘yi , yanlış cümlelerde “Y”’yi tıklayınız. 1) Virüsler bakteri grubunda yer alır. 2) Bakterilerde hastalık etkeni olabilir. 3) Tüm bakteriler zararlıdır. 4) Protistler karada yaşayan canlılardır. 5) Küfler çok sayıda mikroskobik mantarların bir araya gelmesiyle oluşur. 6) Algler tek hücreli canlılardır. D Y D Y D Y D Y D Y D Y

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP