YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşamımızda elektrik olmasaydı nasıl olurdu?
Advertisements

6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK ÜNİTESİNE HOŞ GELDİNİZ.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN
Yaşamımızdaki Elektrik.
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
Yaşamımızdaki Elektrik Hazırlayan Özge EREN.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK AKIMI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI.
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
Sadece laboratuar ortamında değil günlük hayatta da elektrik devreleri ile iç içeyiz farkında mısınız!
5.SINIF YAŞAMIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ: ELEKTRİK
DEVRE ELEMANLARININ SEMBOLLE GÖSTERİMİ.
PROJENİN ADI KOLAY ELEKTRİK.
YAŞAMIMIZDA ELEKTRİK HAZIRLAYAN AYŞEGÜL BOZDEMİR
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
LİMON PİLİ Elif Ayboğa – ESE.
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK
ELEKTRİK.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
Yaşamımızdaki Elektrik
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTİRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Basit Bir Elektrik Devresi Kuralım
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK AKIMI NEDİR? Elektrik akımı elektronların hareketidir.Elektronların hareketi için elektronları harekete geçiren kaynak olmalıdır. Elektronları.
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
TRANSPORT KÜVÖZ.
ELEKTRİK DEVRESİ KURALIM
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ
IŞIK VE SES
ELEKTRİK. ELEKTRİK KAYNAKLARI 1.AKÜ 2.PİL 3.BATAYA 4. Şehir Cereyanı.
1)Elektrikle Tanışalım Günlük hayatımızda evde, okulda kullandığımız araçlar ile fabrikalarda kullanılan makinelerin birçoğu elektrikle çalışır. Elektrik.
BASİT ELEKTRİK DEVRESİ. ETKİNLİK ADIBAĞIMLI DEĞİŞKEN BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN KONTROLLÜ DEĞİŞKEN AMPULLERİN SAYISI VE DEĞİŞKENLİĞİ AMPULÜN PARLAKLIĞI.
ELEKTRİK AKIMI.
Bir devrede birden fazla ampul ve pil de bulunabilir. Devrede ampullerin ışık verebilmesi için devreyi oluşturan tüm elemanlar çalışır durumda.
ELEKTRİK Fen ve Teknoloji Bu Ünitemizi Proje Temelli Olarak İşleyeceğiz Fadime CAN.
4. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
5. SINIF 1. 2 BASİT ELEKTRİK DEVRESİ Bir elektrik üreticinden başlayıp yine orada biten kesintisiz bir yoldur. Pil, ampul, bağlantı.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
ELEKTRİK.
BASİT ELEKTRİK DEVRESİ
BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ
BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
ELEKTRİK.
 Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik.
MEHMET ŞENGİL 7/A 325 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN: SAİME ÖZEN.
 SERİ BAĞLAMA  PARELEL BAĞLAMA Bir üretecin kutupları, iletkenle bir ampule bağlandığında negatif yüklerin üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna.
Sunum transkripti:

YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK

AMPULLERİN PARLAKLIĞINI DEĞİŞTİRELİM Mehmet bir ampulün parlaklığının nasıl değiştiğini merak eder.Bunu anlamak için elektrik devresini önce bir adet pil ile kurar. Aynı devreye bir pil daha eklendiğinde ampulün biraz daha parlak yandığını gözlemler.

AMPUL PARLAKLIĞI

ELEKTRİK DEVRESİ Elektrik devresinde pil ampul ve anahtar kullanılır.Pilin görevi ampulün yanmasını sağlamaktır.Bir elektrik devresinde pil olmasa elektrik devresindeki ampul yanamaz.Bu nedenle pilin elektrik devresinde büyük önemi vardır.Bu nedenle pil olmasa elektrik devresinin anlamı kalmaz.

DEVAMI…… Elektrik devresinde ampulün görevi Ampul elektrik devresinin en önemli maddesidir. Çünkü ampul olmasa elektrik devresinin anlamı kalmaz.Çünkü ampul olmasa elektrik devresinde aydınlatma olmaz.Ampul elektrik devresinin beyni gibidir.Bu yüzden ampul olmasa elektrik devresinin anlamı kamaz.

RESİMLER

RESİMLER 2

ELEKTRİK DEVRESİ ELEMANLARI Elektrik Devresi Ve Elamanları: Elektrik enerjisi kullanılan bir aracın çalışabilmesi için elektrik devresinin tamamlanması gerekir.     Bir elektrik devresi oluşturmak için devre elemanları kullanılır.

PİL

PİL Pil:Devreye elektrik enerjisi sağlayan enerji kaynağıdır. Kablo:Elektrik enerjisinin taşındığı bakır teldir. Duy:Ampulün takıldığı devre elemanıdır. Ampul:Elektrikle çalışarak aydınlatma sağlayan araçtır. Anahtar:Devrenin kapanıp açılmasını sağlar.

AMPUL

AMPUL Ampul elektik enerjisini ışık enerjisine çeviren araca ampul diyoruz.Yani kısaca ışık veren devre elemanı denilebilir.

PİL YATAĞI

PİL YATAĞI Devrede birden fazla pilin bulunduğu ancak tek bir üreteç gibi görev yapan düzenektir.

BAĞLANTI KABLOSU

BAĞLANTI KABLOSU Bağlantı kablosu akımın devre elemanlarına itilmesini sağlar.Bağlantı kabloları elektrik enerjisinin taşınmasını sağlar.

DEĞİŞKENLER Kontrollü değişken:Devrede sayısı sabit tutulan elemandır.Bu bazen pil olduğu gibi ampulde olabilir. Bağımsız değişken:Devrede sayısı artırılıp azaltılan elemandır. Bağımlı değişken:Devrede bağımsız değişkene bağlı olarak ampulün parlaklığında meydana gelen değişikliktir.

KONTROLLU DEĞİŞKEN

BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN

BAĞIMLI DEĞİŞKEN

DEĞİŞKENLER Pil:kontrollü değişken Ampul:bağımsız değişken Ampulün parlaklığı:bağımlı değişkendir.

DEVRE ELEMANININ SEMBOLLERLE GÖSTERİMİ

DEVRE ELEMANININ SEMBOLLERLE GÖSTERİMİ Elektrik devrelerinin şeklini çizmek güçtür.Bu nedenle devre elemanlarını sembolle göstermek daha anlaşılır ve kolaydır. Bilimde kullanılan her kavram gibi sembolik gösterimlerde dünyanın her yerinde geçerli ve ortaktır.Örneğin Almanya’da üretilen cep telefonundaki semboller Türkiye’de yaşayan insan tarafından rahatlıkla anlaşılabilmektedir

AMPULÜN IŞIK VERMEMESİNİN NEDENİ

AMPULÜN IŞIK VERMEMESİNİN NEDENLERİ Bağlantı kablolarının kopuk olması Bağlantı kablolarının ikisi de aynı kutba bağlı olması Devredeki pil yatağına pillerin ters yerleştirilmiş olması Ampulün duya tam yerleştirilmemiş olması Pillerin tamamen tükenmiş olması