Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ"— Sunum transkripti:

1 BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ
VE ETKİNLİKLER

2 BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KURALIM
Işığı açmak için elektrik düğmesine bastığımızda, bir elektrik devresini çalıştırmış oluruz. Elektriğin izlediği yol, elektrik kaynağından başlar ve yine elektrik kaynağında biter. Elektriğin izlediği yolda bir kopukluk olması, devrenin çalışmamasına sebep olur. Basit elektrik devresi; pil, ampul, bağlantı kabloları ve anahtardan meydana gelir.

3 Bir devrede ampulün ışık vermesi için devrede kullanılan ampul ile pilin uyumlu olması gerekir. Ampulün üzerindeki değer ile pilin üzerindeki değer aynı veya ona yakın olmalıdır. Evde aydınlanmak için kullanılan ampuller ile bu devre kurulursa ampul ışık vermez. Ev, okul, iş yeri gibi ortamları aydınlatan ampuller şehir elektriğine uygun olarak üretilmiştir.

4 Çok küçük ampuller şehir elektriği ile çalıştırılmaz
Çok küçük ampuller şehir elektriği ile çalıştırılmaz. Şehir elektriği küçük ampulün patlamasına sebep olur. Bu sebeple aletleri kullanırken pille uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz. Pille çalışan aletleri şehir elektriği ile çalıştırmamalıyız. Sakın böyle bir şey denemeyin. Kesinlikle tehlikelidir ve sizi elektrik çarpar !

5

6

7 Aşağıda verilen elektrik devresinin elemanlarının adlarını söyleyelim ve sembollerinin karşısına yazalım. Ampul (yanmaz) Açık anahtar (devre açık) İletken kablo Üreteç (pil) Ampul (yanar) Kapalı anahtar (devre kapalı) İletken kablo Üreteç (pil)

8 Ampulün yanacağı devreyi söyleyelim.

9 yandaki devrede hangi eleman yoktur?
Yandaki devrede anahtar kapatıldığı halde ampul neden yanmaz

10 Ampulü yanacak olan devreleri birlikte bulalım.

11 Ampul yanar;çünkü eksi kutupları birbirine bakan iki pil enerji vermez ama iletken görevi yapar.Dolayısı ile ampul yanar.

12 Aşağıdaki elektrik devrelerini inceleyelim
Aşağıdaki elektrik devrelerini inceleyelim. Ampulün ışık verdiği devreleri bulalım.

13 D B C A Y D D Lütfen her defasında önce hoparlör simgesine, sonra da boşluğa tıklayınız. y Y

14 Aşağıda verilen devre elemanlarını sembolleriyle eşleştirelim.


"BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları