NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fon Akış Tablosu-1 Fon akış tablosu, belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini ve yatırımlarını finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların.
Advertisements

TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
FİNANSAL ANALİZ.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
İşletmelerde Muhasebe Faaliyetleri 8
Finansal Planlama ve Kontrol
Finansal Planlama ve Kontrol
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
ÜRETİM BÜTÇESİ ÜRETİM BÜTÇESİ.
1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEMİ OLARAK FİNANSMAN
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
Finansal planlamada temel amaç;
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
İŞLETME BÜTÇESİNİN HAZIRLANIŞI
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
Nakit bütçesi, gelecek bir dönem içinde, (“genellikle bir yıl” veya “altı ay”) nakit giriş ve çıkışlarını gösteren bir tablodur. Bu tablonun yöneticinin.
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Duran Varlıklar Rasyosu
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
MALİYET MUHASEBESİ.
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
Nakit Bütçesi Uygulaması- 3
Finansal Tablolar ve Özellikleri
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Kurumsal ve Gelişmiş Stratejik Planlama Çözümü.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi Maliyet ve Unsurları Dr. Can Öztürk.
Alacak ve Stok Yönetimi
FİNANS VE MUHASEBE H04.
İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması Pazarlama Planı Üretim Planı Yönetim Planı Finansal Plan
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
YEDİNCİ BÖLÜM FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSAL YÖNETİM.
KKTC’DE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İŞLETME BÜTÇELERİ-2 Çağatay ORÇUN.
BAŞA-BAŞ NOKTASI (BREAK EVEN POINT)
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
HESAP PLANI.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI
Sunum transkripti:

NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo olarak gösterilebilir.

Nakit Bütçesi,kısa ve uzun süreli olarak hazırlanabilir. Uzun süreli bütçeleme geleceğe ilişkin planların gerçekleştirilebilmesi için gereksinim duyulan nakitin finansmanına ilişkindir. Kısa süreli nakit bütçeleri ise genellikle bir yıl için işletmenin nakit giriş ve çıkışlarının saptanarak gerektiğinde borçların ödenebilmesini sağlar.

Örnek: İşletmesinin nakit girişleri Müşteri ve acentelerden yapılan peşin tahsilatlar İşletme bünyesinde bulunan ofis ve büroların kiralanmasından gelen gelirler Vadeli veya kredi kartıyla yapılan satışların tahsilatı İşletmenin diğer iştiraklerinden sağlanan nakit girişleri Menkul kıymet yatırımlarından sağlanan kar payları

İşletmesinin Nakit Çıkışları Malzeme alımları İşçilik ödemeleri(maaş ve ücretler) Tanıtım ve pazarlama giderleri Kredi borçlarının ödenmesi Acente ve tur operatörüne yapılan ödemeler Genel giderler (elektrik,su,haberleşme v.s)

Nakit Bütçesinin Amaçları Planlanmış işletme faaliyetlerini yürütmek için istenen ölçüde parayı kullanışa hazır bulundurmak Nakit fazlası ve eksiğini göstermek Çalışma sermayesi, satışlar, borçlar, satın almalar arasında nakit koordinasyonunu sağlamak Nakde ihtiyaç duyulduğunda bunların hangi kaynaktan nasıl ele geçirileceğini göstermek

Kredi programını en iyi şekilde planlamak İşletmelere çeşitli biçimlerde kredi sağlayan ve borç veren kurumlar bu konuda karar vermeden önce işletmeden isteyecekleri nakit bütçesi ve nakit akımına ilişkin taleplerini karşılamak Yatırımlar için var olan fonların tutarını, ne zaman kullanılacaklarını göstermek İşletmenin minimum nakit gereksinimini belirlemek Nakit hareketlerinin etkin kontrolüne olanak vermek

Proforma Tabloların Hazırlanmasında Karşılaşılan Güçlükler Para ve sermaye piyasalarındaki istikrarsızlıkların planlamayı zorlaştırması Enflasyon Değişen hükümet politikaları (İşletmelerin satış hacmini etkiler) Satış tahminlerinde gerçekçi varsayımlar kullanılmaması (Aşırı iyimser-Aşırı kötümser) Yöneticilerin ve ortakların, tabloların gerekliliğine inanmamaları veya gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olmamaları

Proforma Bilanço Proforma bilanço, gelecekte belirli bir tarihte işletmenin olası varlık, borç ve özsermaye durumunu tasnifli halde gösteren tablodur. Proforma bilanço, işletme amaçları doğrultusunda alınan kararların, yapılan planların, işletmenin aktif ve pasif yapısını nasıl etkileyeceğini tahmin etmeye yarayan finansal tablodur.

Proforma Gelir Tablosunun Düzenlenmesi İlk önce, satış tahmini yapılır. Satış tahminlerinden yararlanarak, üretilen malın maliyeti tahmin edilir. Genellikle, geçmiş yıllara ait satılan malın maliyetinin satışlara oranı ile satılan malın maliyeti tahmin edilir. Satışlarla ilgili giderler ve yönetim giderleri tahmin edilir. Gelir ve giderler arasındaki fark, o dönemin kar/zararını oluşturur.

YATIRIM BÜTÇESİ Getirileri bir yıldan daha uzun bir dönemi kapsayan varlıklara yapılacak yatırımlar veya yatırım projeleri ile ilgili uzun vadeli planlama sürecidir .

Yatırım Bütçesinde Bulunması Gerekenler Projenin toplam maliyeti İlgili döneme ait giderler Bu döneme ait maliyetlerin işletme tarafından aylık ve üçer aylık olarak ne şekilde karşılanacağı

Bütçesel Kontrol Bir finansal plan dahilinde yapılacak işlerin hazırlanması ve sonrada gelişmelerin karşılaştırılarak değerlendirilmesini sağlayan bir sistemdir

Bütün işletme bölümlerine ait maliyet ve gelir hakkında ayrıntılı bir kontrol olanağı sağlar Karlılık hakkında birçok önemli soruya çok genel olarak yanıt verir Hangi satış miktarı(ve departmanları)daha karlıdır? Neden geçen ay malzeme fiyatı bütçeyi aştı? gibi..

Bütçeleme çalışmaları sonucu elde edilen rakamlar faaliyetler sonucuyla karşılaştırılarak bütçesel kontrol sağlanmış olur.Bu amaçla ilgili dönem sonunda elde edilen satışlar ile gerçekleşen satışlar karşılaştırılır.

KAYNAKÇA Bütçe Yönetim Sistemi, Uyum Soft Information Systems Bütçe Hazırlık Süreci, Türkan ALGIN, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Mali Hizmetler Uzmanı Bütçeleme / Farklı Yaklaşımlar, Deloitte Çok Yıllık Bütçeleme, Yrd. Doç. Dr. Fatih DEYNELİ Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Ortamında Esnek Bütçeleme ve Sapma Analizi, Yrd. Doç. Dr. Raif PARLAKKAYA Finansal Planlama, Mehmet SARAÇ (2008) Örneklerle Bütçeleme Teknikleri, Doç. Dr. Melih BAŞ Sıfır Tabanlı Bütçeleme Sistemi ve Türkiye’de Uygulanabilirliği, Cuma ÇATALOLUK Konaklama İşletmeleri Yönetim Muhasebesi, Doç. Dr. Adnan TÜRKSOY