1 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARI Antalya - Şubat 2012.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

Bölgesel Gelişme ve Yönetişim Sempozyumu, 7-8 Eylül 2006, Ankara
Farabi Değişim Programı Nedir
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
ÇEVRE ORMAN SEYYAR EĞİTİM ARACI
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
Diferansiyel Denklemler
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
KALKINMA AJANSLARI ve BÖLGESEL YENİLİK SÜRECİ
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
TESK AB VE DIŞİLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Av. Elif Güliz BAYRAM Müdür Vekili 24 Şubat 2012 Antalya.
ULUSAL AJANS VE KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ
MALİ DESTEK PROGRAMLARI 2008 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRILARI
“Türkiye’de Bölgesel Gelişme Politikaları”
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
KALKINMA AJANSLARI ve KURULUŞ FAALİYETLERİ
ALTYAPI UYGULAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI FUAT KOÇAL MÜDÜR
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak Vizyon’ u Güçlü bir sivil toplum bilinci ve ileri teknolojiyi kullanan, rekabet gücü.
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KALKINMA AJANSLARI TARAFINDAN SAĞLANAN DESTEKLER İÇİN GEÇERLİ SATINALMA SÜREÇLERİ 1.
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
PROTOKOL.
TURİZMDE YENİ DESTİNASYONLAR
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
SUNUM BAŞLIĞI: Maksimum 3 satır olacak şekilde buradan başlamalıdır. Format: punto Arial, Bold Renk : Beyaz İsim Soyad Ünvan Yer : (Organizasyon,
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Diferansiyel Denklemler
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
KALKINMA AJANSLARI 1 Milli E ğ itim Bakanlı ğ ı Mesleki ve Teknik E ğ itim Genel Müdürlü ğ ü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlı ğ ı.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
Kalkınma Bakanlığı, 2011’de kurulan ilk olarak 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nde yer almış bakanlıktır. Önceki hükümette bulunan DevletPlanma Teşkilatı’nın.
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI KALKINMA AJANSLARI, DESTEKLERİ ve DİCLE KALKINMA AJANSI.
Mehmet Akif EKER İpekyolu Kalkınma Ajansı. 26 ADET DÜZEY 2 BÖLGESİ.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
2019 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Bilgilendirme Sunumu
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

1 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARI Antalya - Şubat 2012

2 BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARI Kalkınma Ajansları, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda, Düzey 2 Bölgeleri esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan, kendine özgü teknik ve bütçe mekanizmasına sahip, kar amacı gütmeyen, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek bölgeler arası farklılığı gidermeye yönelik faaliyet gösteren kalkınma birimleridir.

3 KALKINMA AJANSLARI 5449 Sayılı “Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun”la kurulmuştur. Ajanslar, tüzel kişiliği haiz ve Kanunla düzenlenmemiş bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabidir.

4 DÜZEY 2 BÖLGESİ NEDİR? İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması’na göre Türkiye, 12 Düzey1 Bölgesi ve 26 Düzey2 Bölgesine ayrılmıştır. Bu ayrım bir idari sınıflama değil, istatistiki bir sınıflamadır. Kalkınma Ajansları Düzey2 Bölgeleri esas alınarak kurulmuşlardır.

5 ÜLKEMİZDEKİ KALKINMA AJANSLARI

6 Kuruluş Yılı Düzey-2 Bölgesi Kalkınma AjansıKısaltmaKapsadığı İller Merkez İlTelefon Numarası 2006TR31İzmir Kalkınma AjansıİZKAİzmir TR62Çukurova Kalkınma AjansıÇKAMersin, AdanaAdana TR10İstanbul Kalkınma AjansıİSTKAİstanbul TR52Mevlana Kalkınma AjansıMEVKAKonya, KaramanKonya TR83Orta Karadeniz Kalkınma AjansıOKAAmasya, Çorum, Samsun, TokatSamsun TRA1Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı KUDAKABayburt, Erzincan, ErzurumErzurum TRB2Doğu Anadolu Kalkınma AjansıDAKABitlis, Hakkari, Muş, VanVan TRC1İpekyolu Kalkınma AjansıİKAAdıyaman, Gaziantep, KilisGaziantep TRC2Karacadağ Kalkınma AjansıKARACADAĞDiyarbakır, ŞanlıurfaDiyarbakır TRC3Dicle Kalkınma AjansıDİKABatman, Mardin, Şırnak, SiirtMardin TR21Trakya Kalkınma AjansıTRAKYAKAEdirne, Kırklareli, TekirdağTekirdağ TR22Güney Marmara Kalkınma AjansıGMKABalıkesir, ÇanakkaleBalıkesir TR32Güney Ege Kalkınma AjansıGEKAAydın, Denizli, MuğlaDenizli TR33Zafer Kalkınma AjansıZEKAAfyonkarahisar, Kütahya, Manisa, UşakKütahya TR41Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı BEBKABilecik, Bursa, EskişehirBursa TR42Doğu Marmara Kalkınma AjansıMARKABolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, YalovaKocaeli TR51Ankara Kalkınma AjansıANKARAKAAnkara TR61Batı Akdeniz Kalkınma AjansıBAKAAntalya, Burdur, IspartaIsparta TR63Doğu Akdeniz Kalkınma AjansıDOĞAKAHatay, Kahramanmaraş, OsmaniyeHatay TR71Ahiler Kalkınma AjansıAHİKAAksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde Nevşehir TR72Orta Anadolu Kalkınma AjansıORANKayseri, Sivas, YozgatKayseri TR81Batı Karadeniz Kalkınma AjansıBAKKABartın, Karabük, ZonguldakZonguldak TR82Kuzey Anadolu Kalkınma AjansıKUZKAÇankırı, Kastamonu, SinopKastamonu TR90Doğu Karadeniz Kalkınma AjansıDOKAArtvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon TRA2Serhat Kalkınma AjansıSERKAAğrı, Ardahan, Iğdır, KarsKars TRB1Fırat Kalkınma AjansıFKABingöl, Elazığ, Malatya, TunceliMalatya

7 KALKINMA AJANSLARI NEDEN KURULMAKTADIR? Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, Kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek, Ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, Sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak,

8 KALKINMA AJANSLARI NEDEN KURULMAKTADIR? Sosyal uyum ve adaletin güçlendirilmesini sağlamak, Değişen küresel rekabet şartlarına adaptasyonun hızlandırılmasını sağlamak, Sahiplenme ve işbirliği duygusunu güçlendirmek, Bölgenin girişimcilik potansiyelini harekete geçirmek ve sürekli olarak yükseltmek amacıyla kurulmaktadır.

9 BÖLGE PLANLARI Ülkemizdeki Kalkınma Ajanslarının ayrı ayrı bölge planları bulunmaktadır. Ajanslar, bölge planlarında belirlenen önceliklerin hayata geçirilmesine katkıda bulunacak, istihdam olanaklarını arttıracak ve kalkınmaya yardımcı olacak projelere öncelik vermektedir.

10 PROJE TEKLİF ÇAĞRISI İLANLARI Kalkınma Ajanslarının proje teklif çağrısı duyurularına Kalkınma Bakanlığı’nın adresinden ulaşılabilmektedir.

11 Kalkınma Ajansları, 8 Kasım 2008 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği”, “Destek Yönetimi Kılavuzu” ve ilgili başvuru rehberlerinde belirlenen alanlarda mali ve teknik destek sağlamaktadır. DESTEKLER

12 MALİ DESTEK TÜRLERİ Ajanslar tarafından uygulanan mali destek türleri şunlardır: 1.Doğrudan finansman desteği 2.Faiz desteği 3.Faizsiz kredi desteği

13 BAŞVURULAR Başvurular; başvuru rehberinde belirtilen şekilde, rehberdeki kural ve koşullara uygun olarak, ekleriyle birlikte eksiksiz doldurularak yapılır. Ajansın proje teklif çağrısı ilanında belirtilen son kabul tarihi ve saatinden önce elden veya posta yoluyla yapılır.

14 Aynı takvim yılı içerisinde yapılacak proje teklif çağrıları kapsamında bir başvuru sahibi, ilgili ajansa tek başına en fazla 4 proje için destek başvurusunda bulunabilir ve ilgili ajans bunlardan en fazla 2 tanesine mali destek sağlayabilir.

15 BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME Projenin Ajansa sunulması Ajans tarafından ön inceleme Bağımsız değerlendirme Başvurular, en yüksek puanı alan tekliften başlayarak sıralanır. Yapılan puanlamada 65 ve üzerinde puan alan başvurular başarılı projeler olarak listelenir. Eşit puan alan başvurularda, başvuru tarihi esas alınır. Değerlendirme komitesinin değerlendirmesi Başarılı proje listesinin Ajans genel sekreteri tarafından, kendi görüşü de eklenmek suretiyle, yönetim kurulunun onayına sunulması

16 BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME Yönetim Kurulunca onaylanan asil ve varsa yedek proje listeleri ile toplantı tutanağı, en geç bir hafta içerisinde Kalkınma Bakanlığı’na gönderilir. Yönetim Kurulu tarafından gönderilen asil ve varsa yedek proje listeleri Kalkınma Bakanlığı’nın onayına sunma niteliğinde olmayıp, Kalkınma Bakanlığı’nı bilgilendirme ve listelerin Kalkkanlığı’nın web sitesinde yayınlanması amacı taşımaktadır.

17 TEMEL DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ Bütün küçük ölçekli altyapı projelerinin değerlendirilmesinde;  Programın amaç ve önceliklerine uygun olması ve katkı sağlaması,  Bölge ekonomisinin gelişmesi bakımından önem taşıması,  Bölge içi veya bölgeler arası ortak amaçlara ve ihtiyaçlara yönelik olması,  Kısa sürede hizmete girebilecek olması,  Diğer önemli altyapı projelerini birbirine bağlayıcı ve/veya tamamlayıcı nitelikte ve işletmelerin ortak sanayi, ticaret ve hizmet altyapısını destekleyici olması  Yararlanıcının sağladığı eş finansman miktarı temel değerlendirme kriterleri olarak alınmaktadır.

18 KARAR Yönetim Kurulu onayından sonra desteklenmesine karar verilen projelerin sahipleri ile sözleşme imzalanır. Başvurusu reddedilen projelerin sahiplerine, 10 gün içerisinde reddedilme gerekçeleriyle birlikte yazılı tebligatta bulunulur.

19 AJANSLAR TARAFINDAN VERİLEN HİZMETLER Kalkınma ajansları, bölgesini kapsayan illerde proje hazırlama eğitimleri düzenlemektedir. Ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde potansiyel başvuru sahipleri için yardım masaları kurulmaktadır. Proje hazırlama eğitimleri ve yardım masaları desteğiyle potansiyel başvuru sahiplerinin proje yazabilir seviyeye gelmeleri amaçlanmaktadır. Ajans tarafından verilen hizmetler ücretsizdir.

20 Ajansa gelen proje başvuruları objektif bir şekilde değerlendirilir. Önemli olan; Projenin kalitesi Sürdürülebilirliği İşini iyi yapan ve motivasyonu yüksek bir yönetim kapasitesinin olmasıdır.

21 AKTARILAN KAYNAK

22 HEDEF KİTLENİN İKTİSADİ AMACI BAKIMINDAN DAĞILIM (2010) Hedef Kitle Bakımından Teklif Çağrısı Türü Ajans Destek Miktarı (Duyurulan) Kar Amacı Güdenlere Yönelik (KOBİ) Kar Amacı Gütmeyenlere Yönelik TOPLAM

23 HEDEF KİTLENİN İKTİSADİ AMACI BAKIMINDAN DAĞILIM (2011*) Hedef Kitle Bakımından Teklif Çağrısı Türü Ajans Destek Miktarı (Duyurulan) Kar Amacı Güdenlere Yönelik (KOBİ) Kar Amacı Gütmeyenlere Yönelik TOPLAM * Ajanslar tarafından 2011 yılı teklif çağrıları ilan ve değerlendirme süreçleri devam etmektedir.

24 DESTEK BÜTÇELERİ Yılı Tahsis Edilen Tutar (milyon TL) , , ,8 2011*444,01 Toplam * Ajanslar tarafından 2011 yılı teklif çağrıları ilan ve değerlendirme süreçleri devam etmektedir.

25 ÖRNEK PROJE (Güney Ege Kalkınma Ajansı) Projenin Adı: Tarladan Pakete Projesi Projenin Amaçları: TR 32 (Aydın, Denizli, Muğla) Bölgesinde bakliyat ve perakende alanında faaliyet gösteren XXX Gıda’ya ait iki işyerinde satılan toz şeker, mercimek, bulgur, nohut, fasulye vb. ürünler firma tarafından toptan alınmakta ve çalışanlar tarafından elle paketlenmektedir. Bu tür bir paketleme, zaman ve verim kaybına neden olmaktadır. Proje kapsamında alınacak olan dikey dolum paketleme makinası ile tüm bakliyat ürünleri çeşitli gramajlarda ve standart şekillerde 2 kat daha fazla paketlenebilecektir. Paketleme işleminin uygulanması sayesinde ürünün raf ömrü ve bozulma süresi uzayarak israfların önüne geçilecektir. Aynı zamanda bölgedeki çiftçilerin ürünleri için satış imkanı yaratacağından çiftçilerin de bakliyat ekim ve üretimi yapmalarını sağlayacaktır. Ayrıca paketlenen bu ürünler firmanın markası ile satışa sunulacaktır.

26 Teşekkür Ederim Neslihan YOKUŞ AR-GE Uzman Yrd