Canlılarda madde ve enerji

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
VİTAMİNLER.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ VE ORGANİK MOLEKÜLLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
KARBONHİDRAT NEDİR...
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
HÜCRENİN YAPISI.
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
CANLI VE ENERJİ İLİŞKİSİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
CANLILAR İÇİN MADDE VE ENERJİ
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Karbonhidratlar.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Sindirim Sistemi Kimya.
VİTAMİNLER.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
VİTAMİNLER.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
BESİNLER.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

Canlılarda madde ve enerji

Canlı yapısına katılan madeler Organik maddeler Yapısında karbon,hidrojen ve oksijen atomlarının üçünü birden bulunduran maddelere denir. Karbonhidrat Yağ Protein Vitamin organik maddelerdir.

Karbonhidrat yağ ve proteinler sindirildikten sonra kana geçer Vitaminler sindirilmeden kana geçer

Vücudumuzun; %65’i su %16’sı protein %13’ü yağ %5’i vitamin ve mineral %1 ‘i ise karbonhidratlardan oluşur.

Karbonhidratlar yapıya niçin %1 oranında katılır? Enerji verici madde olukları için yakılarak kullanılırlar çünkü kolay yakılırlar.

Yağlar da çok enerji var. Neden o zaman ilk önce yağlar yakılmıyor?

Yağların yakılması zor oluğu için tabi ki Proteinler neden en son yakılıyorlar Oysa onların yakılması yağlardan daha kolay?

Proteinler canlı yapısına en çok katılan organik maddelerdir Proteinler canlı yapısına en çok katılan organik maddelerdir.Bu nedenle en son yakılırlar.

Maddeler ve sıralanışları En çok enerji verenden en aza doğru Yağ Protein karbonhidrat İlkönce yakılandan en son yakılana doğru Karbonhidrat Yağ Protein

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar yapılarında karbon hidrojen ve oksijen bulunduran maddelerdir. Fotosentez sonucu oluşurlar. Canlılar tarafından kendi dokularına göre şekillendirirler.

Monosakkaritler Glikoz kan şekeri Fruktoz meyve şekeri Galaktoz süt şekeri

Disakkaritler Sakkaroz çay şekeri Maltoz meyve şekeri Laktoz süt şekeri

Polisakkaritler Nişasta bitkilerde depo madesidir. patates ,pancar buğday gibi bitkilerde bulunur Selüloz bitkisel yapılarda bulunur Glikojen hayvanlarda ki çok şekerlere verilen isimdir.

Dehidrasyon sentezi İki molekül birleşirken aradan su molekülü çıkıyorsa böyle reaksiyonlara dehidrasyon sentezi denir.

Tüm glikoz molekülünden bir eksik su molekülü çıkar Glikoz +glikoz+………n glikoz nişasta + (n-1) su Glikoz+ glikoz+……….n glikoz Selüloz +(n-1) su

Nişastanın glikoza dönüştüğü reaksiyona Hidroliz reaksiyonu denir. Dehidrasyonun tam tersi bir reaksiyondur.

Glikojen havyan hücrelerinin depo polisakkaritidir Glikojen havyan hücrelerinin depo polisakkaritidir. Hayvanlar glikozun fazlasını glikojene çevirerek karaciğere gönderir. Belli bir süre sonra karaciğer kullanılmayan glikojeni yağa dönüştürerek depolar.

Karbonhidratlar sindirildiklerinde glikoz oluşur Glikoz hücre zarından geçebilir. Mitokondrilerde yakılarak canlılık olayları için enerji oluşturur.

Proteinler Yapısında karbon hidrojen ve oksijenin yanısıra azot ve fosforda bulunduran maddelerdir. Canlının yapısına katılır. Yapıcı onarıcı ve düzenleyicidir. Hayatsal tepkimeleri gerçekleştiren enzimlerin yapısında bile bulunur.

Proteinler sindirildiklerinde aminoasit oluşur. Proteinlerin yapı birimi amino asitlerdir Protein yetersizliğinde canlı büyüyüp gelişemez. Karaciğer kendisini yenileyemez ve siroz oluşur.

Yağlar Yapısında karbon hidrojen ve oksijen bulunduran maddelerdir. 3 mol yağ asidi ve 1 mol gliserolden oluşurlar.

Doymuş yağlar Doymamış yağlar olarak ikiye ayrılırlar doymuş yağlar katı yağ doymamış yağlar sıvı yağlardır. Bitkisel yağlar H ile doyurularak margarin yapılır.

Canlı organizmaları soğuğa ve darbelere karşı korur

Vitaminler Canlılarda düzenleyici olarak görev yaparlar. ADEK vitaminleri yağda erir,fazlası karaciğerde depo edilir. B ve C mineralleri suda erir ve depo edilemez

Vitaminler vücudumuza besinlerle alınır

SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ VİTAMİN BULUNDUĞU BESİNLER ÖNLEDİĞİ HASTALIKLAR SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ A Süt,yumurta, yeşil sebzeler,balık yağı Çeşitli göz hastalıkları Büyümeye yardımcı olur B Meyve ve sebzeler, tahıllar,et,süt ve yumurta Beriberi,pellegra, dudakların çatlaması Cilt sağlığını ve sinir sistemini çalışmasını sağlar. C Limon, portakal, kuşburnu, yeşil bitkiler İskorbit Tırnak ve diş etlerinin sağlıklı olmasını sağlar,yorgunluğu önler. D Yumurta, süt ,tereyağı, balık yağı Raşitizim ve kemik erimesi Kemik ve dişlerin gelişimini sağlar E Tahıllar, et , süt, yeşil bitkiler Gelişme ve üreme ile ilgili bozukluklar Karaciğer, kalp, damar hastalıklarıyla kısırlığı önler K Balık, et, süt,yeşil yapraklı sebzeler Kanın pıhtılaşmasını sağlar

İnorganik maddeler SU ; Canlıların vücudunun büyük bir bölümü sudur. Susuz yaşam düşünülemez. İnsan vücudunun %65’i sudur. Bitkilerde bu oran %95 dir. Su iyi bir çözücüdür. Besinlerin sindirilmesi ve suda çözünmüş olarak hücrelere taşınması su ile olur.Madde taşınmasında rol alır. Zararlı atıklar suda çözünmüş olarak ter ve idrarla dışarı atılır. Atılan suyun geri alınması için günde 1,5-2 litre su alınması gerekir.Vücudun ısısını düzenler.

MİNERALLER (MADENSEL TUZLAR) Organik maddelere bağlı yada tuz halinde bulunurlar. Vitamin, hormon ve enzimlerin yapısına katılır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, demir, magnezyum, flor, klor gibi mineraller canlı için önem taşır.

Günlük besinlerden sağlanır.En bilineni sofra tuzudur. Sindirilmeden kana karışır ve düzenleyici olarak görev yapar.Kalsiyum ve fosfor,kemik ve dişlerin oluşumunda rol oynar.Kalsiyum ayrıca kan oluşumunda etkilidir. Vücudun büyüme ve gelişmesini sağlar.Kırılan kemiklerin onarılmasında etkilidir. Çocuklarda kalsiyum eksikliği ile beraber D vitamini eksikliği de olursa raşitizim denen kemik hastalığı ortaya çıkar. Demir kandaki alyuvarlarda bulunur. Eksikliğinde kansızlık(anemi )hastalığı meydana gelir. Flor dişlerin çürümesini önler. iyot eksikliği guatr hastalığına neden olur.

Besinler vücuttaki görevlerine göre üç çeşittir.

Enzim nedir? Reaksiyonun gerçekleşmesini sağlayan ancak reaksiyondan hiç etkilenmeden geri çıkan maddelere denir. Vücudumuzdaki bütün kimyasal olaylar enzimler sayesinde gerçekleşir. Yapısı proteindir ancak bazı enzimlerde yardımcı maddelerde bulunur.mineral ve vitamin gibi

K.KARACAÖREN İ.O. NURHAN KELEŞ FEN VE TEK.ÖĞRT.