Asit- Baz Tepkimeleri (non-protik)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kimyasal Tepkimelerde Hız
Advertisements

KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
Farklı Çekirdekli İki atomlu Moleküller
HİDROJEN MOLEKÜLÜ H2 Karşı bağ E(R) Bağ VBT MOT RAB (kJ/mol)
Tavsiye Edilen Kitaplar
BÖLÜM 17: ASİTLER VE BAZLAR
REAKSİYON ENTALPİSİ (ISISI)
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR A.Kerim KARABACAK.
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
bağ uzunluğu Bent kuralı bağ enerjisi kuvvet sabiti dipol moment
· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.
ÇMB 541 KİMYA BİLGİ TAZELEME
Asit-Baz Tanımlarının Karşılaştırılması
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
Asitler ve Bazlar.
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Kimyasal Bağlar.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Hafta 10: ASİTLER ve BAZLAR
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Exm: 8 mol N2 ile 12 mol H2 alınarak reaksiyona
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Bölüm 11: Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar
Molekül Orbital Teorisi
Asitler ve Bazlar.
Alkoller ve Eterler.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
ASİTLER VE BAZLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
9. SINIF KİMYA MART.
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
BURCU IRK
Kimya performans ödevi
Deney No: 2 Yer Değiştirme Reaksiyonlarının İncelenmesi
9. KONU: AMİNLER.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
KİMYASAL BAĞLAR IV.DERS
FEHMİ GÜR MÜDÜR YARDIMCISI (Öğrenci İşleri)
UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Alkanlar ve Alkenler.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
Sunum transkripti:

Asit- Baz Tepkimeleri (non-protik) 1. Katılma Oluşumu (Adduct Formation) LA LB 2. Yerdeğiştirme (Displacement) 3. Çift yerdeğiştirme (Metatez)

Sınır Orbitalleri (Frontier Orbital) Asit-Baz tepkimeleri sınır orbitalleri arasında meydana gelir. NH3 + H+  NH4+ LB LA HOMO NH3 deki bağ yapmayan yalın çift LUMO H+ daki 1s orbitali HOMO ve LUMO nun enerjileri ne kadar birbirine yakınsa oluşan bileşik o kadar kararlıdır. NH3 NH4+ C3v ---------------- Td

BF3 + NH3 H3N:BF3 ( BF3 • NH3)

Sınır orbitalleri ile tepkime öngörüsü HOMO LUMO LUMO HOMO HOMO 2 H2O + Ca  Ca2+ + H2(g) + 2 OH- Ca yükseltgenir Ca HOMO >> H2O LUMO n H2O + Cl-  [Cl(H2O)n]- HOMO (Cl-) LUMO (su) Katılma bileşiği 6 H2O + Mg2+  [Mg(H2O)6]2+ HOMO (su) LUMO (Mg2+) 2 H2O + 2F2  4 F- + 4H+ + O2 F2 indirgenir Su HOMO >> F2 LUMO

Toplam enerji azalmalıdır Hidrojen Bağı karşıbağ FHF- (simetrik hidrojen bağı) Katılma bileşiğinde Toplam enerji azalmalıdır Har atom arasında düğüm mevcut (1) HF + F-  [F-H-F]- LA LB (1) F- HOMO (baz) (2) HF LUMO (asit) (3) HF HOMO (asit) Üç AO ile Üç yeni MO oluşturur (2) (3) H üzerinde düğüm düzlemi mevcut bağ Alıcı (Acceptor) Verici (Donor)

HA nın LUMO su ile yakın enerjili Simetrik olmayan Hidrojen Bağları HB oluşmaz (H2O + CH4) B’nin HOMO su HA’nın LUMO’sunun çok altında HB oluşur (H2O+ HAc) B’nin HOMO su HA nın LUMO su ile yakın enerjili

H2O+ HCl  H iyonu transfer olur B‘nin HOMO su HA nın HOMO ve LUMO sunun altında BH +A nın enerjisi < B + HA veya BHA nın enerjisi

Yük - Aktarım Geçişleri Charge Transfer Transitions I2 (asit) + Verici (baz) katılma bileşiği Verici-alıcı geçişi Yük Aktarım Geçişi solvatokromizm 10u*(5p) 5g* (5p)

Çözücü: Heksan (verici atomu yok) mor YT geçişleri çözücüye göre değişir. I2 gazı: g*u* mor Çözücü: Heksan (verici atomu yok) mor Çözücü: Benzen Kırmızı-mor (Verici-alıcı geçişi) g*u* (solvatokromizm) Çözücü: Metanol Sarı-kahve (Verici-alıcı geçişi) g*u* Solvatokromizm KI/H2O çözeltisi : I2I-, I3- katılma bileşiği * geçişi ( Yük Aktarım geçişi) (I3- katılma bileşiğine ait)