CERN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gülsen Önengüt Çukurova Üniversitesi, Fizik Bölümü
Advertisements

CERN BİLİM GEZİSİ (15 ŞUBAT 2014).
Anket Hakkında Ankete 40 kişi katıldı. CERN’de Türk vatandaşı olarak yaklaşık 150 kişi kayıtlı. Ankete katılanların büyük bir çoğunluğu deneysel alanda.
CERN Türk Öğretmenler Programı Şubat 2014
CERN.
Nükleer Modeller Tutay Ders:
Büyük Birleştirme Kuramları
Quiz Hangi parçacık Güçlü Kuvvetin taşıyıcısıdır? Neutralino A Snail B Gluon C Pigsino D 1.
ERSİN ÇİÇEK*, PERVİN ARIKAN*
LHC Çarpışmalarını Nasıl Görüyoruz?
AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ (CERN )
Parçacık Fiziği Dr. Bora Akgün / Rice Üniversitesi
CERN. CERN PROGRAMI Milan Geneva Paris Milano'nun merkezinde adını verdiği Piazza Del Duomo meydanında bulunur. Avrupa'nın dördüncü büyük katedralidir.
EBİLTEM NMR UYDU LABORATUARI
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
DÜNYA’MIZ NASIL OLU Ş TU? Güne ş Sistemi'nin Güne ş 'e uzaklık açısından üçüncü sıradaki gezegeni. Üzerinde ya ş am barındırdı ğ ı bilinen tek do ğ al.
PAZAR RAPORLARI_2013.
FİZİĞİN DOĞASI.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
PARÇACIK FİZİĞİ.
CERN ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
Atomik Kütle Spektroskopisi
MADDENİN YAPISI VE ATOM
HIZLANDIRICI FİZİĞİNE GİRİŞ
SLAC Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi,1962 yılında California’da kurulmuştur. Temel parçacıklardan Charm Quark ve Tau Lepton burada keşfedildi. Burada.
Gaziantep Üniversitesi /
Parçacık Fiziği Eğitim Semineri
(Kerem Cankoçak, Aralık 2008)‏ CERN'de yüzyılın fizik deneyi: LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı)'nda amaçlananlar Kerem Cankocak (Aralik 2008)‏
Karadeniz Teknik Üniversitesi
İlkay TÜRK ÇAKIR TAEK SANAEM
Basit Bir Örnek π Sayısını Tahmin Karenin Alanı = 2r x 2r =4r2 Dairenin Alanı = π r2 r Dairenin Alanı Karenin Alanı = π r2 4r2 2r.
MESLEKİ ETİK Sosyal Deney Prof.Dr. Fatih M. Botsalı MK
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
İsviçre.
ATOM MODELLERİ.
9. SINIF KİMYA MART.
LOGO TÜBİTAK Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
Tuğba ERSÖZ 1981:Doğum yeri İZMİR 1999:Mezuniyet İmam hatip Lisesi 1999:100.Yıl Üniversitesi Radyoloji 2011:Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıbbi Görüntüleme.
10-14 ŞUBAT Ünite kuvvet ve hareket Sürtünme kuvveti
Bölüm 4: İki Boyutlu Uzayda Çarpışma
PARÇACIKLARIN TOPLUMA KATKILARI. BİLİŞİM:WWW (World Wide Web) Parçacık fizikçilerinin a sistemini diğer fizikçilerle kolay, etkili ve hızlı bir şekilde.
Fiz 113 Fizik I Laboratuarı Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Radyonüklid Üretimi Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç
Standart Model Basarisi (Z, W, gluon, top, charm tahminleri ve gozlemleri) Sorunlari Cozumler Cozumlerin ongordugu parcaciklari aramak.
1. ÜNİTE FİZİĞİN DOĞASI.
Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
Seher DAMLI (TTP- 5 katılımcısı)
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
Prof. Dr. Serkant Ali Çetin
2 3 ‣ LHC Hızlandırıcılar DENEY 4 : Yüksek enerjilerde parçacıkları çarpıştırıyoruz. NEDEN?? yaklaşık 14 milyar yıl önce... Küçük hacimde, yüksek enerji!
Higgsli Günler.
HIGGS HIGGS FİZİK DÜNYASINI SARSAN KEŞİF Hazırlayan: Ayten İLHAN
4. TSE.
CERN VE HİGGS HİGGS PARÇACIĞI NEDİR? Tuba KÖYLÜ
En Büyüklerin ve En Küçüklerin Fiziği
Atom ve Yapısı.
Atomik Kütle Spektroskopisi
AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ (CERN ). Cern Nedir? CERN Hangi Ülkelere Açık, Bir Üyelik Sistemi Mevcut mu? CERN’de Gizlilik Nasıl Sağlanıyor? CERN’de.
STANDART MODEL ve ÖTESİ
HİGGS HAKKINDA NAZLI FANUS FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ ULUPAMİR ORTAOKULU
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
Güneş Sistemi EVRENİN OLUŞUMU. Kozmoloji bilimine göre evrenin büyük patlama(Big-bang) ile oluştuğu kabul edilir.
STANDART MODEL ÖTESİ YENİ FİZİK
STANDART MODEL VE TEMEL ETKİLEŞİMLER
HAZIRLAYAN: NAZLI BARIŞ-TTP7 DANIŞMAN: VELİ YILDIZ((Veliko Dimov)
HIGGS HIGGS FİZİK DÜNYASINI SARSAN KEŞİF Hazırlayan: Ayten İLHAN
CERN VE HİGGS HİGGS PARÇACIĞI NEDİR? Tuba KÖYLÜ
Sunum transkripti:

CERN

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi İsviçre ve Fransa sınırında yer alan Cenevre şehrine yakın olan Cern dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuarıdır. CERN’de yürütülen araştırmaların amacı maddenin yapısını ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri anlamaktır.

1954 yılında 12 ülkenin katılmasıyla kurulmuştur. Günümüzde 20 asil üyesi vardır. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci üyesi vardır. Türkiye 1961′den bu yana gözlemci statüsünü sürdürmektedir. Ülke olarak gözlemcilere bakıldığında : En eskisi : Türkiye (1961) En yenisi : Hindistan'dır.

CERN'de yüzlerce bina, 3000 kişilik destek personeli ve CERN personeli olan 2500 kadar fizikçi vardır. Bunlardan 100 kadarı kuramsal fizikçilerdir. Diğerleri ise, çeşitli kuramların araştırıldığı deney düzeneklerinin projelerini hazırlayan, yapımını sağlayan ve deneyleri yürüten deneysel fizikçiler ve mühendislerdir.

CERN'de en önemli yer, yeraltındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) denilen parçacık hızlandırıcılarının, olduğu bölgedir.

Parçacık hızlandırıcıların yeraltı tüneli

  Tarım arazisinin altında kilometrelerce uzanan dev makinelerde proton denilen atom parçacıkları birbirleriyle çok yüksek hızlarda çarpıştırılırlar. Çarpışmalar ile kısa ömürlü yeni madde biçimleri ve parçacık fizikçilerinin ilgilendiği W ve Z parçacıkları ortaya çıkarılmıştır

Standart Model’de temel parçacıklara W ve Z bozonlarına kütle kazandıran Higgs parçacığı 2012 yılında CERN‘de yapılan deneyde gözlemlenmiş. Deneysel sonuçları incelendikten sonra, 14/Mart/2013 tarihinde Higgs parçacığının % 99,99 kesinlikte bulunduğu açıklanmıştır.