Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PARÇACIK FİZİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PARÇACIK FİZİĞİ."— Sunum transkripti:

1 PARÇACIK FİZİĞİ

2 PARÇACIK FİZİĞİ Çağdaş fiziğin en yoğun ilgi alanı, temel parçacıklar üzerine yapılan araştırmalardır.

3 PARÇACIK FİZİĞİ Parçacık fiziği, maddenin parçacıklarını ve aralarındaki karşılıklı etkileşimi konu alan ve maddenin temel parçacıkları üzerine çalışan fiziğin bir dalıdır.

4 PARÇACIK FİZİĞİ PARÇACIK HIZLANDIRICI;
Parçacık hızlandırıcı elektron, proton gibi yüklü parçacıkları elektrik alan kullanarak yüksek hızlara çıkaran cihazlardır. Kullanım alanları ; Televizyonlardaki elektron tabancaları veya x-ışını makineleri gibi düşük enerjili olanları

5 PARÇACIK FİZİĞİ Parçacık hızlandırıcılar inşaa edildikleri şekle göre ikiye ayrılırlar: Doğrusal ve çembersel. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki SLAC laboratuvarı doğrusal, gene aynı ülkedeki Fermilab laboratuvarı ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) çembersel hızlandırıcıların dünyadaki bazı önemli örneklerini barındırır.

6 PARÇACIK FİZİĞİ Kullanım Alanları; Enerji ve Çevre:
Yine aynı teknoloji Cenevre(isviçre) havaalanının çatılarında güneş paneli görevi görür. Bu dedektörün içinde çarpışma sonucu çıkan lep ışınlarına yabancı maddelerin girmemesi için sineklik görevi görüyor.

7 PARÇACIK FİZİĞİ

8 PARÇACIK FİZİĞİ Atık Temizleme Teknolojileri;
Hızlandırı teknolojisi temizlik alanında da kolalık sağlıyor.Kore’de bir tekstil fabrikasında atıksudaki zehirli ve boyalı maddesel kimyasalları kaldırmak için elektron ışınları kullanır.

9 Eğitim Alanında Aynı teknoloji Çek Cumhuriyeti’nde bir şirket tarafından yapılan eğitim araç gereçleri için kullanılmıştır. Şuan cern,Unesco’ya üye olan Senegal ‘in Dekar kentine kurduğu 3.dijital kütüphane .

10 Ulaşım Rasnik Hizalama sistemi,Rottherdam tünellerinde yolu daha rahat görebilme amaçlı parçacık dedektörü kullanılmıştır.


"PARÇACIK FİZİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları