Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Radyonüklid Üretimi Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Radyonüklid Üretimi Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç"— Sunum transkripti:

1 Radyonüklid Üretimi Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbı Laboratuar Teknikleri

2 Nükleer Reaktörler Nükleer Reaktörlerin çalışma prensibi:
Reaktörün içinde zenginleştirilmiş uranyum (U- 235) ve doğal uranyum (U-238) biraradadır. U-235 spontan çekirdek bölünmesine uğrar ve bu arada iki veya üç nötron yayar. Bu nötronlar U-238’i bombardıman eder. Bu şekilde bir dizi reaksiyon oluşur (zincir reaksiyonu). Ek olarak reaktörün yapısında bu yakıt hücrelerini kontrol altında tutmaya yarayan moderatör denilen döteryum içeren ağır su veya grafit yapısında çubuklar vardır.

3 Yüklü Parçacık Hızlandırıcıları
Proton, döteron, triton ve alfa parçacıklarını yüksek enerjide hızlandırırlar. Lineer hızladırıcılar ve siklotron Magnetik alan içinde dairesel olarak hareket kazanırlar her hareketlerinde 200 keV enerji kazanırlar. Siklotronlarda N-13, O-15, F-18, Ga-67, In-111, I-123, Tl-201 gibi maddeler üretilir.

4 Radyonüklid Jeneratörler
Ana-yavru nüklidin ayrılmasına ve yavru nüklidin ürün olarak elde edilmesine neden olan sistemdir. Ana nüklidden yavru nüklid ayrıştırılması işlemine sağılma denir. Tc-99m; Mo-99m/Tc-99m jeneratöründen elde edilir. Bu jeneratörde ana nüklid Mo-99m, yavru nüklid ise Tc-99m’dir.


"Radyonüklid Üretimi Yrd Doç Dr Zehra Pınar Koç" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları