Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ (CERN ). Cern Nedir? CERN Hangi Ülkelere Açık, Bir Üyelik Sistemi Mevcut mu? CERN’de Gizlilik Nasıl Sağlanıyor? CERN’de.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ (CERN ). Cern Nedir? CERN Hangi Ülkelere Açık, Bir Üyelik Sistemi Mevcut mu? CERN’de Gizlilik Nasıl Sağlanıyor? CERN’de."— Sunum transkripti:

1 AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ (CERN )

2 Cern Nedir? CERN Hangi Ülkelere Açık, Bir Üyelik Sistemi Mevcut mu? CERN’de Gizlilik Nasıl Sağlanıyor? CERN’de Kimler, Nasıl Çalışıyor? CERN’de En Önemli Yer Neresidir? 2008 Yılına Ait CERN İle İlgili Birkaç Haber Yazısı Resimler.. Kaynakça..

3 CERN’in açılımı Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi... Adında "nükleer" kelimesi geçiyor ama nükleer araştırma ile ilgili bir şey yapılmıyor. Nükleer çekirdek demek, atomun çekirdeği anlamına geliyor.

4 İsrail Tanrı Parçacığı’na ulaşmaya çalışan CERN’e üye oldu. Netanyahu, bunun İsrailli bilim adamlarının yeteneklerinin de kabul edildiğini gösterdiğini belirtti.

5 Cern’de görev almış bilim adamı Kerem Cankoçak’ın verdiği bilgilere göre dünyanın her tarafından gelen yaklaşık 10 bin kadar fizikçi bilim adamı bir arada çalışıyor. İşin hiç bir gizlisi saklısı yok her şey açık…

6 CERN'de yüzlerce bina, 3000 kişilik destek personeli ve nöbetleşe kısa süreler için çalışan 2500 kadar fizikçi vardır. Bunlardan 100 kadarı teorik fizikçilerdir. Diğerleri ise, teorisyenlerin fikirlerinin tecrübe edildiği deney düzeneklerinin (mekanizmalarının) projelerini hazırlayan, yapımını sağlayan ve deneyleri yürüten tatbikatçılardır.

7 CERN'de en önemli yeri, yeraltındaki parçacık hızlandırıcılarının, yani akseleratörlerin olduğu bölgedir. Tarım arazisinin altında kilometrelerce uzanan dev makinalarda atom parçacıkları ya birbirleriyle, yahut atom çekirdeği ile korkunç hızlarda çarpıştırılırlar. 1956'da kurulan 28 GeV'lik eşzamanlı proton hızlandırıcısından sonra 1976'da da 450 GeV'lik bir başka hızlandırıcı daha kulanıma girdi. 1981'de geliştirilerek çarpışma halkası olarak kullanılabilecek duruma getirilen bu cihazdan bugün, dönüşümlü olarak parçacık hızlandırıcısı ve çarpıştırıcı olarak faydalanılmaktadır. Çarpışmalar ile bazı kısa ömürlü garip madde biçimleri bu arada parçacık fizikçilerinin ilgilendiği W ve Z parçacıkları ortaya çıkarılmıştır. CERN, Avrupa'nın fizik alanında Amerika ve Rusya ile yarışa girmesini sağlamıştır.

8 CERN'de elektrik arızası Deney şimdilik durduruldu.. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) çalıştırılan parçacık hızlandırıcısı, elektrik arızası yüzünden bugün durduruldu. CERN sözcüsü, yerin 100 metre altındaki 27 km'lik dairevi tünelin soğutma sisteminin elektrik arızasından etkilendiğini bildirdi. Sözcü, AFP muhabirine "Bu çok karmaşık bir aygıt; deneme sürecindeyiz, böyle arızalar normal" dedi ve arızanın gün içinde giderilebileceğini ve sistemin tekrar çalıştırılacağını söyledi.Bir hafta önce çalıştırılan "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" adlı dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, proton huzmeleri ışık hızına yaklaştırılarak çarpıştırılacak ve çarpışma sonucu mikrosaniyeler içinde ortaya çıkıp kaybolacak parçacıklar incelenerek madde ve kainatın sırrı aydınlatılmaya çalışılacak.

9 Yüzyılın deneyinden kötü haber Elektrik arızasının faturası ağır oldu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki (CERN) parçacık hızlandırıcısında meydana gelen arızanın düşünülenden daha kötü olduğu ortaya çıktı. Parçacık hızlandırıcı 2 ay sonra tekrar devreye girecek. CERN Sözcüsü James Gillies, uzmanların hızlandırıcıya girerek sorunu incelediklerini söyledi. Arızalı bölgenin tamir edilebilmesi için bölgenin ısıtılacağını belirten Gillies, sorunun giderilmesi için hızlandırıcının kapatılacağını söyledi. Gillies, elektrik arızası yüzünden aşırı soğuk helyumların sızdığını belirtti

10 Parçacık deneyi başka bahara kaldı Büyük Hadron Çalıştırıcısı'nda meydana gelen arıza, deneyin bahara kadar ertelenmesine sebep olduMaddenin yapı taşlarını anlamayı amaçlayan deneylerin yapıldığı dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcı tüneli Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, onarımlar ve kışın planlanan ara nedeniyle bahara kadar kapalı kalacak.CERN sözcüsü James Gillies bugün yaptığı açıklamada, açıklanan onarımın planlanandan uzun süreceğinin anlaşıldığını, ardından da Kasımda planlanan olağan kış dönemi kapatmasının devreye gireceğini belirtti. Arızalanan tünelde uzmanların onarıma başlayabilmeleri için, ısının mutlak sıfır düzeyinden olağan düzeylere yükseltileceğini belirten sözcü, bu ısınma sürecinin haftalar alacağını belirtti. Sözcü, onarımın ardından deneylere başlanması için çarpıştırıcının yeniden soğutulmasının gerekeceğini, soğutmanın da en az 1 ayı bulacağını, dolayısıyla onarımlar nedeniyle Kasım'ın ortalarına kadar kapalı kalacağını kaydetti. Sözcü, Kasım ortasında da olağan kış arasının başlayacağını ifade etti. Sözcü, deneylerin bu nedenle ancak gelecek baharda başlayabileceğini sözlerine ekledi.

11

12

13

14 Bilgiler:  http://www.teknolojide.com/cern-nedir_5560.aspx  https://www.msxlabs.org/forum/muhendislik-bilimleri/199051- cern-avrupa-nukleer-arastirma-merkezi.html Resimler:  http://www.yalcinguran.com/2010/03/cern-ne-karsi-rhic/  http://www.sentezhaber.com/bilim/cernde-yeni-bir-kesif- h89668.html  http://alternatif.blogcu.com/cern-deneyi-karadelik-dunyanin- sonu-mu/3461652  http://peopleus.blogspot.com.tr/2012/07/gods-particle-secret- of-universe.html  http://www.seyrusefer.com/2009/05/17/melekler-ve-seytanlar/


"AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ (CERN ). Cern Nedir? CERN Hangi Ülkelere Açık, Bir Üyelik Sistemi Mevcut mu? CERN’de Gizlilik Nasıl Sağlanıyor? CERN’de." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları