UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OLGU.
Advertisements

Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ.
İKİ ATİPİK KİST HİDATİK OLGUSU
PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİNDE YENİLİKLER
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
YENİ EĞİTİM DÖNEMİMİZ BAŞLIYOR
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ AD
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
GENEL CERRAHİ.
Pınar Çelik TTD 15. Yıllık Kongresi Nisan 2012 Antalya
VAKA-1 AD, 60 yaş, E Kilo kaybı, karında müphem ağrı
PROSTAT KANSERİNDE TARAMA TANI EVRELEME Doç. Dr
Radyoterapi de PET Kullanımı
49 yaşında, Kıbrıs’tan, erkek hasta.
Evre III’de Kombine Tedavi İçinde Cerrahinin Yeri Var mı?
2 dakikada hep beraber tus birikimi yapalım
MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMADA GİRİŞİM YERİNE PROFİLAKTİK RADYOTERAPİ DAİMA GEREKLİ Mİ ? Şebnem PARSPOUR1 , Muzaffer METİNTAŞ1 , Güntülü AK1 Hüseyin YILDIRIM1.
Erken evre testİs tümörlerİnde tedavİ ve takİp
ÖZETLEMENİN TEMEL İLKELERİ.
Periampüller bölge tümörleri
GEP NEN TEMEL CERRAHİ İLKELER
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü, Bornova - İzmir
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER GEP-NET
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
ZAMANI ÖĞRENELİM.
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
OLGU 1 Bilinen hepatit B taşıyıcılığı nedeniyle Lamivudin kullanımı olan 56 yaşında erkek hastaya, temmuz 2010’da mekanik barsak obstrüksiyonu nedeniyle.
Cerrahi-Onkoloji Konseyi
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.
F.G. 49 yaş, erkek Özgeçmiş: Sigara: 20 pk yılı, 3 yıl önce bırakmış
Torasik onkolojide konsey kayıt sistemi, önemi, yapılanması
Mevsim Şeridi
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2013 Salı Uzm. Dr. Uğur.
Kolorektal Kanser Evreleme
Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Rehberi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
F.S.38 yaş, kadın hasta, premenoposal, doğum yapmamış.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Mayıs 2015 Salı Ar. Gör. Dr. Oktay Kuloğlu.
Nasıl Yaparım? Gastroduodenal Stentleme Devrim AKINCI Hacettepe Radyoloji.
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
ZAMANI ÖĞRENELİM.
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
F PET-BT’ DE TUTULUMLARIYLA YAYGIN HEMATOLOJİK MALİGNENSİYİ TAKLİT EDEN BİR AKCİĞER KARSİNOMU Zahide ALAÇAM¹, Neşe DURSUNOĞLU¹, Gamze GÖKÖZ DOĞU², Papatya.
GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Tiroit Sintigrafisi Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesi:
Akciğer Kitlesini Taklit Eden Yellow Nail Sendromu Olgusu
YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA RADYOTERAPİ
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
NAB-PAKLİTAKSEL TEDAVİSİNE YANIT ALINAN BİR METASTATİK PANKREAS KANSERİ OLGUSU. EMRE BİLGİN 1, SERKAN AKIN 1, ÖMER DİKER 1, ŞUAYİB YALÇIN 1 1HACETTEPE.
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
KANSERLİ HASTALARDA MUAYENE.
KARACİĞER TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
2017 AYLARA GÖRE MESLEK GRUPLARI YENİ KAYIT DAĞILIMLARI
2010 Aylık Takvim Bu şablonu, duvar takvimi olarak kullanmak için yazdırabilir veya kendi sununuza eklemek için herhangi bir ayın sayfasını kopyalayabilirsiniz.
2010 TAKVİMİ İYİ SENELER.
Küçük Hücreli Akciğer Ca Olgusu
RENAL REPLASMAN TEDAVİSİ ALAN HIV OLGUSU
Dr. Canan SATIR ÖZEL TCSB MEDENİYET ÜNİV GÖZTEPE EAH, KHD
Ocak 2010 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR 1 2 3
2018 AYLARA GÖRE MESLEK GRUPLARI YENİ KAYIT DAĞILIMLARI
Sunum transkripti:

UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU Gülcan Bulut, Mustafa Şahbazlar, Semih Akın, Burçak Karaca, Ulus Ali Şanlı, Rüçhan Uslu, Bülent Karabulut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü, Bornova - İzmir GİRİŞ Mide kanseri, tüm kanser türleri içinde 5 yıllık sağkalım oranı en kötü kanser olarak rapor edilmektedir. Burada tek hat kemoterapi ve radyoterapi ile kür sağlanan iki metastatik mide karsinomu olgusu sunulmuştur. OLGU 2 39 yaşında kadın hastanın karın ağrısı ve karında şişlik nedeniyle Haziran 2009’da yapılan gastroskopisinde mide angulusta ülserovejetan kitle görüldü. Biyopsisi adenokarsinom olarak sonuçlandı. Temmuz 2009’da laparatomi ile mide antrımda 5x5 cm’lik pankreasa invaze kitle, tüm omentumda, batın duvarında ve pelviste multipl tümör implantları görüldü. Ağustos 2009’da DCF kemoterapisi başlanan hastanın Ocak 2010 PET/BT’sinde FDG dağılımı fizyolojik olarak rapor edildi. Gastroskopi “midede angulusta tedavi öncesi görülen kitleler ve ülser kaybolmış, skarlaşma mevcut” şeklinde raporlandı. Biyopside tümör görülmedi. Ocak 2010-Mart 2010 arası mide lojuna küratif radyoterapi uygulandı. Hastanın bu tarihten sonraki radyolojik ve endoskopik kontrollerinde nüks ya da metastaz olmaksızın izlemi devam etmektedir. OLGU 1 32 yaşında erkek hastaya Şubat 2008’de sırta yayılan karın ağrısı, bulantı ve kusma nedeniyle çekilen batın MR’da karaciğerde metastaz ile uyumlu çok sayıda kitle lezyonu ve patolojik boyutlu abdominal lenfadenopatiler saptandı. Gastroskopide korpus proksimalinde 4x5 cm ülserovejetan kitle görüldü. Biyopsi orta derece diferansiye adenokarsinom olarak raporlandı. Mart 2008’de DCF kemoterapisi başlandı. Mayıs 2008’de batın BT’de metastaz saptanmadı. Ağustos 2008’de PET/BT’de FDG dağılımı fizyolojik olarak rapor edildi. Gastroskopik biyopsisinde tümör görülmedi. İdame kemoterapi ile izlenen hastada Kasım 2008 batın BT’de şüpheli karaciğer nodülleri tarif edilmesi üzerine çekilen PET/BT’de yine FDG tutan lezyon tanımlanmadı. Kasım 2008–Ocak 2009 arasında mide lojuna fluorourasil eşliğinde radyoterapi uygulandı. Nisan 2009’da PET/BT’de nüks yada metastaz görülmedi. Takipte radyolojik görüntülemelerde akciğerde sekel fibrotik değişiklikler ve mide küçük kurvaturda 1 cmlik stabil duvar kalınlaşması dışında bulgu saptanmayan hastanın kontrol endoskopik biyopsilerinde nüks görülmedi. SONUÇ Metastatik hastalığa yönelik tek hat kemoterapi ve radyoterapi ile kür sağlanan bu iki olgunun hastalık natürüne uymayacak şekilde uzun süreli sağkalım ile stabil izlemi devam etmektedir. Bu iki olgu, metastatik hastalıkta bazı olguların lokal tedavilere de aday olabileceğini göstermektedir. Gerek sistemik gerekse de lokal tedaviler ile uzun süreli tam remisyon ile izlenen hastalar için ayrı bir araştırma yapılması gereklidir. Boyle bir alt grup tanımlanırsa, metastatik hastalık bile olsa bazı hastaların lokal tedaviye aday olabileceğini düşünmekteyiz. e-mail: semihakin@yahoo.com