(Radio Frequency Identification) (Radyo Frekansları ile Tanımlama)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
Soru 1 CEVAP.
Kurumlar Arasındaki Alan-Kesiştirici İşbirliği İlişkisi İçin Kerberos Güvenlik Sistemini Geliştirme: “Gelişen & Doğrulanabilir E-Toplum” İçin Yenilikçi.
(Radio Detection and Ranging)
FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Dijital Dünyada Yaşamak
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Veri Toplama Analiz Veri Güvenliği
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS GRUP PROJE SUNUMU IŞIKLA VERİ AKTARIMI
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
SAYISAL HABERLEŞME.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
Nisan 2012, Bilkent Ünivesitesi Kütüphanesi Umut Al Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması.
Yusuf YALÇIN Seda BEYAZYILDIRIM
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
TEST – 1.
SAN-TEZ Bilgilendirme ve Tecrübe Paylaşım Günü
1. 2 Cari İşlemler Satıcı, Alıcı,Personel, Lokasyon ve Banka carilerinin ayrı ekranlardan tanımlanabilmesi. Satıcı, Alıcı,Personel, Lokasyon ve Banka.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Teknolojinin Peşinde Kütüphaneler Tuba Akbaytürk Çanak Ericsson Mobility World 1 Nisan 2005.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
Bulut Depolama.
Ek-2 Örnekler.
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
YAZILIM TABANLI RADYO UYGULAMALARI
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler (Aralık 2007)
1 Kısa Vadeli Kredi Maliyetlerinin Tahmini Yıllık Yüzdesel Maliyet  Farklı vadelerdeki kredileri karşılaştırabilmek için kredi maliyetlerinin belirlenmesinde.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Proje Konuları.
Nisan 2007 Koordinatörler Toplantısı. İçerik Akıllı kart nedir? Projenin kapsamı nedir? Akıllı kartınızla neler yapabilirsiniz? Akıllı kartınızla neler.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
Ağ Teknolojileri Dr. Kemal BIÇAKCI. 2 Amaç Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? –Günümüz İnternetinde gözlemlediğimiz.
AKILLI KART İLE ÖĞRENCİ YOKLAMA SİSTEMİ
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Yrd.Doç.Dr. Şule Itır SATOĞLU Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü YAEM ‘ 2010 – Sabancı Üniversitesi.
Bilişim Teknolojileri Güvenliği. BT Güvenliği Bilişim teknolojisi kullanan bir kuruluşun en önemli hedeflerinden biri bu teknolojiyi gerektiği gibi çalışır.
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Temel Ağ Cihazları.
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri – Temel Kavramlar
HIMMS Analitik Seviyelendirmede
LOJİSTİK BİLGİ SİSTEMLERİ
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ Fatma tekin no:
HAZIRLAYAN: ELİS MERCAN( )
Dijital kütüphane işlevleri
Nesneler İzlenebilir ve Yönetilebilirmi? Çözüm: RFID
M. Erkan YÜKSEL1, A. Halim ZAİM2  
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
Sunum transkripti:

(Radio Frequency Identification) (Radyo Frekansları ile Tanımlama) 05011004 - Ayhan KARGIN

Sunum İçeriği RFID Tanımı ve Tarihçesi RFID Bileşenleri EPC (Electronic Product Code) RFID Kullanım Alanları RFID ve Barkod Karşılaştırması RFID ve Güvenlik RFID’nin Gelişememe Sebepleri Sonuç

Tanım RFID: mikroçipe, indüksiyon- elektrik çeviricisine ve antene sahip bir etiket ile bu etiketten gelen radyo frekanslarını algılayabilen bir okuyucudan oluşan bir sistemdir.

Tarihçe RFID’in tarihçesi incelendiğinde ilk kullanımın 1926 yılında ve askeri amaçlı olduğu görülmektedir. İngiltere 2.Dünya Savaşı esnasında RFID’den düşman ve müttefik uçakların belirlenmesinde faydalanmıştır. RFID’in ilk ticari kullanımı ise 1984 yılında General Motors tarafından gerçekleştirilmiştir. General Motors otomobillerin gövdelerine yerleştirdiği RFID etiketlerle her gövdede doğru ekipmanların kullanıldığını kontrol etmeyi amaçlamaktaydı.

RFID Bileşenleri Etiket Anten Denetleyici Yazılım

Etiket Nesne hakkındaki bilginin depolanmış olduğu bir mikroçip ve antene sahip, üzeri koruyucu tabakayla kaplı bir aygıttır. 64bit’den 8MB’a kadar veri depolama özelliğine sahiptir.

Etiket Çeşitleri

Anten RFID antenler, elektromanyetik dalgaları bir sistemden alıp çevreye veren ya da çevresindeki elektromanyetik dalgalardan aldığı işaretlerle bir sistemi besleyen, kablosuz haberleşme sistemlerinin performanslarını artırmak için kullanılan cihazlardır.

Okuyucu RFID etiket üzerindeki antenden sinyal alarak etiket bilgisini okuyabilen, radyo frekansı aracılığıyla üzerindeki antenden etikete sinyal yayan, gerektiğinde etikete yeni bilgilerin yazılmasını sağlayabilen bir donanımdır.

Denetleyici Radyo frekans modülü olarak düşünülebilir. Yazılım ile donanım arakatmanıdır.

RFID Çalışma Prensibi Etiket radyo frekansları ile aktif hale gelir. Etiket aldığı enerji ile programlandığı yanıtı gönderir. Okuyucu etiket cevabını algılar. Cevap denetleyici aracılığıyla yazılıma ulaşır. Yazılım ile yanıta göre istenen işlemler yaptırılır.

EPC Ürünleri Dünya çapında tanınabilmesini sağlayan bir koddur. Lojistik, taşımacılık gibi çok ilerleme sağlayan sektörlere standardizasyon getirir. Özellikle uluslararası firmalar için çok gereklidir. (RFID teknolojisine geçtikleri için)

RFID Kullanım Alanları

Kimlik Doğrulama Pasaportlar Üniversite Giriş Kartları İşyeri Giriş Kartları Derste Yoklama Almak İçin De Kullanılabilir

Temassız Kredi Kartları (e-para) * Temassız Kredi Kartları (e-para) * Araç Tanıma ile otopark işletme sistemleri * Hayvan Tanıma Aşı bilgileri vs. tutma

* Ürün takip, Lojistik * Kütüphanelerde kitap sayımı ve ödünç verme işlemleri için Y.T.Ü. kütüphanesi * Hastanelerde hasta tanıma amaçlı ve Reçetelerde

RFID ve Barkod karşılaştırması

RFID ve Güvenlik – 1 Veri Güvenliğini Tehdit Eden Unsurlar İzinsiz okuma Veri tahrifi Etiketin taklidi Etiketin çalışamaz duruma gelmesi Etiketin sökülmesi Etiket ve okuyucu arasındaki frekansın bozulması (jamming) İletişimin dinlenmesi İzleme (kişi takibi) – gösteri

RFID ve Güvenlik Güvenlik Önlemleri Kimlik doğrulama Kod saklama Transfer verisinin şifrelenmesi Aktif sinyal bozma yaklaşımı Tekrar adlandırma yaklaşımı

RFID’nin gelişmesine engeller Standartları tam olarak belirlenmemiş Farklı ülkelerde farklı frekans aralıklarının kullanılabilmesi Etiket maliyeti şu an barkoddan daha yüksek

Sonuç RFID teknolojisi gelişiyor İş süreçlerinde performansı artırıyor Farklı alanlarda da kullanılarak genişliyor Dünya’daki dinamik nesneler için dinamik bir çözüm

Bitti Dinlediğiniz İçin Teşekkürler…