HÜCRENİN YAPISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Çiçek DİLSİZ
Advertisements

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
HÜCRE VE YAPISI
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
HÜCRE Herkes için Her şey
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRE.
HÜCRE.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
Hayvan ve Bitki Hücresi Arasındaki Farklılıklar
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE ZARI. HÜCRE ZARI HÜCRE ZARINI OLUŞTURAN MOLEKÜLLER.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
KONU:CANLILAR VE HAYAT
Hücre.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
CANLININ EN KÜÇÜK YAPI BİRİMİ
Fen Ve Teknoloji Hücre Ve Organeller.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
MERVE KEKEÇ ÜMRAN MERMERTAŞ PINAR KAYNAR
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen.
HÜCRE NEDİR?.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
Hücre ile ilgili temel bilgiler
HÜCRE.
Canlıların ortak özellikleri
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
HÜCRE NEDİR?.
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
HÜCRE VE YAPISI Lizozom Mitokondri Endoplazmik Retikulum Çekirdek
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
FEN BİLİMLERİ-7 2.ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER 1.Hücre
HÜCRE Bu sunu, üyelerinden
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
KONU:PROKARYOT ÖKARYOT
Sunum transkripti:

HÜCRENİN YAPISI

ÇEKİRDEK İçerisinde kalıtsal özellikleri taşıyan yapılar vardır. Bilinen en küçük hücre,bakteridir. En büyük hücre deve kuşu yumurtasının sarısıdır. En uzun hücreye de yaklaşık 1 m uzunluğunda olan sinir hücreleri örnek olarak verilebilir. Bazı ilkel hücrelerde ise çekirdek yoktur,kalıtsal özellik taşıyan yapıların sitoplazmada dağınık olarak bu ilkel canlılarda bulunur.

Hücreler ikiye ayrılır: 1-) Prokaryot (çekirdeksiz) Hücreler: Bu hücrelerin çekirdeği yoktur. Örneğin bakteri,mavi-yeşil alg prokaryot hücrelidir. 2-) Ökaryot (çekirdekli) Hücreler: Bu tip hücrelerin çekirdeği,zarla çevrili organelleri vardır. Örneğin prostitler,mantarlar,hayvanlar,bitkiler ökaryot hücrelidir. Ökaryot bir hücre dıştan içe doğru üç kısımdan oluşur: 1-) Hücre zarı 2-) Sitoplazma 3-) Çekirdek

Hücrenİn Temel Kısımları Hücre zarı,sitoplazma ve çekirdektir. HÜCRE ZARI: Bütün hayvan ve bitki hücrelerinde bulunan canlı,saydam,esnek ve seçici geçirgen bir zardır. Seçici Geçirgenlik: Hücre zarının bazı maddeleri hücreye alıp bazılarını almamasıdır.

HÜCRE ZARININ GÖREVLERİ Hücreyi dış etkenlerden korumak, Hücreye şekil vermek, Madde alışverişini kontrol etmektir. HÜCRE ZARINDAN GEÇEBİLEN MADDELER Küçük moleküller (glikoz,aminoasit,su,madensel tuzlar) Yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri, Nötr moleküller (oksijen ve karbondioksit)’tir.

Selüloz adı verilen ölü bir maddeden yapılmıştır. HÜCRE ÇEPERİ (DUVARI) Bitkisel hücrelerde hücre zarının dışında bulunur. Hayvan hücrelerinde yoktur. Selüloz adı verilen ölü bir maddeden yapılmıştır. Hücre çeperi cansız,kalın dayanıklı,esnek olmayan, tam geçirgen yapıdadır.

SİTOPLAZMA Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran,renksiz,yarı saydam,yumurta akı kıvamında (kolloid) bir sıvıdır. Sitoplazma canlıdır ve hücrenin bütün hayatsal faaliyetleri burada oluşur. Sitoplazmanın içinde yapıları ve görevleri birbirinden farklı küçük parçacıklar vardır. Bunlara organel denir.

ORGANELLER Ribozom Sentrozom Lizozom Endoplazmik Retikulum Golgi Cisimciği Koful Plastitler Mitokondri

Ribozom: Protein sentezi ile görevlidir. Sentrozom: Hücrede bölünmede görevlidir. Sadece hayvan hücresinde vardır. Bitki hücresinde sentrozom yoktur. Lizozom: İçi sindirim enzimiyle dolu keseciktir. Karbonhidrat,protein ve yağ gibi büyük moleküllerin parçalanmasından sorumludur. Endoplazmik Retikulum: Hücrede madde iletimini sağlar. Golgi Cisimciği: Salgı maddelerinin üretildiği,depolandığı ve paketlendiği organeldir. Ayrıca yağ sentezinde rol oynar.

Koful: Hücre içinde atık madde,su ve besin depolayan kese şeklindeki yapılardır. Bitki hücrelerinde büyük,hayvan hücrelerinde ise küçüktür. Plastitler: Sadece bitki hücrelerinde bulunur. Üç çeşittir: A) Kloroplast: Yeşil renk pigmenti olan klorofil taşırlar. Bitkilerin yapraklarında, ham meyve ve sebzelerinde, genç dallarında, otsu gövdelerinde bulunur. Kloroplastlar fotosentez olayını gerçekleştirir. Fotosentez sonucu besin ve oksijen üretilir.

B) Kromoplast: Sarı,kırmızı ve turuncu renk pigmentlerini taşırlar B) Kromoplast: Sarı,kırmızı ve turuncu renk pigmentlerini taşırlar. Böylece bitki ve meyvelere renk verirler. Vitamin üretip depolarlar. C) Lökoplast: Renksiz plastitlerdir. Bitkinin tohumlarında,kök ve toprak altı gövdesi gibi depo organlarında bulunur. Lökoplastlarda protein,yağ ve nişasta gibi besinler depolanır.

ÇEKİRDEK Çekirdek hücrenin hayatsal faaliyetlerini yönetir. Görevleri: Hücreyi yönetmek,kalıtım bilgisini taşımak ve hücre bölünmesini sağlamaktır. Aynı zamanda özellikleri sonraki hücrelere aktararak kalıtsal devamlılığı sağlar. Çekirdeği çıkarılan bir hücre yaşayamaz. Kalıtsal karakterleri (genleri) taşır. Bakteri ve mavi, yeşil alglerde çekirdek yoktur. Alyuvarların çekirdeği olmadığı için bölünemez.