Çağlar AKGÖZ27.02.20091 WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Advertisements

HTML
Powerpoint Sunum İlkeleri
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
4 Temel Prensip Işığında Web Erişilebilirlik Kriterleri
Web siteniz bu kutunun içinde…
İnternet Sitemizi Açarız! Çok Heyecanlıyız !. Fakat Ziyaretçi Gelmez..
Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr.
May 1, 2009© Copyright SMUH®, Katma Değer. May 1, 2009© Copyright SMUH®, Katma Değer Nedir? “Bir mal veya hizmetin alıcısını, daha yüksek.
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
WEB TASARIM TEKNİKLERİ
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
YZM Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme
ELEKTRONİK PAZARLAMA.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Wordpress 2. Not
Web Tasarımı Temelleri ve Teknikleri
ÖRNEK SUNUM HAZIRLAMA ŞABLONU
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
Oca-09© Copyright SMUH®, Değişmeden Değişmek! (Rev 0.1 – ) Olabilir mi, nasıl?
Websiteniz Nasıl Daha Yapışkan Olur ? Murat Babadağ
HAZIRLAYAN Hakan YİĞİT.
Görsel Okur-Yazarlık *
Powerpoint 2003 – Uzantısı .ppt Powerpoint 2010 – Uzantısı .pptx
Etkili Sunumlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
POWERPOİNT SUNUM İLKELERİ
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
Konu : Okulumuzun Tanıtımı İlgili resimler okul web sayfamızın foto galerisinden alınacak. 1-5 TANE SLAYTIMIZ OLACAK (15 P) 2- HER SAYFANIN KENDİNE AİT.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ Dr. Hüseyin Arak.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
SUNUMA SES , VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ
Uzaktan eğitimde etkili teknikler. Uzaktan eğitimdeki eğilim verilen eğitimi aktif ve dinamik bir hale öğrenim deneyimi haline getirmek.
Slayt (PowerPoint) Hazırlama
Web Sitesi Hazırlama.
Etkili Sunular Oluşturmak
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi
Mayıs 2009© Copyright SMUH®, Sorunların kendileri Cevaplar Değildir..
ETwinning Twinspace Kullanımı Nisan 2014.
TASARIM BELGELERİ DİLARA SOLMAZ.
Brüksel, 19 Mart 2009 Süt Pazar Durumu. Market Situation, 19 March AB-27 süt üretimindeki gelişmeler (Nisan/Aralık 2007 ile Nisan/Aralık 2008’in.
CAN’IN İNTERNET MACERASI
Sunu HazIrlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Poster tasarımları resimlerle desteklenmelidir Yazılar acık ve net olmalıdır. Yazı tipleri okunur olmalıdır . Başlık olmalıdır. Fazla yazı kullanılmamalıdır.
Brifing ve Sunum Hazırlama Teknikleri
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
Hazırlayan: Yrys Moidin kyzy. 1) html; 1. html (hypertext markup language ): hipermetin işaretleme dili. 2) Bu tag wep sayfasında bulunan ilk tagdır.
Web Tasarımı ve Adobe Muse
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
WORDPRESS TE WEB TASARIM. Aşağıdaki linke gidin:
Kazanım : Öğrenci renkleri tanır.
Çalışma Yaprağı.
Tekstilde Tasarım Yöntemleri I Dersi Dönem Sonu Ekip Projesi
POSTER HAZIRLAMA VE POSTER SUNUMU
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
4 .BÖLÜM Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Geliştirmede Öğretmen Nitelikleri Ve Öğretmen Yetiştirme Ahmet ATAÇ- Cihan ÇAKMAK – Gülenaz SELÇUK – İhsan.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
TUANA BİLİŞİM GURURLA SUNAR inceleyin ve Gominisite Yeni Nesil Web Sitesidir Gominisite ile web sitenizi kendiniz yönetebilir ve güncelleyebilirsiniz.
YAZILIM DEĞERLENDİRME
Eğitimde Materyal tasarımı Ve Hazırlama ilkeleri.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ Dr. Hüseyin Arak.
Kitap Kapağı Resimleme
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
Etkili Sunular Hazırlama
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
RENK KULLANIMI Basitlik ve tutarlılık esastır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek.
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Sunum transkripti:

Çağlar AKGÖZ WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Çağlar AKGÖZ Teknik Özellikler Bir web sitesinin önemli öğelerinden olan animasyonlar ve resimler kolayca yüklenebilir olmalı. Sayfalar her zaman erişilebilir olmalı. Bütün “Bağlantılar” ve ses gibi e ks tra özellikler her zaman çalışır durumda olmalı. Hata mesajları belirmemeli. Eğer sayfa ücret gerektiriyorsa, kullanıcıya ödeme yaparken güvenlik sağlamalı.

Çağlar AKGÖZ Amaca Uygunluk Bir sitenin amacı açıkça belirtilmiş olmalı. İçerik bu amacı yansıtmalı. Reklamlar içeriği gölgelememeli.

Çağlar AKGÖZ İçerik Sitenin içeriği hedef kitleye uygun ve anlaşılabilir olmalıdır. Siteyi gezmeye değer kılacak kadar içeriğe sahip olmalıdır. Sitenin ziyaret edilme sıklığı onun kullanışlılığı üzerine bir tahmindir. Her ne kadar farklılıklar olsa da, içerik belli bir mantıksal sıraya göre düzenlenmelidir.

Çağlar AKGÖZ İçerik (devam) Sosyal ön yargılar yaratan (cinsiyet, ırk, ve din ) siteler reddedilmelidir. Eğer sitenin içerisinde çok fazla bilgi varsa, site en azından bir tane “Site Haritası” bulundurmalıdır. Ayrıca “site içerisinde arama” özelliği de bulundurulması faydalı olacaktır.

Çağlar AKGÖZ İçerik (devam) Site içerisinde bulunan bilgiler yeni, doğru ve düzenli olarak güncelleniyor olmalıdır. Bu nedenle sitede belirtilen “Son Güncelleme” mesajı önemlidir. “Telif Hakkı (Copyright)” konusunda dikkatli olunmalıdır. Aynı konu hakkında hazırlanmış başka sitelere bağlantılar verilmelidir. Grafikler içerik ile alakalı ve uygun olmalıdır.

Çağlar AKGÖZ Yazarlık (Sponsorluk) Siteyi hazırlayan birey ya da işletmelerin adların açıkça belirtilmelidir. Web sitesinin yapımcısı ya da yöneticisi sayfada mutlaka “İletişim” adlı bir bağlantı bulundurmalıdır. Uygun durumlarda site içinde kullanılan referanslar açıkça belirtilmelidir. Telif haklarına ya da kanuna aykırı sitelere bağlantı verilmemeli ya da tavsiye edilmemelidir.

Çağlar AKGÖZ Çalışabilirlilik Mesajlarda ve açıklamalarda kullanılan dil açık, sade ve anlaşılabilir olmalıdır. Siteyi kullanmak için gerekli yetiler hedef kitleye uygun olmalıdır. Site içinde kolayca gezilebilmelidir. Gerekli olan “plug-in”ler ya da yardımcı programlar (acrobat reader...) açıkça tanımlanmalı. Gezinmeyi sağlayacak olan butonlar şekil ve yer olarak sabit ve tutarlı olmalıdır. Bağlantı isimleri içeriği açıklayacak şekilde yazılmalıdır. Bağlantı metinleri içeriğe davet eden yazılar olmalıdır. “Buraya Tıkla” tarzı olmamalıdır.

Çağlar AKGÖZ Çalışabilirlilik (devam) Eğer “arama” özelliği mevcut ise, aramanın nasıl yapılacağı belirtilmelidir. Başlıklar, arka zemin, yazı tipi gibi özellikler site içinde tutarlı olarak kullanılmalıdır. İçerisinde çok resim barındıran siteler için, “Sadece Yazı” şeklinde bir seçenek bulundurulmalıdır. Aksi taktirde kullanıcı resimlerin yüklenmesi için uzun süre bekleyecektir. Eğer mümkünse, görme ve işitme engelli bireylere için özel tasarımlar yapılmalıdır.

Çağlar AKGÖZ Tasarım \ Estetik Site tasarımı hedef kitleye çekici gelmelidir. Yazı okunabilir, grafikler tarafından bozulmayacak şekilde hazırlanmalıdır. Yazı ve grafikler tarafından doldurulmamış bir “Beyaz Alan” bırakılmalıdır. Tasarım öğelerinden olan veritabanları, animasyonlar, ses dosyaları vs... belirtilmeli ve açıklanmalıdır. Site herkes tarafından kabul görmüş öğelerden oluşmalıdır. Örneğin tüm hypertextler (linkler) mavi olmalıdır.

Çağlar AKGÖZ Tasarım \ Estetik (devam) Kullanıcıları başlangıç sayfasına geri gelmelerini engelleyecek şekilde “bağlantılar” oluşturulmamalıdır. Bazen aynı site farklı browser larda farklı görünecektir. –Bunu engellemek için Web siteleri farklı browserlarda test edilmelidir. Renkler gözü çok rahatsız edecek şekilde olmamalıdır. –Uzmanlar bir sitede en fazla 4-7 renk arası kullanılması gerektiğini söylemektedir.

Çağlar AKGÖZ Tasarım \ Estetik (devam) Web siteleri hem sıcak (kırmızı, turuncu, sarı) hem de soğuk (mor, mavi, yeşil) renkleri aynı anda içermelidir. Ama en temel nokta zemin-yazı zıtlığını ayarlamaktır. Renkler görme problemi olanlara göre de ayarlanmalıdır. Bir site en iyi “açık arka zemin” ve “koyu yazı” mantığıyla görünür olur ya da tam tersi... Ama eğer sayfa çıktı alınacak olursa “açık arka zemin” ve “koyu yazı” her zaman daha iyi sonuçlar üretecektir. Büyük resimler önce küçük halinde sunulmalı, eğer kullanıcı isterse tıklayarak büyütmelidir.