TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
Advertisements

Bu Slayt Sosyal Bilgiler konularını daha iyi öğrenebilmek ve öğretebilmek için hazırlanmıştır Ülkemiz ve Dünya Ünitesi 1. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE E-DEVLET UYGULAMALARI
ADOPEN.
GÜLOĞLU TİCARET Seracettin Güloğlu tarafından 1975 yılında kurulmuş olup, sektöre Teneke, Baca Armatürü ve Soba malzemeleri imalatı ile başlamıştır.
Genel amaç : “TRC2 (Diyarbakır ve Şanlıurfa) bölgesinin ekonomik potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip işsizliğin, yoksulluğun ve gelir dağılımındaki.
Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
Akaryakıt Sektörü Pazar Gelişmeleri
KÜRESEL ISINMA VE DOĞALGAZ KULLANIMI
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
PANKOBİRLİK ŞEKER SANAYİ VE BİYOETANOL ÜRETİMİ Dr. Figen AR.
Gökhan AY Süreç Geliştirme Yöneticisi.
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
AB Hakkında Genel Bilgiler
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
TEB KAMU BULUŞMALARI İZMİR Mayıs FARKLI ve İNOVATİF HİZMETLER KOBİ’lere Değer Katmak İçin Yola Çıktık... KREDİLER NAKİT YÖNETİMİ DIŞ TİCARET Bu.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
Amerikan Ticaret Müsteşarlığı 2013
Petrol Sektöründe Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve “ADR” Uyum Süreci
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
BÜYÜME.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi &
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
Türk Patent Enstitüsünün Teknoloji Transferine Yönelik Çalışmaları Prof. Dr. Habip ASAN Türk Patent Enstitüsü Başkanı.
BP ve Emisyon Ticareti Tahir Uysal BP Türkiye. 2 BP ve Yenilenebilir Enerjiler Emisyonların azaltılması −İş kollarında emisyonların azaltılması −Alternatif.
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE BİYODİZEL. Avrupa Birliği sürecinde Türkiye, 84 kanun ve yönetmelikte değişiklik, 391 yeni kanun ve yönetmelik olmak üzere toplam;
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
BİYOKÜTLE.
Fatih DULKAN Daire Başkanı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
BİYOETANOL’ün TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKISI
TÜRKİYE KİMYA PETROL LASTİK VE PLASTİK SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI Cem KILINÇ Çevre Mühendisi Kasım 2008 Ankara.
Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
No Konu Ürettiklerimiz
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BİYOGAZ.
KAMU MALİYESİ.
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
BİYOKÜTLE ENERJİSİ Bioyütle biyolojik kökenli fosil olamayan organik madde kütlesidir. Biyokütle terimi çok geniş anlamda yaşayan organizmalardan üretilen.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI Türkiye’nin İlk Biyoetanol Üreticisi Tarımsal Kimya Teknolojileri A.Ş. (TARKİM)

TÜRKİYE BİYOETANOL UYGULAMALARI ÜRETİM TARKİM olarak Biyoetanol üretimimizi yerli buğday veya mısır kullanarak yapmaktayız. Ürettiğimiz Biyoetanol “yakıt etanolü” olarak kullanılmaktadır. Bu amaca uygun olarak seçilmiş üretim standardı : ASTM D 4806–01a numaralı standarttır. Denatürasyonu kullanım amacına uygun olarak “Kurşunsuz Benzin” katarak fabrikamızda sevk öncesi yapmaktayız.

TÜRKİYE BİYOETANOL UYGULAMALARI KULLANIM Kullanım oranı %2’dir. Kullanım oranı Maliye Bakanlığının izni ile %2 olmuştur. Benzinlerde bulunan ÖTV’den muafiyet ancak %2 oranında katkı yapıldığında geçerli olmaktadır. Türkiye’de Biyoetanol Petrol Ofisi tarafından kullanılmaktadır.

ABD’DEKİ UYGULAMALAR ABD’de Biyoetanol katkısı %10’dur. Minnesota, Iowa, Wisconsin, vb. Tarımsal üretimin yüksek olduğu eyaletler 2008 yılından itibaren Biyoetanolün benzinlere %20 oranında katılmasını yasayla kabul etmişlerdir. 2005 yılında ABD yönetiminin çıkardığı yeni yasayla “Biyoetanol”ün 2012 “Mecburi” kullanımı 5 milyar galondan (18.9 milyar litre) 7.5 milyar galona (28.4 milyar litre) çıkartılmıştır. 2005 yılından başlayarak önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’nin vereceği teşviklerin (üretim ve araştırma-geliştirme için) 14.5 milyar ABD doları olacağını da ayrıca karar altına almıştır.

AB’DEKİ UYGULAMALAR 2003 yılında alınmış olan “EU Biofuels Directive” ile 2005 yılından başlayarak ve tedrici arttırıma giderek 2010 yılında biyoyakıtların akaryakıtlar içindeki payının %5,75 olması ve ÖTV muafiyeti karar altına alındı. %5,75 oranını açmakta fayda var: AB direktifi bu yüzdeyi enerji miktarı olarak belirtmektedir. %5,75 benzin miktarına eşit Biyoetanolden bahsedilmektedir : Bizdeki uygulamaya göre hacim cinsinden %9’a eşit olmaktadır. 2005 yılının sonunda AB Komisyonunun yayımlamış olduğu “Biyoetanol ve Biyokütle Aksiyon Planı” neticesinde 2003 yılındaki direktifi değiştirmek üzere çalışmalara başlanmış bulunmaktadır : çalışmanın temel amacı Biyoyakıtların kullanımının mecburi hale getirilmesi ve kullanım oranının arttırılmasıdır. (2003 yılındaki AB Direktifinde “Mecburi Kullanım” uygulaması üye ülkeye bırakılmıştı, yeni çalışmanın amacı “Mecburi” kullanımın AB Direktifi olarak şekillenmesidir.

TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER “Yerli Tarım Ürünleri” kullanılarak üretilen Biyoetanolün kullanımının mecburi hale getirilmesi, Biyoetanolün benzinlere karışım oranının 2007 yılında %5’e çıkartılması, 2010 yılı için AB’ye paralel olarak kullanım oranının yıllara yayılarak %9’a çıkartılması, ÖTV muafiyetinin devam etmesi, Biyoetanolün benzinlere karışımının ve satışının Akaryakıt Dağıtım Şirketleri vasıtasıyla yapılması, Böylece hem Türkiye tarımına yeni ve katma değeri yüksek bir sektör kazandırılmış olacak hemde tarım ürünlerimiz çeşitlendirilmiş olacaktır.

TARKİM A.Ş. BURSA MUSTAFAKEMALPAŞA TESİSİ