Hazard Analysis and Critical Control Point

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HACCP TETKİK EĞİTİMİ BURSA.
Advertisements

MODÜL 4 Organizasyon.
Satın alma ve stok yönetimi
TS-EN-ISO 9001:2000 KYS DÖKÜMANTASYON EĞİTİMİ
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
T.C. BURSA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Projenin Yürütülmesi ve KAPANIŞ
KALİTE Hizmetin sunum standartlarının belirlenmesi, ve hizmete insanlar tarafından duyulan inanç, güven ve memnuniyetinartırılmasıdır.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
Kimya Mühendisliği Bölümü
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
ISO 22000: 2005 HACCP GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
İyi Üretim Teknikleri (GMP)
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Adli Tıpta Kalite Yönetimi ISO 17025
Yeterlilik Tetkiki ve Ayrıntılı Planlama ve Tetkik Stratejileri Vildan Mevsim.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
Tamir Bakım Planlaması
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
ISO 9001 standardı maddelerinin tanıtımı ve yorumlanması
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 9) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri:
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
HACCP nedir HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Points - Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri Gıda ürününün güvenliği ürünü kullanan.
İmalat Sürecinde Kalite Sağlama Gereklerinin Yerine Getirilmesi ve Bu Konuda Çalışan Kaynak Personelin Üzerine Düşen Görevler Kıvılcım Erçevik Metalurji.
Kurulan firma ismini, öğrenci isim, numara ve iletişim bilgilerini içermelidir.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ. Kalite yönetim sistemi, amaçlanan kaliteye ulaşmak amacıyla ilerletilen tüm süreçleri, açıklanan prosedürleri, ve benimsenen.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
URUN GELıSTıRME KALıTE GUVENCESı VE STANDARDLARı SUMEYRA CELıK ZıRVE UNıVERSıTESı DıSTıCARET BOLUMU 1 NıSAN 2016.
KAYNAK YÖNETİMİ Kaynakların sağlanması Müşteri memnuniyeti hedeflenerek, kalite yönetim sistemiuygulanması ve iyileştirilmesi için gerekli olan kaynakihtiyaçları.
TS EN ISO/IEC Personel belgelendirme sertifikalandırma işi yapmak isteyen kurum ve kuruluşların akreditasyon şartlarını içeren uluslararası bir standarttır.
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
HACCP ve ISO22000 UYGULAMALARI Dyt. İlkay KIVRAK.
TS-EN-ISO 9001:2000 KYS DÖKÜMANTASYON EĞİTİMİ HALIL EFE.
Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
Gıda kalite sağlama sistemleri
ISO HACCP ve ISO22000.
TKY UYGULAMASI.
ISO HACCP ve ISO22000.
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
ISO9001:2015 STANDARD REVİZYONU
ISO9001:2015 STANDARD REVİZYONU
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ HACCP Ve DÜNYA’DA UYGULAMALARI Hazırlayan Diyetisyen Nergiz Saruhan TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ Öğretim Görevlisi DR.DYT. Müge.
Kimya Mühendisliği Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO
ISO Hijyen Uygulamaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sertifikasyona giden adımlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

Hazard Analysis and Critical Control Point HACCP Hazard Analysis and Critical Control Point 1. HACCP nedir? 2. Yedi temel prensip (ayrıntılı) Tehlike analizi, Kritik Kontrol Noktalarının Saptanması, Her Kontrol Noktası İçin Kritik Limitlerle, Koruyucu Önlemlerin Belirlenmesi, Kritik Kontrol Noktalarının Denetlenmesi İçin Prosedürlerin Belirlenmesi, Denetleme, Kritik Limitle karşılaşılmadığını Gösterdiği Zaman, Kullanılacak, Düzeltici Faaliyetlerin Belirlenmesi, Sistemin Düzgün Bir Şekilde Çalıştığının Kanıtlanması İçin Prosedürlerin Belirlenmesi, HACCP Sisteminin Dokümanlarla Desteklenmesi İçin, Etkili Kayıt Tutulması 3. Önkoşul Programları 4. HACCP belgelendirme başvurusu öncesi hazırlık adımları 5. HACCP ile ilgili tanımlar 6. HACCP Uygulama Prensipleri 7. HACCP SİSTEMİ VE UYGULANMASI 8. HACCP Sertifika Başvurusuna Hazır Hale Gelme Aşamaları

HACCP Belgelendirme Başvurusu Öncesi Hazırlık Adımları 1.0 GİRİŞ 2.0 LİTERATÜR ARAŞTIRMASI 3.0 HACCP EKİBİ VE PROJE TAKVİMİ 3.1 HACCP Proje Ekibindeki Elemanların Projedeki Görevlerinin Özetlenmesi 4.0 HACCP ORGANİZASYONU, EĞİTİM  VE BİLGİ AKIŞI 5.0 GIDANIN TANIMLANMASI 5.1 GIDANIN ÖZELLİKLERİ, DAĞITIM VE KULLANIM ŞEKLİ 5.1.1 Ürünün Genel İsmi  5.1.2 Nasıl kullanılacağı ve Tüketim Şekli   5.1.3 Ürünün Genel Özellikleri 5.1.4 Ambalaj Türü 5.1.5 Raf Ömrü 5.1.6 Satılacağı Yerler 5.1.7 Üründeki Uyarıcı İfadeler 5.1.8 Ürünün Dağıtım Şekli 5.1.9 Ürünün Müşteri Grubu 5.2 HAMMADDE VE KATKI MADDELERİNİN TANIMLANMASI 6.0 PROSES AKIŞ ŞEMALARININ HAZIRLANMASI 7.0 PROSES AKIŞ ŞEMALARININ YERİNDE DOĞRULANMASI 8.0 HİJYEN VE SANİTASYON 8.1 HİJYEN PROSEDÜRLERİ 8.2 KİŞİSEL TEMİZLİK 8.3 ORTAM TEMİZLİĞİ 8.3.1 Temizlik Organizasyonu ve Kaynaklar 8.3.2 İşletme Dışı Temizliği 8.3.3 İşletme İçi Temizliği 8.3.4 Ekipman ve Tesis Temizliği 8.4 HAMMADDELERİN TEMİZLİĞİ 8.5 ÇAPRAZ KİRLENMENİN ÖNLENMESİ

HACCP UYGULAMA PRENSİPLERİ 1.0 TEHLİKE ANALİZLERİ 1.1 GİRİŞ 1.2 SALGIN VERİLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ 1.2.1 Salgın Verilerinin Önemi 1.2.2 Gıdanın Bulaşması ve Taşıyabileceği Tehlikeler 1.2.3  Mikroorganizmaların Canlı Kalması ve Çoğalması 1.3 HAMMADDELERİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ 1.4 ÜRETİM ŞEKLİNİN VE AŞAMALARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ 1.5 TEHLİKELERİN DOKÜMANTE EDİLMESİ 2.0 KRİTİK KONTROL NOKTALARININ BELİRLENMESİ 3.0 KRİTİK LİMİTLERİN BELİRLENMESİ ve HACCP PLANI 5.0 DÜZELTİCİ FAALİYETLER 5.1 DÜZELTİCİ FAALİYET ÇEŞİTLERİ 5.2 DÜZELTİCİ FAALİYETLERİN AŞAMALARI 5.2.1 Düzeltici Faaliyet Sistemi 5.2.2 Bir Düzeltici Faaliyetin Gerçekleştirilmesi 4.0 GÖZETİM 4.1 SÜREKLİ VE ARALIKLI GÖZETİM 4.2 GÖZETİMİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ 6.0 KAYITLAMA 6.1 HACCP KAYITLARI 6.2 ÜRÜN İZLENEBİLİRLİĞİ 6.3 GERİ ÇAĞIRMA 6.4 UYGUN OLMAYAN/HATALI ÜRÜN KONTROLÜ 7.0 DOĞRULAMA 7.1 DOĞRULAMA VE GEÇERLİLİK PROSEDÜRLERİ 7.2 DOKÜMANLARIN DOĞRULANMASI 7.3 UYGULAMANIN DOĞRULANMASI 7.3.1 Günlük, Haftalık ve Aylık Çizelgelerle Kontrol 7.3.2 Kayıtların İncelenmesi 7.3.3 Proses / Ürün Gözetimi 7.3.4 Hijyen Kontrolleri 7.4 HACCP SİSTEMİNİN GEÇERLİLİĞİ 7.5 PLANLI İÇ KALİTE DENETİMLERİ 7.6 YÖNETİMİN HACCP SİSTEMİNİ GÖZDEN GEÇİRMESİ

HACCP SİSTEMİ VE UYGULANMASI 1. AMACI 2. HACCP PLANI 2.0. PLANIN FORMATI 2.1. ORGANİZASYON ŞEMASİ VE MULTİDİSİPLİNER HACCP EKİBİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK TANIMI 2.2. ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN TANIMI 2.3. /A ÜRETİM AKIŞ DİYAGRAMI 2.3./B KONTROL NOKTALARI l) Muhtemel Tehlikelerin Tanımlanması ve Analizi; (Prensip:1) 2) Kritik Kontrol Noktalarının Belirlenmesi; (Prensip:2) 3) Kritik Ümitlerin Belirlenmesi; (Prensip:3) 4) izleme Prosedürünün Kurulması; (Prensip:4) 5) Düzeltici İşlemlerin Kurulması; (Prensip: 5) 6) Kayıt ve Dokümantasyon; (Prensip: 6) 7) Doğrulama Prosedürünün Kurulması; (Prensip: 7) 2.4. KAYIT MUHAFAZA SİSTEMİ 2.5 STANDART SAĞLIK ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ 2.6. GERİ DÖNÜŞ PROSEDÜRÜ 2.7. TÜKETİCİ ŞİKAYET İŞLEMLERİ 3. HACCP PLANLARININ ONAYLANMASI VE DENETLENMESİ

HACCP Sertifika Başvurusuna Hazır Hale Gelme Aşamaları - HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) - HACCP Sisteminin Geliştirilmesi - Ön şart programlarının hazırlanması - GMP - HACCP uygulaması için ön şart  (prerequisite programs) - SSOP (Standart Sanitasyon Uygulama İşlemleri) Prensipleri ve Gıda Sanayinde Uygulanması - HACCP planının hazırlanması - HACCP planının uygulanması HACCP planının kanıtlanması - HACCP sertifikasyonu