1. ATOM VE ELEKTROLİZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SICAK DALDIRMA GALVANİZLEME BİZİM İŞİMİZ
Advertisements

M. acer.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
Deney No: 13 Elektrolitik Kaplama
Yükseltgenme/İndirgenme (Redoks) Reaksiyonları
KİMYA 10 ÜNİTE-1: ATOMUN YAPISI I. BÖLÜM: Atom ve Elektrik
ELEKTROKİMYA.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
Kimyasal Reaksiyonlar (Tepkimeler)
ANODİK KORUMA 12.
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
Korozyon 1.
Elektrokimya Kimyasal olaylardan yararlanarak elektrik enerjisi elde etmeyi yada elektrik enerjisinden yararlanarak kimyasal olayları gerçekleştirmeyi.
Kimyasal maddeler. Mol kavramı. Denklem denkleştirme.
DİRENÇLERİN BAĞLANMASI
Deney No: 14 Elektrokimyasal Piller
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
Elektro-Kimyasal İşleme
DOKUZUNCU HAFTA Metaller; s-bloku metalleri, p-bloku metalleri. Çinko ailesi metalleri. 1.
ELEKTRİK.
Yükseltgenme-İndİrgenme (Redoks) Tepkİmelerİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
YÜKSELTGENME – İNDİRGENME
Bakır, gümüş, altın. Elde edilişleri ve kimyasal reaksiyonları.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
SICAK PÜSKÜRTME YÖNTEMİ
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atomlar katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Tek katmanlıysa bu katmana ve bu katmanda iki.
ELEKTROLİZ.
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Elektrokimyasal Piller
1. Petrucci, H. R. , Harwood, S. W. , Genel Kimya, Çev. Uyar. T
Elektriklenme Deneyimlerinden Atoma:
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
ELEKTROKİMYA.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
İYON YÜKÜ VE YÜKSELTGENME BASAMAĞI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
ELEKTROMETALURJİK PROSESLER
Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz.
Adı ve soyadı: İlayda GÜNEŞ Numarası:
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
ELEKTROKİMYA Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Korozyon ve Katodik Koruma
ELEKTROKİMYA.
POTANSİYEL-pH DİYAGRAMLARI
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ AS İ TLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : Mehmet KÜÇÜKOĞLU.
Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz.
Korozyon ve Katodik Koruma İnş.Müh. Seyit ERDEN Met. Müh. M. Caner DEĞERTEKİN.
Yüksek Voltaj Katot Anot.
Sunum transkripti:

1. ATOM VE ELEKTROLİZ

ELEKTROLİZ OLAYININ TANIMI İçerisinde anyon ve katyonların bulunduğu bir karışımdan elektrik akımı uygulamak suretiyle iyonların nötrlenmesidir.

ELEKTROLİZ OLAYINDA BAŞLICA NİTEL KURALLAR Anyonlar anotta, katyonlar katotta açığa çıkar. Ortamda birden fazla katyon varsa katotta indirgenme yarı pil potansiyeli büyük olan önce indirgenir. Ortamda birden fazla anyon varsa yükseltgenme yarı pil potansiyeli büyük olan anotta önce yükseltgenir.

ELEKTROLİZ OLAYINDA FARADAY PRENSİPLERİ 1. Elektroliz devresinden geçen akım miktarı ile katot ve anotta toplanan ya da çözünen madde miktarı doğru orantılıdır. 2. Bir elektroliz devresinden 1 Faradaylık akım geçirilirse anot ya da katotta 1 eşdeğer gram madde toplanır ya da çözünür. 1 Faraday = 1 mol elektron = 96500 coulomb (kulon)

Q = It Q : Elektrik yükü (coulomb) I : Akım şiddeti (amper) t : Zaman (saniye) 3. Seri bağlı elektroliz kaplarından aynı akım geçtiğinde birinin katodunda ya da anodunda toplanan ya da çözünen madde miktarı bilinirse diğer kapların katot ya da anotlarında toplanan ya da çözünen madde miktarları hesaplanabilir.

ELEKTROLİZLE METAL KAPLAMA VE BAŞLICA UYGULANDIĞI YERLER Kendiliğinden gerçekleşmeyen kimyasal reaksiyonlarda kaplama işleminin elektrolizle olması şarttır. Demirin krom ve çinko ile kaplanması, bakırın nikel ile kaplanması buna örnektir. Yanlış uygulamalardır.

Kendiliğinden gerçekleşen kimyasal reaksiyonlarda kaplamanın daha kalın olması için elektroliz yöntemi kullanılabilir. Demirin nikel ile kaplanması buna örnektir. Krom kaplamaya kromaj, nikel kaplamaya nikelaj denir.

ENDÜSTRİDE ELEKTROLİZ 2Al2O3 → 4Al + 3O2 2ZnSO4 + 2H2O → 2Zn + O2+ 2H2SO4 2NaCl + 2H2O → 2NaOH + H2 + Cl2 2NaCl → 2Na + Cl2