Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bakır, gümüş, altın. Elde edilişleri ve kimyasal reaksiyonları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bakır, gümüş, altın. Elde edilişleri ve kimyasal reaksiyonları."— Sunum transkripti:

1 Bakır, gümüş, altın. Elde edilişleri ve kimyasal reaksiyonları.
ONBİRİNCİ HAFTA Bakır, gümüş, altın. Elde edilişleri ve kimyasal reaksiyonları. 1

2 Bakır, Gümüş, Altın (Cu, Ag, Au)
Tipik metaldirler. İyi iletkendirler. Gümüş beyazdır, altın ve bakır kırmızı renklidir. Çok ince tel ve levha haline getirilebilirler. Çok parlak ve güzel renkli oluşları süs eşyası olarak kuyumculukta ve çatal bıcak sanayiinde kullanılmalarını sağlar. Bakır; elektrik ileten teller, borular ve para yapımında, gümüş; çatal bıçak yapımında, para yapımında, elektronik cihazlarda, fotoğrafçılıkta, ayna yapımında ve kuyumculukta kullanılır. Altın; kuyumculuk, fotoğrafçılık, yansıtıcı pencereler ve elektronik cihazlarda kullanılır. Gümüş ve altın çok iyi iletken olmasına rağmen bakır en ucuz iyi iletken olarak kullanılır.

3 Bakır Bakır doğada, malahit CuCO3.Cu(OH)2, kalkopirit CuFeS2 gibi hidroksit ve sülfür filizleri şeklinde bulunur. Filizlerin yüksek fırında kok ile karbon monoksit üzerinden indirgenmesi ile ham bakır ele geçer. Ham bakır anot olarak bağlanarak elektroliz yoluyla saflaştırırlır ve altın, platin, gümüş gibi kıymetli maden safsızlıklarını anot çamuru olarak bırakır.

4 Elektrolitik bakır ham bakırın elektroliziyle elde edilir:

5 Bazı altın, gümüş ve bakır alaşımları : Pirinç : Cu-Zn Bronz : Cu-Sn
Alman gümüşü : Cu-Zn-Ni Nikel para : Cu-Ni (% 75) Altın (18 ayar) : Cu-Au-Ag Menekşe altın : Au-Al Beyaz altın : Au-Pd-Ni (veya Zn)

6 Süper iletkenlik Çağdaş fiziğin en ilginç olaylarından sayılan süper iletkenlik H.K. Onnes tarafından 1911 de cıvanın sıvı helyum içinde (4K de) direncinin sıfır oluşuyla keşfedilmiştir.


"Bakır, gümüş, altın. Elde edilişleri ve kimyasal reaksiyonları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları