e-Kitaplar ve Kütüphaneler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya çapında 60’dan fazla ülkede kullanılan Westlaw International;
Advertisements

Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Yazılım Geliştirme ve Java
Geçmişten Geleceğe: Elit Yazılım
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
Zeynep Niksarlı & Ebru Bezik Aktaş
SANAT ÜRÜNLERİ ONLİNE SATIŞ SİTESİ
MOBİL ÖĞRENME VE MOBİL UYGULAMALAR
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
Mobil Kütüphane Uygulamaları ve Özellikleri
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ KATALOG TARAMA
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
GİRESUN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEMİNERİ
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
EBooks & Audiobooks Mehmet Can Soyulmaz Field Sales Representative EBSCO Publishing TUBİTAK ULAKBİM 7. Yıllık Toplantısı 24 Mayıs 2011 Elektronik Kitaplara.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ KULLANICI/KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUBU Kullanıcı/Kütüphaneci Eğitimi Grubu ANKOS çatısı altında 2002’de.
5. VE 6.SINIFLAR YOĞUNLAŞTIRILMIŞ İNGİLİZCE PROGRAMI (YİP) BİLGİLENDİRME İNGİLİZCE ZÜMRESİ.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Medipol Üniversitesi
Teknolojinin Peşinde Kütüphaneler Tuba Akbaytürk Çanak Ericsson Mobility World 1 Nisan 2005.
Wiley İnterScience TUBİTAK-EKUAL & SAĞLIK BAKANLIĞI Eğitim Toplantısı Wiley InterScience
Digital (elektronik) Kütüphanelerin Gelişimi Bülent Karasözen ODTÜ Geleneksel kutuphanelerin temel gorevleri –Koleksiyon geliştirme ve saklama –Bilgi hizmetleri.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Bilgi Kaynağı Olarak Veritabanları
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
RSS Rss nedir? Rss özellikleri nelerdir? Rss Nasıl kullanılır?
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
YAZILIM.
ELEKTRONİK KOLEKSİYON GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası 31 Mart 2005.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
ELEKTRONİK TİCARET TÜRLERİ
Bilgi Kaynağı Olarak Veri Tabanları
İDARİ BİRİMLER GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI Mayıs Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı.
Elibrary.worldbank.org World Bank eLibrary Sunumu.
Full Text Finder. Yeni Full Text Finder nedir, parçaları nelerdir? EDS, AtoZ ve LinkSource araçlarının birleştirilmiş halidir. Aşağıdaki fonksiyonlara.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Aralık İçerik Dil seçimi Sisteme giriş ve şifre değiştirme Basit katalog sorgulama Materyal yeri belirleme Materyal ayırtma (Rezerve etme) Gelişmiş.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
ELEKTRONIK KÜTÜPHANELER Tacettin İnandı. Kapsam E – kütüphane Tıp – Sağlık Kütüphaneleri Hastane Kütüphanesi Elektronik yayınlar.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Kütüphane ve Dokümantasyon
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
Bilimsel Bilgiye Erişim
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Pratik kullanım rehberi
Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı
Sunum transkripti:

e-Kitaplar ve Kütüphaneler Tuba Akbaytürk & Münevver Tonta

İçerik eKitabın gelişimi Güncel teknolojiler Kütüphane Kullanımı eKitap piyasası Fiyat Modelleri Konsor- siyum alımları Telif hakları eKitabın gelişimi Güncel teknolojiler Telif hakları eKitap piyasası Konsor- siyum alımları Kütüphane Kullanımı Fiyat Modelleri

e-Kitap nedir? Bir kitabın çevirimiçi gösterimi olan sayısal obje; Sayısal dağıtım amacıyla sayısal formata çevrilmiş referans kitabı, ders kitabı, ticari kitap gibi her türlü yayınlanmış materyal; Basılı kitabın bilgisayarda ya da özel tasarlanmış el araçlarında okunabilen sayısal versiyonu; Tanım: the electronic book exchange system web site Tanim: NetLibrary web sitesi Tanım: Concise Oxford English Dictionary

e-Kitap teriminin farklı kullanımları e-Kitap terimi sayısal kitap anlamı dışında e-kitap okumada kullanılan ürünler için de kullanılmaktadır. Bu ürünler yazılım ya da donanım olabilir. Ürünlerdeki çeşitlilik de terim ve tanım karışıklığını arttırmaktadır. Bu sunumda e-kitap terimi sadece e-metin olarak yayınlanmış kitaplar için kullanılacaktır. 1. http://ebooks.strath.ac.uk/eboni/documents/definition.html

e-Kitaplar gerçekten yeni mi? 1995-1996’dan beri Encyclopedia Britannica CD’de yayınlanmaktadır. Encarta Encyclopedia ilk kez 1993’de cd-rom’da yayınlanmıştır. Oxford English Dictionary on CD-ROM 1992’de ilk kez yayınlanmıştır. 2001 ortalarından beri e-kitaplar books-in-print’de yer almaktadir. Hayır

Tarihçe Adobe eBook Reader Adobe eBook Reader Rocket, ilk e-kitap okuyucusu Rocket, ilk e-kitap okuyucusu Microsoft Reader Microsoft Reader HTML, yeni E-kitap formatı HTML, yeni E-kitap formatı DOS’dan Windows tabanlı E-kitaba geçiş DOS’dan Windows tabanlı E-kitaba geçiş İlk e-kitap konferansı İlk e-kitap konferansı BiblioBytes, Net’te ilk E-kitap satışı BiblioBytes, Net’te ilk E-kitap satışı PC-Book, İlk ekitap yazılımı Afternoon, ilk hypertext roman PC-Book, İlk e-kitap yazılımı PC-Book, İlk e-kitap yazılımı Afternoon, ilk hypertext roman Afternoon, ilk hypertext roman Project Gutemberg’in başlaması Project Gutemberg’in başlaması Project Gutemberg’in başlaması

e-Kitap türleri İnternetten indirilebilir ekitaplar: Kitap içeriği İnternet üzerinden okuyucunun bilgisayarına indirilir. Özel tasarlanmış okuma araçlarına yüklenebilen ekitaplar: Bir bilgisayardan bağlantı kablosu ile yüklenebilen ekitaplar Web-erişimli e-kitaplar: Sağlayıcının Web sitesinde yayınladığı ve ücret karşılığı erişilen e-kitaplardır. Okuyucu süresiz erişim isterse e-kitabı satın alabilir. Print-on-demand kitaplar: Kitap içeriklerinin depolandığı, yüksek hızlı ve yüksek kaliteli yazıcılara bağlı bir sistemden istek üzerine basılan kitaplar

Yazılımlar Microsoft Reader 2.0: Windows tabanlı masaüstü, dizüstü ve cep bilgisayarları ile uyumlu ClearType teknolojisi ile LCD ekranlarda %300 okunaklılık artışı ve font büyütme imkanı Kişisel kütüphane oluşturma ve yönetme imkanı Metin seçme, bookmark, not ekleme, çizim ekleme, sözlük, bul (find)

Yazılımlar (devam) Adobe eBook Reader 2.2: Windows veya Mac tabanlı masaüstü ve dizüstü bilgisayarları ile uyumludur Cooltype teknolojisi ile LCD ekranlarda yüksek okunaklılık Kişisel kütüphane oluşturma ve yönetme imkanı Metin seçme, not ekleme, görüntü netleştirme (sharpen), görüntüyü çevirme

e-Kitap Okuma Araçları Gemstar: http://www.gemstar-ebook.com/ebcontent/devices/default.asp REB1100 Liste fiyatı: $299 REB1200 Liste fiyatı : $699

e-Kitap Okuma Araçları Franklin Electronic Publishers: http://www.franklin.com/ebookman eBookMan 900, 901, 911 Liste fiyatı : $129.95, $179.95, $229.95

e-Kitap Okuma Araçları goReader: http://www.goreader.com Liste fiyatı: $960-$1150

Kütüphanelerde e-Kitap Web erişimli kitaplar: Gecikme ve ceza söz konusu olmaz Kitap iadesi olmaz Rafa geri yerleştirme olmaz, raf okuma yapılmaz Envanter kontrolü yapılmaz Kayıp ya da hasarlı kitap durumları yoktur 24x7 hizmet verilir Daha az teknik servis gereksinimi vardır (ör: etiket, barkod, güvenlik şeridi) Tam metin içinde kelime taraması kütüphane referans hizmetlerine kolaylık sağlar Kapsamlı kullanım istatistikleri sayesinde koleksiyon geliştirme amaçlı değerli bilgiler edinilir

Kütüphanelerde e-Kitap Dolaşım: Off-line ödünç verme Okuma aracı ile beraber ödünç verme Ödünç verilmeden web üzerinde kullandırma Kataloglama: Bazı firmalar MARC kayıtlarını sağlamaktadır E-kaynak kataloglamada OCLC’den faydalanılabilir Okuma aracı kullanılıyorsa, hem araç hem de üzerinde yüklü olan tüm kitaplar kataloglanır

Kütüphanelerde e-Kitap Telif Hakları: Sayısal Haklar Yönetimi (Digital Rights Management) elektronik yayınların entellektüel mülkiyet haklarını teknolojik olarak korumayı amaçlar. 1998’de Sayısal Millenyum Telif Hakları Yasası ABD’de kabul edilmiştir. Türkiye’de 2001 Mart’ında yürürlüğe giren Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda elektronik yayınlarla doğrudan ilişkili bir madde bulunmamaktadır, yoruma açıktır

Yayıncılar Random House Penguin Simon & Schuster HarperCollins Oxford University Press O’Reilly Publishing Pearson ...

e-Kitap sağlayıcıları Baker & Taylor: eContent Distribution 2002 yılında 7 firma ile başlamıştır Off-line ödünç verme, tam metin tarama, raporlama NetLibrary kitapları dahil Tur için: http://www.informata.com/ncsu/ Ed%20tutorial%20Overview%20and%20Segments.htm

eKitap Sağlayıcıları Blackwell Book Services: Netlibrary kitapları 2001’den beri Collection Manager’da yer almaktadır. MARC kayıtları sağlanmaktadır. Coutts Library Services: Netlibrary ve Ebrary ile ortaklıkları vardır. Yeni e-kitaplar NTP ile duyurulmaktadır. MARC kayıtları sağlanmaktadır.

Web tabanlı kitapçılar Barnes and Noble:e-Kitaplar ebookstore’dan satın alınabilir. Microsoft ve Adobe reader, Pocket PC formatlarında koleksiyonları vardır. Amazon.com: Farklı olarak, e-kitabın yanı sıra dokümanlar da satılmaktadır. Her ikisinin de kurumsal alımlara uygun satış yapıları yoktur.

Netlibrary 1998’de kurulmuş, 2002 başında OCLC tarafından satın alınarak iflasdan kurtarılmıştır. 40,000’den fazla kitap University Press, Cambridge University Press, Rowman & Littlefield Publishers, Routledge, The MIT Press, Yale University Press İşletme, bilgisayar, eğitim, hukuk, sağlık, insani bilimler, fen ve teknoloji Off-line check-out Title Select Metatext

http://www.netlibrary.com/reading_room/index.asp

Ebrary 1999’da kurulmuştur 130 kadar yayıncıdan 11,000 kadarı erişime açılmış 26,000 kitaplık koleksiyon John Wiley & Sons, Library of Congress, Taylor and Francis, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası yayınları Kullanım istatistikleri, kişiye özel kitap rafı Merriam Webster’s ve Encyclopedia Britannica’ya erişim

Questia 235 civarında yayınevinden 70,000 civarında kitap Bireysel tabanda öğrencileri hedeflemektedir. Daha iyi dönem ödevleri-makale hazırlamalarına yardım etme amaçlıdır. Aylık 20 yıllık 150 dolar abonman ücreti vardır.

Safari Books Online O’Reilly Publishing ve Pearson Technology Group’ın ortak yatırımı 200 kadar kitapdan oluşan teknoloji konulu danışma kaynakları ağırlıklı bir koleksiyondur Akademik ve şirket kütüphaneleri edisyonları vardır. Akademik kütüphanelerde IT ders kitaplarına yardımcı kitap olarak kullanılabilir

Sonuç e-Kitaplar konusunda kesin sonuçlara varmak için henüz çok erken Standardların oluşması ve karşılıklı çalışırlığın (interoperability) sağlanması için eBook Forum gibi girişimlere ihtiyaç var Teknolojide oluşacak gelişmeler toplumda karşılık bulup, benimsendiğinde e-kitaplar da daha yaygın bir kullanım alanı bulacaklardır