Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mobil Kütüphane Uygulamaları ve Özellikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mobil Kütüphane Uygulamaları ve Özellikleri"— Sunum transkripti:

1 Mobil Kütüphane Uygulamaları ve Özellikleri
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Atatürk Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

2 Mobil Yaşam Medya Türü 2002 N 2007 Değişim % Kablolu Telefon 63 40 -38
Televizyon 47 43 -9 E-posta 35 37 6 İnternet 38 45 18 Cep Telefonu 51 34 Çok fonksiyonlu cep telefonu ve cep bilgisayarı 36 500 Pew Internet Project kapsamında yapılan araştırma sonucuna göre ABD’de toplumun medya kullanımında yıllar içinde yaşanan değişim oranları

3 Mobil Yaşam Benzer durum Türkiye için de söz konusudur yılı Enformasyon Toplumu Dünya Zirvesi tarafından hazırlanan istatistiklere göre cep telefonu kullanımı açısından Türkiye gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 2009 yılı verilerine göre Türkiye’de halen 113 milyon cep telefonu bulunmaktadır. IMEI numaralarına bakıldığında ise Türkiye’de aktif olarak kullanılan cep telefonu sayısı 104 milyondur. Nüfusun yaklaşık yarısı iki cep telefonu kullanmaktadır. Bu durum Türkiye’de mobil uygulamaların yaygınlaştırılmasına tutarlı kılan en önemli gerekçedir. Dolayısı ile mobil uygulamaların kütüphanelerde kullanılması için de büyük bir potansiyel bulunmaktadır.

4 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Kütüphane Arayüzleri OPAC’ları ve web siteleri mobil aygıtlar tarafından görüntülenebilecek şekilde tasarlanan kütüphane örnekleri: Kaynak:

5 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Kütüphane Arayüzleri Google’ın mobil uyumlu kitap tarama arayüzü Kaynak:

6 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Kütüphane Arayüzleri WordCat mobil kataloğundan yaklaşık 1.5 milyon kaynağın bibliyografik verilerine ve kaynakların bulunduğu kütüphanelere ilişkin bütün ayrıntılara erişilebilmektedir. WordCat, dünya üzerinde ’den fazla kütüphanenin kataloğunu aynı anda tarayabilmektedir. Ancak mobil erişimde halen yalnızca ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada ve Hollanda’ya açık olan sistemdir. Kaynak:

7 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Rehberler: Kütüphanenin bütün özelliklerini içeren ses, video ya da metinlerden oluşan rehberlerin kullanıcıların hizmetine sunulması. Mobil sanal tur paketleri ise bu hizmetin en gelişmiş modelidir. Kaynak:

8 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Elektronik Kaynakların Mobil Sürümünün Oluşturulması: Örneğin Skillsoft tarafından derlenen ve iş dünyası, ekonomi, kamu yönetimi, mühendislik, iletişim ve tıp konularını kapsayan ve çoğunluğu kitap, rapor ve broşürlerden oluşan yaklaşık yirmi üç bin eserin önemli bir bölümüne mobil araçlar aracılığıyla erişilebilmektedir. Books24x7 adıyla bilinen söz konusu veritabanı günümüzde halen pek çok kamu ve özel şirket kütüphanelerinde kullanılmaktadır . Kaynak:

9 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Kütüphanelerde Kısa Mesaj (SMS) Hizmetlerinden Bazıları: -- Kaynağın ödünç almak için uygun olup olmadığının kısa mesajla sorgulanabilmesi, -- Kaynağın ödünç vermeye uygun olması durumunda talep eden kişinin uyarılabilmesi, -- Ödünç süresinin uzatılabilmesi, -- Ödünç süresinin ve süresi dolan kaynaklar için ödenmesi gereken para cezasının sorgulanabilmesi, -- Etkinliklerin duyurulması, -- Hizmet gün ve saatlerinin sorgulanabilmesi …. Kaynak:

10 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Kütüphanelerde Kısa Mesaj (SMS) Hizmetlerine Örnekler: Kaynak:

11 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Yön Bulma Hizmeti: North Caroline State University Libraries Kaynak:

12 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Yön Bulma Hizmeti: The Main Library of the University of Oulu Kaynak:

13 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Derme Hizmetleri: Kütüphaneler web üzerinde hizmete sunduğu elektronik dermelerini mobil aygıtlar aracılığıyla da hizmete sunmaktadırlar. Bu hizmet kullanıcıların kendi hesaplarıyla kütüphane sitesinden kaynakları indirebilmesi ya da kütüphanenin kullanıcılara kaynakları göndermesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Kaynak:

14 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Derme Hizmetleri: Kütüphanelnin metin, ses ve görüntü tabanlı her türlü elektronik kaynağına mobil aygıtlar aracılığıyla erişilebilmektedir. Kaynak:

15 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Öğrenme Hizmetleri: Kütüphaneler, kütüphane ve kaynak kullanımı ile bilgi okuryazarlığı eğitim programları düzenlemekte ve bu programları mobil aygıtlar aracılığıyla da kullanıma sunarak toplumun yaşam boyu öğrenme becerilerini geliştirmektedir. Kaynak:

16 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Mobil Öğrenme Hizmetleri: Arizona State University Libraries Kaynak:

17 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Ödünç Mobil Aygıt Hizmeti: North Caroline State University Libraries Kaynak:

18 Mobil Kütüphane Uygulamaları
Sonuç: -- Kullanıcıların bilgiye erişim konusunda yaşadığı sorunları yeni ve modern bir uygulama ile çözme girişimleri kütüphanelerin yeni bir vizyon kazanmasını sağladı ve bu girişimler kütüphanelere daha çağdaş ve üretken bir görünüm kazandırdı, -- Teknoloji uyarlaması konusunda atılan her adım bilgi bilim disiplini ile kurum olarak kütüphanelerin diğer disiplin ve kurumlar karşısında güçlenmesini sağladı, -- Sınırlı bir alan içinde hapsolan bilgi kaynaklarının daha geniş kitlelere yayılması sağlandı.

19 Mobil Kütüphane Uygulamaları ve Özellikleri
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Atatürk Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü


"Mobil Kütüphane Uygulamaları ve Özellikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları