a. Bahçe Kent b. Yeni Kent c. Kentsel Köy d. Kırsal Kent e. Köy Kent

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Köy altı yerleşmeleri.
WELWYN CITY GARDEN WELWYN BAHÇE ŞEHİR
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA MESLEK GRUPLARI
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
GELECEĞİN ŞEHİRLERİ İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ
Kırsal Kalkınma Politikası
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
BOLU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Belediyelerin kentsel yönetim ve denetimine destek olmak üzere tasarlanmış, kentle birlikte yaşayan Coğrafi Bilgi Sistemidir. Kapsamında kentin tüm harita,
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
Letchworth Garden City.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
Engelli Vatandaşlarımızın içler acısı durumu....ve hepimizin destek olabileceği bir çözüm önerisi… Lütfen okumaya devam edin.
“TEMELLİ” İLÇE OLSUN… Temelli’nin marka bir kent olması için uygulanacak projeler 2009 DEĞERLER VE PROJELER DERNEĞİ.
KIRSAL KALKINMA Tayfun Özkaya 2012 Yılı ZM-3.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
2013 Teklif Çağrısı Döneminde Hayatboyu Öğrenme (LLP)/ Comenius Programı Çok Taraflı Okul Ortaklıkları proje teklif sayısı 1647, kabul edilen proje sayısı.
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
GAZİOSMANPAŞA İLÇESİNDE ARSA DEĞERLERİNE BAĞLI OLARAK DONATI ALANI ÇALIŞMASI.
T.C. MURATLI KAYMAKAMLIĞI HACI RAFET GÜMÜŞ İMAM-HATİP LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
YAŞANABİLİR ŞEHİRLER.
ŞEHİR VE TARIM. EN BÜYÜK VARLIK  TOPRAK  SU  HAVA.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
Kazanım 6. Üretime katkıda bulunma konusunda görüş oluşturur.
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
SOSYAL BİLGİLER.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Yurdumuzda Nüfus.
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
Yaşlıların Yaşam Alanlarında
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Temel planlama elemanları
PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre,
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Kentbilimin Temelleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

KENTLEŞME POLİTİKASI KIR – KENT AYRIMI Kır Tanımı ve Ayırıcı Özellikler a. Bahçe Kent b. Yeni Kent c. Kentsel Köy d. Kırsal Kent e. Köy Kent d. Tarım Kent

BAHÇE KENT 1902'de sir ebenezer howard'ın ortaya attığı kavram: sağlık ve konfor koşullarına uygun bir yaşam sağlamak amacıyla tasarlanmış, tarıma ayrılmış bir toprak parçası ile çevrili uydu kent. endüstrileşmenin, endüstri bölgelerinde yarattığı insancıl olmayan koşullara bir başkaldırma olarak ortaya çıkmış bir düşüncedir. 1887'de norman shaw, londra'da bedford parkadlı bahçeli evler sitesini kurmuştur. 19 yy 'ın sonlarında ve 20. yy.'ın başlarında sir ebenezer howard ve sir raymond unwin şehircilik konusundaki yazılarıyla ortaya yeni sorunlar ve çözümler koyuyorlardı. bahçe kent akımı, bu düşüncelerin ürünüdür. bahçe kent 1000 akr'lık (1 acre=4,39 dönüm) bir arazi parçasının merkezî bölümünü kaplayacak, çapı 3/4 mil (1206 m) olan bir daireden meydana gelecek ve merkezdeki bir parktan yayılan ışınsal bulvarlarla daire parçası şeklindeki altı semte bölünecekti. parkta, kente ait çeşitli genel binalar yer alacaktı. dış kuşakta fabrikalar, ambarlar, büyük mağazalar vb. bulunacak ve 5000 akr'lık bir tarım kuşağı bütün kenti kuşatacak, tarımsal gıda maddeleri buradan elde edilecekti. kentin nüfusu 30.000 olarak düşünülmüştü. howard kişisel çabasıyla, 1903 yılında, ilk bahçe kenti kurmak üzere bir şirketin letchworth'ta* arazi almasını sağladı. letchworth'un planını raymond unwin hazırladı. daha sonra howard londra'ya 30 mil uzaklıktaki welwyn'de ikinci bahçe kentin kurulmasında da öncülük ederek düşlerinin gerçekleştiğini gördü ve yaşamının son yıllarını burada geçirdi. (1.)

BAHÇE KENT Ebenezer Howard'ın Bahçe-Kent Tasarımı (1902)

BAHÇE KENT “The Radiant City” (1933) Le Corbusier'de aşırı kalabalık ve kentsel kirlilik gibi benzer problemlere çözüm bulmaya çalışmış. Ancak Howard'dan farklı olarak dışarda değil, içerde. Planı “Towers in the Park” ile işçilerin yeşil alanlarla çevrili yüksek binalarda ve fabrikalardan uzak yaşaması adına reform amaçlamış. Çalışmasının kağıt üzerinde olmasa bu kadar güçlü olmayacağı söyleniyor. Şemada yüksek yapıların her biri yeşil alanlarla çevrili. Diyagram konut alanı, iş merkezi, fabrikalar ve depolar gibi çeşitli fonksiyon ve kullanım alanlarını içeriyor. Le Corbusier'nin fikirleri, kentsel dönüşüm kapsamında ABD'deki büyük toplu konut projelerinde yeniden gündeme geldi. (2.)

BAHÇE KENT

YENİ KENT Az çok kendine yeterli bir çevrede, yerleştirilmesi öngörülen nüfusa, konut, iş olanağı, işyeri ve ve bunlara ilişkin kolaylıkları sağlamak amacıyla düzenlenen yeni ve büyük çapta tasarlı yerleşim yeri. (3.)

YENİ KENT

YENİ KENT

YENİ KENT

KENTSEL KÖY Kızgüldüren köyü coğrafi yerleşim açısından çok güzel bir konuma sahip, köyün 1 km ilerisinde bulunan gölet bu konuma ayrı bir güzellik katıyor. Manzarası ve konumu itibarıyla birçok hizmete olanak sağlayabiliyor. İşte bu konuda uzun çalışmalar yapan Gökhan Aykan, tasarladığı ‘’Kızgüldüren Göleti Mesire Alanı’’ projesi bugünlerde herkesin dilinde. Bu projeyi hem derneğin katkıları hem de İlhami Eken’in destekleriyle hayata geçireceklerini dile getiren Aykan, amacımız köyümüze hem bir dinlenme alanı, hem kültürel ve turizmden yana hem de iş istihdamı açısından katkı sağlamak .(4.)

KENTSEL KÖY

KENTSEL KÖY

KIRSAL KENT

KIRSAL KENT

KIRSAL KENT

KÖY KENT Şehitkamil ilçe alanının çok büyük olmasına rağmen çarpık kentleşmenin yaygın olduğuna dikkat çeken Şehitkamil Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Rıdvan Fadıloğlu, göçle gelen insanlar için de ayrı bir proje hazırladıklarını dile getirdi. Başkan Adayı Fadıloğlu, "Organize Besi Bölgesinde, Sinan köykent isimli bir uydu kent oluşturmayı hedefliyoruz. Bu proje diğerlerinden biraz farklı olacak, kırsal kesimden büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlarıyla gelen vatandaşların rahatlıkla yaşayabilecekleri bir alan olacak. İçerisinde yine sosyal donatılar olacak. Hayvanlarını besleyebilecekler, apartmanda oturmak istemeyen vatandaşlar için ideal bir alan olacak. (5.)

KÖY KENT

TARIM KENT Köylünün, kente göçmesine gerek kalmadan kalkındırılmasını sağlamayı amaçlayan, işleyim etkinlikleriyle çağdaş tarımsal etkinliğin birleştirilmesini öngören ve Türkiye'de bir siyasal partice (XXXX) sözcülüğü yapılan kırsal gelişme yöntemi önerisi. (5.)

TARIM KENT (6.)

TARIM KENT

KAYNAKÇA 1. eksisozluk.com/bahce-kent—1534005 (ebenezer howard kavramı) 2. arkitera.com/haber/11585/10-haritada-sehir-planlamanin-evrimi 3. nedirnedemek.com/yenikent-nedir-yenikent-ne-demek 4. objektifamasya.com/?p=41894 5. nedirnedemek.com/tarım-kenti-nedir-tarım-kenti-ne-demek 6, construction.com/news/daily/archives/071106asian.asp

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…