Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
Advertisements

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
CUMHURİYET BAYRAMI HAZIRLAYAN VE SUNAN TALAT TANJU ŞENTÜRK
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
2012 İLKE VE İNKILAP SORULARI
ABBAS AKAN ERKUL KOLEJİ
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
Öğrt: İHSAN DURAK.
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
Atatürk İlkeleri Atatürk İlkelerinin amacı
2. Ünite Kültür ve miras.
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni
İNKILAP NE DEMEKTİR ?   Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform demektir. 
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
18.YIL TARİH KONU TEKRARI.
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRKÇÜLÜK , TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞ UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMASINI HEDEF ALMAKTADIR. BİR BAŞKA ANLAMDA MODERNLEŞMEDİR, HÜR DÜŞÜNCEYİ TEMSİL.
Mustafa Kemal ATATÜRK.
İNKILAPLAR.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
SOSYAL BİLGİLER GENEL TEKRAR SUNUSU
ATATÜRK İLKELERİ.
ATATÜRK İLKELERİ.
Atatürk İlkeleri Hakkında Test Soruları Hazırlayan:Figen AKIN
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
ATATÜRK İLKELERİ. ATATÜRK İLKELERİ 1- Cumhuriyetçilik 2- Millîyetçilik 3- Halkçılık 4- Devletçilik 5- Lâiklik 6- İnkılapçılık.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
Çalışma 5 Adım Adım Türkiye Hazırlayan : Selma GENÇ
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
İstanbul Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HALKÇILIK
Siyasal Alanda Yapılan Devrimler
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
ATATÜRK İLKELERİ NEDEN..?
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
DERSİN KAVRAMLARI A İNKILAP KAVRAMI
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
CUMHURİYET HALK YÖNETİMİ HÜRRİYET ÇAĞDAŞLIK UYGARLIK DEMOKRASİ EŞİTLİK
Çalışma soruları eğitim kültür. Tevhid-i Tedrisat ve Maarif Teşkilatı kanunlarının çıkarılması ile eğitim alanında öncelikle aşağıdakilerden hangisi amaçlanmıştır?
Salih Zeki Anadolu Lisesi
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
Ait Ders çalışma soruları.
ATATÜRK İLKELERİ YARD. DOÇ. DR. V. SEFA FUAT HEKİMOĞLU OKT. ADNAN MUHACİR OKT. SEDAT GENCER 13. HAFTA.
ATATÜRKÇÜLÜK VE ATATÜRK İLKELERİ
5.ÜNİTE: ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRK İLKELERİ KAZANIM TESTİ
ATATÜRK İLKELERİ.
DIŞ POLİTİKA ve ATATÜRK İLKELERİ
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
ATATÜRK İLKELERİ.
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Yapılan İnkılaplar
Atatürk’ün Hayatı Hazırlayan: Ad SOYAD.
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
ATATÜRK İLKELERİ
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
ATATÜRK İLKELERİ NEDEN..?
Sunum transkripti:

serkancatarih O bir ödemiş fatihi

ATATÜRK İLKELERİ

1935 yılında yapılan C. H. P. ’nin 4 1935 yılında yapılan C.H.P.’nin 4. kurultayında altı temel ilke kabul edilmiştir. 1-Cumhuriyetçilik: Devletin siyasi rejimi olarak Cumhuriyetin benimsenmesidir. Cumhuriyette temel prensip seçimdir.29 Ekim 1923’de Cumhuriyet rejimine geçilmiştir.Atatürk’ün Cumhuriyetçilik anlayışı; -Halkın kendi kendisini yönetmesi -Egemenliğin millete ait olması -Herkesin eşit haklara sahip olması ve bunu özgürce kullanmasından oluşur. Cumhuriyetçilik ile ilgili devrimler: 1.Cumhuriyetin ilanı 2.Çok partili rejim denemeleri 3.C.H.Partisinin açılması 4.Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi

2-Milliyetçilik(Ulusçuluk): Atatürk milliyetçiliği, milletini sevmek ve geliştirmek demektir.Irkçılığa ve ümmetçiliğe karşıdır.Milliyetçilikte dil birliği,kültür birliği ve amaç birliği söz konusudur.Din birliğine yer verilmemiştir. Milliyetçilik ile ilgili devrimler: 1.Türk Dil Kurumunun açılması 2.Türk Tarih Kurumunun açılması 3.İzmir iktisat kongresi 4.Yeni Türk alfabesi 5.Millet mekteplerinin açılması 6.Türk medeni kanunu 7.Kabotaj kanunu

3-Halkçılık: Halkçılıkta fertlerin birbirine eşitliği,sosyal adaletin sağlanması,sınıf ve zümrelerin üstünlüğünün sona erdirilmesi esasları vardır.Atatürk Halkçılık ilkesi ile sınıfsız bir toplum yaratmayı amaçlamıştır. Halkçılıkla ilgili devrimler: 1.Medeni kanun 2.Aşar vergisinin kaldırılması 3.Soyadı kanunu 4.Halk evlerinin açılması

4-Devletçilik: Devletin ekonomik hayata müdahalesidir.Sanayileşmeyi ve beraberinde kalkınmayı amaç edinmiştir. Devletçilik ile ilgili devrimler: 1.1.beş yıllık kalkınma planı 2.İş Bankası’nın açılması 3.T.C.Merkez bankasının açılması 4.Sümerbank’ın açılması 5.Demir-Çelik ve şeker fabrikalarının açılması

5-Laiklik: Din ve Devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.Din ve vicdan özgürlüğü vardır.Mezhep ayrılığı yoktur.Laik devletlerde hiçbir dine üstünlük verilemez. Laiklik ile ilgili devrimler: 1 .Saltanatın kaldırılması 2 .Halifeliğin kaldırılması 3 .Medeni kanun 4 .Kılık kıyafet yasası 5 .Şapka kanunu 6 .Tekke ve Zaviyelerin kapatılması 7 .Medreselerin kapatılması 8 .Tevhid-i Tedrisat yasası 9 .Şeriye ve Evkaf vekaletinin kaldırılması 10.1928’de “Devletin dini İslamdır”maddesinin anayasadan çıkartılması 11.1937’de Laiklik ilkesinin anayasaya girmesi

6-Devrimcilik: Atatürk’ün İlkelerinin ve devrimlerinin şartlara göre yenilenerek geçerliliğini devam ettirmesidir. Atatürk devrimlerinin tümü,devrimcilik ilkesinin zorunlu bir sonucudur. Bütünleyici ilkeler: 1.Ulusal Egemenlik 2.Ulusal birlik ve beraberlik 3.Yurtta barış,dünyada barış 4.Akılcılık ve bilimsellik 5.Özgürlük ve bağımsızlık 6.Çağdaşlık ve batılılaşma 7.İnsan ve insanlık sevgisi NOT:Atatürkçülük yeniliğe sürekli yönelme,çağdaş uygarlık sürecine ulaşmaktır.Dogmatik bir düşünce değildir.