ATATÜRK İLKELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
Advertisements

Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
KAZANIMLAR 6.Atatürk'ün milliyetçilik ilkesinden yola çıkarak millî birlik ve beraberliğin önemine inanır. 7.Atatürk'ün "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye.
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
ABBAS AKAN ERKUL KOLEJİ
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN İLKELERİ
Öğrt: İHSAN DURAK.
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
Atatürk İlkeleri Atatürk İlkelerinin amacı
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni
İNKILAP NE DEMEKTİR ?   Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform demektir. 
MİLLİYETÇİLİK “MİLLİ BİRLİK ve BERABERLİK” esası üzerine kuruludur. İnsanların “BİRLİKTE YAŞAMASI” ‘nı arzu eder. Dil,Irk ve Vatan Birliği ‘nin etrafında.
TEMEL EĞİTİM DERS NOTLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
Prof.Dr.rer.nat. D. Ali Ercan Ankara, 10. Kasım.2012 Ankara, 10. Kasım.2012.
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
Yüzyılımızın Sorunlarına Prof.Dr.rer.nat. D. Ali Ercan
1924 ANAYASASI.
SOSYAL BİLGİLER GENEL TEKRAR SUNUSU
ATATÜRK İLKELERİ.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Atatürk İlkeleri Hakkında Test Soruları Hazırlayan:Figen AKIN
ATATÜRK İLKELERİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
ATATÜRK İLKELERİ. ATATÜRK İLKELERİ 1- Cumhuriyetçilik 2- Millîyetçilik 3- Halkçılık 4- Devletçilik 5- Lâiklik 6- İnkılapçılık.
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
Çalışma 5 Adım Adım Türkiye Hazırlayan : Selma GENÇ
ATATÜRK’ün İLKELERİ.
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HALKÇILIK
ATATÜRKÇÜLÜK.
Atatürk ilkeleri.
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI
ATATÜRK İLKELERİ NEDEN..?
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
Ait Ders çalışma soruları.
ATATÜRK İLKELERİ YARD. DOÇ. DR. V. SEFA FUAT HEKİMOĞLU OKT. ADNAN MUHACİR OKT. SEDAT GENCER 13. HAFTA.
ATATÜRKÇÜLÜK VE ATATÜRK İLKELERİ
5.ÜNİTE: ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRK İLKELERİ KAZANIM TESTİ
ATATÜRK İLKELERİ.
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
TÜRK Eğitim Sistemi.
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
demokrasinin temel ilkeleri
ATATÜRK İLKELERİ.
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ YASAL TEMELLERİ VE SORUNLARI
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
ATATÜRK İLKELERİ
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
ATATÜRK İLKELERİ NEDEN..?
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
Sunum transkripti:

ATATÜRK İLKELERİ

ATATÜRK ÜN CUMHURİYETÇİLİK İLKESİ

1-) CUMHURİYETÇİLİK TANIMI : “YÖNETİM BİÇİMİ OLARAK MİLLET EGEMENLİĞİNE DAYALI, CUMHURİYET REJİMİNİ ÖNGÖRMEK VE BUNU BİR YAŞAM BİÇİMİ OLARAK BENİMSEMEKTİR.”

CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNİN ESASLARI CUMHURİYET; MİLLET EGEMENLİĞİNE DAYALI BİR SİYASİ REJİM YANİ DEMOKRASİDİR. DEMOKRASİDE ; DEVLETİN VE MİLLETİN BÜTÜN EYLEM VE İŞLEMLERİNİN HUKUK KURALLARI ÇERÇEVESİNDE OLUR.

CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNİN ESASLARI HİÇ KİMSENİN YASALARA AYKIRI DAVRANMA AYRICALIĞI YOKTUR. DEMOKRASİDE ; DEVLETİN VE MİLLETİN BÜTÜN EYLEM VE İŞLEMLERİNİN HUKUK KURALLARI ÇERÇEVESİNDE OLUR. DEMOKRASİDE DİL, DİN, MEZHEP, CİNSİYET VE SİYASAL GÖRÜŞ FARKI GÖZETİLMEKSİZN HERKES YASALAR ÖNÜNDE EŞİTTİR.

2-) MİLLİYETÇİLİK TANIMI : “KİŞİNİN İÇİNDE YAŞADIĞI TOPLUMU SEVMESİ, ONUNLA GURUR DUYMASI, ONUN YÜKSELMESİ VE İLERLEMESİ İÇİN HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞI YAPMASIDIR.”

MİLLİYETÇİLİK İLKESİNİN ESASLARI ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ ;BİRLEŞTİRİCİ, BÜTÜNLEŞTİRİCİ VE KAYNAŞTIRICIDIR IRKÇILIK GİBİ, AYRIŞTIRICI YAKLAŞIMLAR REDDEDİLİR. ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNDE BİREYLER, KENDİ ÇIKARLARINDAN ÖNCE MİLLETİN ÇIKARLARINI GÖZETİR. “NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE” VECİZESİNDE İFADE EDİLDİĞİ GİBİ KENDİNİ TÜRK HİSSEDEN HERKESİ TÜRK OLARAK KABUL EDER. ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ; GÜNÜMÜZDE ÇAĞDAŞ VE MODERN DEVLET VE TOPLUM YAPILARININ BENİMSEDİĞİ“KÜLTÜR MİLLİYETÇİLİĞİ”DİR.

3-)HALKÇILIK TANIMI : KİŞİLERİN DİL, DİN, MEZHEP, IRK, CİNSİYET VE SİYASİ GÖRÜŞ FARKI GÖZETİLMEKSİZİN KANUNLAR ÖNÜNDE EŞİT OLMASI VE HALKIN DEVLET İÇİN DEĞİL DEVLETİN HALK İÇİN VAROLMASIDIR. KISACA “HALKIN HALK TARAFINDAN, HALK İÇİN İDARESİDİR”

HALKÇILIK İLKESİNİN ESASLARI HALKÇILIK İLKESİNDE İNSANLAR DİL, DİN, MEZHEP, IRK, CİNSİYET VE SİYASİ GÖRÜŞ FARKI GÖZETİLMEKSİZİN KANUNLAR ÖNÜNDE EŞİTTİR. DEVLET;HER TÜRLÜ EYLEM VE İŞLEMDE HALKIN ÇIKARINI GÖZETİR. YÖNETİM BİÇİMİ OLARAK DEMOKRASİYE DAYALI CUMHURİYET REJİMİNİ ÖNGÖRÜR.

4-)LAİKLİK Tanımı :   "Kişi, Toplum Ve Devlet Yaşamına Egemen Olan Kuralların Tümünün Akla Ve Bilimsel Gerçeklere Dayalı Olması, Bireylerin Hiçbir Baskı Altında Olmadan Dinsel İnanç Ve İbadetlerinin Gereğini Yerine Getirebilmesidir. "

LAİKLİĞİN ESASLARI Laikliğin ancak demokratik yöntemlerde uygulanabilir. Her türlü akıl ve bilim dışı hurafe laiklik tarafından reddedilir. Hiç kimse, dini ayin ve törenlere katılmaya veya katılmamaya zorlanamaz. Dini inanç, ibadet ve kanaat özgürlüğünün devlet tarafından güvence altına alınır. Laiklik ilkesi; bütün gelişmiş devlet ve toplum yapılarının ortak anlayışıdır. Laikliğin somut uygulama biçimi anayasamızın 24 üncü maddesinde açıkça belirtilmiştir. Laiklik; temel hareket noktası olarak aklı ve bilimi temel alır.

5-) DEVLETÇİLİK Tanımı : "Türk toplumunun ve devletinin ekonomik ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmek için devlet işletmeciliği ile özel sektör işletmeciliğinin birlikte ve uyum içinde çalışmasıdır."

DEVLETÇİLİK İLKESİNİN ESASLARI Devletçilik ilkesi; Atatürkçü düşünce sisteminin ekonomi teorisidir. Devletçiliğin ana hedefi, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını ivedilikle gerçekleştirmektir. Atatürk'ün devletçilik anlayışı, özelleştirmeye karşı değildir. Günümüzdeki güçlü ekonominin temelleri, cumhuriyetin ilk yıllarında devletçilik sayesinde atılmıştır. Devletçilik ilkesi sayesinde Türkiye ekonomisi, günümüzde, dünya sıralamasında 16nci sırada yer almaktadır. Devletçilik ilkesi çerçevesinde, devlet; stratejik ve altyapı yatırımlarından vazgeçemez.

6-)İNKILAPÇILIK TANIMI : “ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ’NE DİNAMİZM KAZANDIRAN İLKEDİR. TOPLUMUN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA ÇAĞIN, AKLIN VE BİLİMİN GEREKTİRDİĞİ YENİLİKLERİN EN KISA ZAMANDA YAPILMASINI SAVUNAN İLKEDİR.”

İNKILAPÇILIK İLKESİNİN ESASLARI İNKILAP, DEVLET VE TOPLUM DÜZENİNDEKİ AKSAYAN KURUMLARI KALDIRARAK YERLERİNE İHTİYACA CEVAP VEREBİLECEK YENİ KURUMLARIN OLUŞTURULMASI ANLAMINA GELİR. BUGÜNKÜ DEMOKRATİK, LAİK VE ÇAĞDAŞ DEVLET VE TOPLUM YAPISINA ATATÜRK İNKILAPLARI İLE GEÇİLMİŞTİR.

BÜTÜNLEYİCİ İLKELER Ulusal egemenlik Ulusal birlik beraberlik ve ülke bütünlüğü Özgürlük ve bağımsızlık Yurtta barış,dünyada barış Akılcılık ve bilimsellik Çağdaşlık ve batılılaşma İnsan ve insanlık sevgisi

HAZIRLAYAN: Maşuk YOĞURTÇUOĞLU