KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜRESEL ISINMA.
Advertisements

Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
KÜRESEL ISINMA.
ve Küresel İklim Değişimi
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
Küresel Isınma.
KÜRESEL ISINMA
KÜRESEL ISINMA.
ELEKTRİK ENERJİSİNİN VERİMLİ KULLANIMASI KONULU SEMİNERİMİZE
KAZANIMLAR 2.Küresel sorunlarla uluslar arası kuruluşların kuruluş amaçlarını ilişkilendirir. 3.Küresel sorunların çözümlerinin yaşama geçirilmesinde kişisel.
İKLİM VE ATMOSFER.
KüReSeL IsInMa Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında kullanılan bir terimdir.
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ FAALİYETLERİ
KÜRESEL ISINMA VE ASİT YAĞMURLARI KONU ANLATIM SUNUMUMUZA HOŞGELDİNİZ.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İklim değişikliğini şu anda tam olarak yaşıyoruz; sıcaklıklar yükseliyor, yağış modelleri kayıyor, buzullar eriyor ve küresel ortalama.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?
YARINDAN SONRA.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
VE KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİMİ
GREEN MARKETING KONFERANSI
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİMİ
Küresel Isınma Ve Nedenleri
Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili KÜRESEL ISINMA & SAĞLIK.
KÜRESEL ISINMA Hazırlayan: Günay DÜZEL.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
Küresel Isınma Nedir?.
TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
DÜNYANIN BA Ş I BELADA. KÜRESEL ISINMA DddddddSera Sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ve yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında tabakalarında.
Küresel Isınma ve Türkiye. Türkiye’de beklenen yüzey sıcaklığı değişiklileri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
MADDE VE ISI.
KÜRESEL ISINMA.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
E-Posta Grubu Oluşturma
KÜRESEL ISINMA.
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
KÜRESEL ISINMA FAHRİYE LİMAN 6/A 180.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ
Isının Yalıtımı.
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
Yaklaşan Tehlikeye Karşı " Biz Ne Yapabiliriz?".
KÜRESEL ISINMA NEDİR? Sanayi devriminden beri, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi çeşitli.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
İÇERİK Hava durumu nedir? İklim nedir? Sera etkisi nedir?
KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU Kaynak : Karikatürcüler Derneği-TEMA Vakfı-Cartoon Yayıncılık “Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması”
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
ve Küresel İklim Değişimi
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
ve Küresel İklim Değişimi
Sunum transkripti:

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KÜRESEL ISINMA Hazırlayanlar : Prof. Dr. Necmettin ÇEPEL Celal ERGÜN

Ana Konu Başlıkları Konunun Tanımı 1 Konunun Tanımı Küresel İklim değişikliğinin Kanıtları 2 Küresel İklim değişikliğinin Nedenleri 3 4 Küresel İklim değişikliğinin Ekolojik Sonuçları 5 Alınabilecek Önlemler

Tanım Küresel İklim Değişimi nedir? Küresel Isınma nedir? Sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ile yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında sıcaklığın artması Küresel İklim Değişimi nedir? Yeryüzü ve yeryüzüne ait sıcaklıkla birlikte diğer iklim elemanlarında (nem, yağış, hava hareketleri) yaşanan değişimlerdir. “Yapay İklim Değişikliği” ise, insan etkisinden kaynaklanan nedenlerle iklim elemanlarının değişmesidir.

Blomstrandbreen Buzulu 1918 2002 Kuzey Kutbu yakınlarındaki Blomstrandbreen buzulunun 1918 ve 2002’de çekilen Fotoğrafları, küresel ısınmanın boyutlarını açıkça gösteriyor. Cumhuriyet Gazetesi 25.01.2005 (Foto: Reuters)

Patagonya Bölgesi Patagonya’da her yeri kaplayan buzulların 1928 yılında çekilmiş fotoğrafı(üstte) ve aynı bölgenin 2004’te çekilen fotoğrafı (Altta) Bilimadamları dünyadaki buzulların 2070’e kadar tamamen eriyeceğini söylüyor. Vatan Gazetesi 30.01.2005

Klimanjaro Dağı’ndaki Kar ve Buz Örtüsü Kaynak: Bergkamp, G. Orlando, B. And Burton I. (2003). Change. Adaptation of water management to climate change. IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge, UK. page.3

5.000 Yıllık 14 kg Ağırlığındaki Buz Adam Ötzi 1991 son baharında, Güneybatı Alpler’in Avusturya ile İtalya sınırına yakın bölümünde dağcılar, bir buzuldan dışarı sarkan bozulmamış bir erkek cesedi buldular. 5.000 yıl önce bir fırtınada hızla kar ve buzla kaplandığı tahmin edilen bu insanın vücudu şaşırtıcı derecede bozulmadan kalmıştı. Foto: Cumhuriyet Gazetesi 13.12.2004 Bilim –Teknik Eki Kaynak: Dünyanın Durumu 2000 s.5

İsviçre Alpleri’nde Morteratsch Buzullarının Erimesi Foto : N.ÇEPEL, 1957

Son 50 yılda Antarktika’da 2,5 °C’lik sıcaklık artışı ölçüldü. Küresel İklim Değişikliği Sürecine İlişkin Diğer Kanıtlar 1 Son 50 yılda Antarktika’da 2,5 °C’lik sıcaklık artışı ölçüldü. 2 1998 yılında Dünya sıcaklık ortalaması, 1961 – 1990 yılları arasındaki ortalama dünya sıcaklığından 0,57ºC fazla

Küresel İklim Değişikliği Sürecine İlişkin Diğer Kanıtlar 3 1860 yılından günümüze küresel ortalama hava sıcaklıklarında 0,4 - 0,8ºC artış olmuştur. Bu geçen 1000 yılın herhangi bir döneminden daha büyüktür. 4 En gelişmiş iklim modelleri 1990-2100 dönemi için küresel yüzey sıcaklığının 1,4 ile 5,8ºC arasında bir artışın olabileceğini göstermektedir. 5 Son buzul çağında yerküre ortalama sıcaklığı bu güne göre 5ºC daha soğuktu. 6 Küresel ortalama sıcaklıkların geçen 10,000 yıldaki herhangi bir yüzyılda 1ºC ’den daha fazla değişmiş olması olası görülmemektedir.

Küresel İklim Değişikliğinin Nedenleri Doğrudan Etkili Faktörler 1 Sera Gazlarının Hızla Artışı 2 Dolaylı Etkiler Ormansızlaşma Bitkisel Planktonların Tahribi Çarpık Kentleşme Hızlı Sanayileşme

Peki, “suçlu” gazların payları ne kadar? Karbondioksit % 50 Azot oksitler % 5 Ozon % 7 Metan % 13 Halokarbonlar (CFC,HCFC,HFC) % 17 Kaynak: Dialog-Zeitschr-3/1995, s.9

Yetişkin Bir Ağaç 1 Saatte 1,7 kg Oksijen 2,3 kg CO2 CO 2 CO 2 CO 2 CO 2

Okyanuslar ve CO2 CO 2 O 2 Karbondioksit Oksijen Basit şeker Denizlerdeki Bitki Planktonları O 2 Oksijen Basit şeker Dünyadaki karbon emisyonunun üçte biri (2 gigaton) okyanuslar tarafından emilmektedir. (Kara kaynakları ile aynı)

Bitki Örtüsü ve Okyanusların Önemi Karbon emisyonları arttıkça Bitki Örtüsü ve okyanusların gezegenimizdeki karbondioksit dengesini düzenlemekteki rolleri de artacaktır. Aksi takdirde Küresel İklim değişikliği kaçınılmazdır.

Sera Etkisinin Şematik Açıklaması Atmosfer Güneş Işığı Sera Gazları Yansıma

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları Daha Fazla Kuraklık Daha Sık ve Şiddetli Kasırgalar ve Fırtınalar Seller Aşırı Sıcaklıklar ve Yangınlar Ekosistemlerin Değişmesi Biyolojik Çeşitliliğin Yok Olması Küresel Gıda Üretim Düzeninin Bozulması Daha Fazla Yoksulluk Daha Fazla Hastalık Deniz Seviyelerinin Yükselmesi ( Dünya nüfusunun 1/3’ü kıyılara 55 km mesafedeki kuşakta yaşamaktadır.)

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Kuraklık-Türkiye İçin Öngörülen Senaryo Kaynak : 2023 Dergisi, 15.08.2004

Çölleşme tehdidindeki bölgeler

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Kasırga ve Fırtınaların Artışı

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Sel Afetleri

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Yangınlar

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Ekosistemlerin Değişmesi Geçtiğimiz yıllarda KIZILDENİZ’ de yaşayan bir balık türünün AKDENİZ’ de görüldüğü haberi ile bilim adamları dışında çok büyük bir çoğunluğumuz ilgilenmedi. Yüzlerce canlı türünün eski yayılma alanları değişmiş, ekosistemler bozulmuştur.

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Biyolojik Çeşitliliğin Yok Olması Son 200.000.000 yılda, doğal yolla kaybolan canlı tür sayısı yılda 1 tane, Son 100 yılda, insan tarafından yok edilen canlı türü sayısı yılda 1000 tanedir. IPCC Raporuna göre: Yeryüzünün ortalama sıcaklığı 1-2 C ° artarsa yeryüzündeki türlerin üçte birinin yayılma alanlarını değiştirecek veya tükenecek.

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Gıda Üretim Düzeninin Bozulması Örnek olarak; orta kuşak iklim bölgesinde bulunan buğday yetiştirme alanları kutuplara doğru kayacak. Bu durum bir çok ürün için de geçerlidir.

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Yoksulluk

Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Hastalık

Önce Adalar, Sonra Bütün Kıyılar Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Deniz Seviyelerinin Yükselmesi Önce Adalar, Sonra Bütün Kıyılar

Küresel İklim Değişikliğine Karşı Alınabilecek Koruyucu Önlemler Sera Gazları Emisyonunun Azaltılması Fosil Yakıt Kullanımının Sınırlandırılması Enerji Tasarrufu Sağlanması Alet ve Gereçlere Ait Standartların Geliştirilmesi Çarpık Kentleşmeye Son Verilmesi Ormanların Korunması ve Miktarının Arttırılması

Fişi Rüzgâra Takmak Fişi Güneşe Takmak Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Yararlanma Fişi Rüzgâra Takmak Fişi Güneşe Takmak Güneş pilli lamba

Alman Yapımı Güneş Enerjisi İle Çalışan 100 Kişi Kapasiteli Gemi Kaynak: Dialog-Zeitschr, 3/2000

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Yararlanma ve Hibrit Motorlar

Ormanların Korunması Suçlu kim?

Suçlu Kim ? Cevap : a Hükümet ? Büyük şirketler ? b c Yerel Yönetimler ? d Sen ve ben ? Cevap : e Yukarıdakilerin hepsi.

Bireysel Önlemler 5 dakikalık duşla yetinin. Daha az su tüketirsiniz. Damlayan bir musluk ayda 2250 litre, günde 75 litre su kaybına neden olur. Bu bir yılda 900 kere duş yapabilecek suyun kaybı demektir.

Bireysel Önlemler Buzdolabınızın iyi kapanıp kapanmadığını kontrol ederek enerji tasarruf edin.

Çok kirli olmadığı sürece çamaşır makinenizde sıcak su kullanmayın. Bireysel Önlemler Çok kirli olmadığı sürece çamaşır makinenizde sıcak su kullanmayın. Ilık Su Çok Kirli Değil Çok Kirli

Çamaşırı asarak kurutun Enerji tasarruf eden ampul kullanın Bireysel Önlemler Çamaşırı asarak kurutun Enerji tasarruf eden ampul kullanın Tasarruf ampullerin kullanılması konusunda dünya çapında bir karar alınsaydı ; kömürle çalışan yüzlerce enerji üretim santrali kapatılırdı.

Bireysel Önlemler TV, radyo, Bilgisayar gibi elektronik aletleri Bekleme durumunda (stand-by) bırakmayın

Kağıtları geri dönüşüm çöp kutusuna atın. Bireysel Önlemler Geri dönüşümü mümkün olan şişe ve kutulardaki yiyecek ve içecekleri tüketin. Kağıtları geri dönüşüm çöp kutusuna atın.

Bireysel Önlemler Evinizin dış cephesini koyu renkle boyamak sıcaklığı muhafaza eder. İklim durumunu dikkate alarak kararınızı verin.

Çatı, kapı ve pencerelerinizin yalıtımını yapınız. Bireysel Önlemler Kapı altları, çatı ve zeminin hava geçirmemesine dikkat ederek sıcaklığı koruyabilirsiniz. Çatı, kapı ve pencerelerinizin yalıtımını yapınız.

Bireysel Önlemler Evinizin duvarlarını yalıtın. Çift camlı pencere pahalıysa bantlarla yalıtım yapabilirsiniz.

Kaloriferin derecesini çok açmayın. Bireysel Önlemler Kaloriferin derecesini çok açmayın. 6 8 +ºC 20

Evinizin yanına ağaç dikin, yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunun. Bireysel Önlemler Evinizin yanına ağaç dikin, yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunun.

Toplu ulaşım araçlarını kullanın. Bireysel Önlemler Toplu ulaşım araçlarını kullanın.

Sonuç Hiç çocuğumuz yokmuş ve gelecek kuşaklar olmayacakmış gibi sürdürdüğümüz davranışlarımızı değiştirmeliyiz. Çünkü: Dünya bize atalarımızın mirası değil, gelecek nesillerin emanetidir. O nedenle, kararı bizim neslimiz verecek, ancak bu karar, bütün nesillerin yaşamını etkileyecektir.