Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAZANIMLAR 2.Küresel sorunlarla uluslar arası kuruluşların kuruluş amaçlarını ilişkilendirir. 3.Küresel sorunların çözümlerinin yaşama geçirilmesinde kişisel.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAZANIMLAR 2.Küresel sorunlarla uluslar arası kuruluşların kuruluş amaçlarını ilişkilendirir. 3.Küresel sorunların çözümlerinin yaşama geçirilmesinde kişisel."— Sunum transkripti:

1 KAZANIMLAR 2.Küresel sorunlarla uluslar arası kuruluşların kuruluş amaçlarını ilişkilendirir. 3.Küresel sorunların çözümlerinin yaşama geçirilmesinde kişisel sorumluluğunu fark eder.

2

3

4

5 Küresel ısınma denilince neler anlıyorsunuz?

6 İnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına Küresel Isınma denir.

7 Atmosfer Güneş Işığı Sera Gazları Yansıma

8 Atmosfer Güneş Işığı Sera Gazları Yansıma

9 Blomstrandbreen Buzulu
1918 2002 Kuzey Kutbu yakınlarındaki Blomstrandbreen buzulunun 1918 ve 2002’de çekilen Fotoğrafları, küresel ısınmanın boyutlarını açıkça gösteriyor. (Foto: Reuters)

10 Patagonya Bölgesi Üstte Patagonya’nın 1928 yılındaki buzla kaplı hali
Altta ise 2004 yılındaki durumu Bilimadamları dünyadaki buzulların 2070’e kadar tamamen eriyeceğini söylüyor.

11 Hızla çölleşen tarım alanları.

12

13 Küresel ısınmanın sebepleri nelerdir?

14 Küresel ısınmaya biz sebep oluyoruz !
Sera gazlarını fazla üretiyoruz Ormanları yok ediyoruz, yakıyoruz. Denizlerdeki bitkisel planktonların yok olmasına sebep oluyoruz Hızlı sanayileşiyoruz Çarpık kentleşiyoruz Yanlış tarım yapıyoruz

15 Sera Gazları Karbondioksit Halokarbonlar Kömür Petrol Doğal gaz
Buzdolapları İtici gazlar Klimalar Bilgisayar Temizleyicileri

16

17 Sera Gazları Metan Diazot monoksit Çöp Yığınları Hayvan Gübresi
Pirinç Tarlaları Bataklıklar Diazot monoksit Egzoz Gazları Azotlu Gübreler Anız Yakma

18

19

20 Küresel Isınmanın Sonuçları
Küresel İklim Değişikliğinin Ekolojik Sonuçları: Kasırga ve Fırtınaların Artışı

21 Küresel Isınmanın Sonuçları Aşırı sıcaklık ve yangınlar
Kuraklık

22 Küresel Isınmanın Sonuçları 2007 yılı Florida Kasırgaları
Seller Kasırgalar 2005 yılı Katrina ve Wilma, 2007 yılı Florida Kasırgaları

23 Küresel Isınmanın Sonuçları
Açlık, yoksulluk ve hastalıklar

24 Küresel Isınmanın Sonuçları

25 Küresel Isınmanın Sonuçları

26 Yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangınları ve tarımsal hastalıklar artacak.

27

28 Deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 100 cm yükselmesi bekleniyor.
Küresel Isınmanın Sonuçları Deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 100 cm yükselmesi bekleniyor.

29 Küresel Isınmanın Sonuçları
Önce Adalar, Sonra Bütün Yeryüzü

30

31 TÜRKİYE’DE NELER OLACAK?

32 Son 70 yılda kaydedilen sıcaklık verilerine göre; Türkiye’nin yıllık ortalama sıcaklıkları artma eğiliminde. Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri.

33 Küresel Isınmanın Ülkemize Etkisi

34 Dünya Yaban Hayatı Koruma Fonu raporuna göre Türkiye’de 40ºC mevsim normali sayılacak. Akdeniz’de tarım alanı kalmayacak!

35 Kaynak : 2023 Dergisi,

36 Küresel ısınma durdurulamazsa Türkiye’de kış mevsimi ortadan kalkacak!

37 Yağışlar azalınca başta GAP bölgesi olmak üzere baraj göllerinde seviye düşecek.

38 Küresel ısınma ile başlayan kuraklık 100 yıl içinde ülkemizi Kuzey Afrika’ya çevirecek.

39 Deniz seviyesindeki yükselmelerle birlikte kıyı şeridi, tarım alanları, plajlar ve limanlar kullanılamaz hale gelecek.

40 Küresel Isınmanın Ülkemize Etkisi
Van Gölü küresel ısınma durdurulamazsa kuruyacak ve bu halinden eser kalmayacak!..

41 Sonuç Daha Fazla Kuraklık
Daha Sık ve Şiddetli Kasırgalar ve Fırtınalar Seller Aşırı Sıcaklıklar ve Yangınlar Ekosistemlerin Değişmesi Biyolojik Çeşitliliğin Yok Olması Küresel Gıda Üretim Düzeninin Bozulması Daha Fazla Yoksulluk Daha Fazla Hastalık Deniz Seviyelerinin Yükselmesi

42 BU GİDİŞE DUR DİYEBİLİRİZ

43 Unutmayalım ki Başka Dünya Yok !

44

45 Küresel Isınmaya Karşı Önlemler
Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmalıyız

46 Küresel Isınmaya Karşı Önlemler Ormanları korumalıyız
Oksijen Karbondioksit

47 Duş alırken fazla su harcamamalıyız
Bireysel Önlemler Duş alırken fazla su harcamamalıyız Damlayan bir musluk ayda 2250 litre, günde 75 litre su kaybına neden olur. Bu bir yılda 900 kere duş yapabilecek suyun kaybı demektir.

48 Dişinizi fırçalarken musluğu kapatın
Bireysel Önlemler Dişinizi fırçalarken musluğu kapatın

49 Buzdolabınızın kapısının iyi kapanıp kapanmadığını kontrol edin.
Bireysel Önlemler Buzdolabınızın kapısının iyi kapanıp kapanmadığını kontrol edin.

50 Bireysel Önlemler TV, radyo, Bilgisayar gibi elektronik aletleri
Bekleme durumunda (stand-by) bırakmayın

51 Enerji tasarruf eden ampul kullanın.
Bireysel Önlemler Enerji tasarruf eden ampul kullanın. Lambalarınızı sürekli olarak temiz tutunuz.  Temiz bir ampul kirli ampul yanında % 40 temiz ışık yayar. Koridorlarınızı sensorlü lambalarla donatınız Odadan çıkıldığı zaman mutlaka lambaları söndürünüz. Mümkün olduğunca gün ışığından faydalanın Gün ışığı alabilen (ince) perdeleri tercih ediniz Odaları boyatırken açık renk boyaları tercih ediniz

52 Kağıtları geri dönüşüm çöp kutusuna atın.
Bireysel Önlemler Geri dönüşümü mümkün olan şişe ve kutulardaki yiyecek ve içecekleri tüketin. Kağıtları geri dönüşüm çöp kutusuna atın.

53 Kağıtları geri dönüşüm çöp kutusuna atın.
Bireysel Önlemler Geri dönüşümü mümkün olan şişe ve kutulardaki yiyecek ve içecekleri tüketin. Kağıtları geri dönüşüm çöp kutusuna atın.

54 Çok kirli olmadığı sürece çamaşır makinenizde sıcak su kullanmayın.
Bireysel Önlemler Çok kirli olmadığı sürece çamaşır makinenizde sıcak su kullanmayın. Çok Kirli Değil Çok Kirli

55 Bireysel Önlemler Şehir şebeke suyu ile halı ve araba yıkanması, ayrıca bahçe sulaması çok büyük miktarda su kaybına neden olmaktadır kanunen de yasaktır. Otomobilinizi hortumla yıkadığınızda yaklaşık 550 litre su harcanır.

56 Bireysel Önlemler Evinizin dış cephesini koyu renkle boyamak sıcaklığı muhafaza eder. İklim durumunu dikkate alarak kararınızı verin.

57 Çatı, kapı ve pencerelerinizin yalıtımını yapınız.
Bireysel Önlemler Kapı altları, çatı ve zeminin hava geçirmemesine dikkat ederek sıcaklığı koruyabilirsiniz. Çatı, kapı ve pencerelerinizin yalıtımını yapınız.

58 Bireysel Önlemler Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlar. Çatı, kapı ve pencerelerinizin yalıtımını yapınız. Pencereler ve kapılar, ısının dörtte birinin kaybına neden olmaktadır. Çift cam veya ısıcam ısı kaybını yarı yarıya azalmaktadır. Pencere bandı ve süngerler kullanınız. Evinizin dış cephesini koyu renkle boyamak sıcaklığı muhafaza eder. Kaynak:

59 Evinizin yanına ağaç dikin, yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunun.
Bireysel Önlemler Evinizin yanına ağaç dikin, yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunun.

60 Toplu ulaşım araçlarını kullanın.
Bireysel Önlemler Toplu ulaşım araçlarını kullanın.

61 Bireysel Önlemler Mevsim sebze ve meyvesi tüketin. Kivi, muz gibi meyveler dış ülkelerden ithal edilen ürünler çok yakıt tüketilmesine neden oluyor.

62 ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış
Atmosfere salınan gazlar sera etkisi yaparak Dünyadaki ısının artmasına neden olmaktadır Küresel Isınma kutuplarda meydana gelir Küresel ısınma gelişmiş devletlerin sorunudur İşçilerin az çalışması Küresel Isınmayı engelleyici tedbirlerdendir Greenpeace uluslar arası alanda çevre sorunları ile ilgilenen bir sivil toplum örgütüdüt

63 D) Atıkların geri dönüşümü
SBS 2008 Yukarıdaki üç arkadaş aşağıda verilen çevre sorunların-dan öncelikle hangisine yönelik çözüm önerisinde bulunmaktadırlar? Hava kirliliği B) Erozyon C) Su kirliliği D) Atıkların geri dönüşümü

64 B) Su kaynaklarını verimli kullanması
SBS 2010 İklim değişikliğinin önlenmesine karşı duyarlı olan bir bireyin, aşağıdaki davranışlardan hangisini yapması beklenmez? A) Ağaç dikmesi B) Su kaynaklarını verimli kullanması C) Geri dönüşümü olan ürünleri kullanması D) Fazla yakıt tüketen motorlu araçları tercih etmesi

65 Aşağıdakilerden hangisi küresel ısınma karşısında bireylerden beklenen davranışlar arasında yer almaz? A) Küresel sorunlarla mücadele eden sivil toplum örgütlerini desteklemek B) Doğaya zarar vermeyen tüketim mallarını kullanmaya çalışmak C) Yaşantısı ile daha güzel bir dünyayı arzulayarak başkalarına uygun örnek olmak D)Doğal kaynaklardan sınırsız bir şekilde yararlanmak

66 Bilim adamları küresel ısınmanın; buzulların erimesine, dünyanın bazı yerlerinin sular altında kalmasına yol açacağını, çöllerin artacağını, ormanların büyük bir kısmının yok olacağını söylüyorlar. Temiz su kaynaklarının azalacağını, bazı bitki ve hayvan türlerinin yok olacağını bildiriyorlar Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi küresel ısınmanın sonucu için söylenemez? A) Doğal dengenin bozulması B) Sağlık sorunlarının artması C) Doğal yaşam alanlarının azalması D) İnsan nüfusunun çok fazla artması

67 Yapılan araştırmalara göre Küresel Isınma için önlemler alınmaz ise bazı canlıların tamamen yok olacağı belirtilmektedir Aşağıdakilerden hangisi Küresel Isınmaya karşı alınacak önlemlerden birisi değildir? Organik ürünler yerine kimyasal ürünleri kullanmak Ozon tabakasına zarar verecek içerikteki kozmetik ürünleri kullanmamak Evlerin yalıtımını iyi bir şekilde yapmak Suda çözünen temizlik maddelerini kullanmak


"KAZANIMLAR 2.Küresel sorunlarla uluslar arası kuruluşların kuruluş amaçlarını ilişkilendirir. 3.Küresel sorunların çözümlerinin yaşama geçirilmesinde kişisel." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları